Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn

Jaa

Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.

Koulukiusaaminen on pitkään vähentynyt, mutta viimeisimmän kouluterveyskyselyn tulokset antoivat viitteitä siitä, että myönteinen kehitys on hiipumassa. Vuonna 2021 lähes yhtä suuri osuus 8.-9.-luokkalaisista tytöistä ja pojista, 6%, oli kokenut kiusaamista viikoittain. Samalla yksinäisyys on kasvanut nuorten keskuudessa.

- Kouluilla on käytössään loistava toimintamalli, jonka avulla ottaa nuoret mukaan. Nyt se pitää vain entistä vahvemmin suunnata ehkäisemään kiusaamista, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, toteaa MLL:n kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto.

Oppilailla merkittävä rooli

Vuosittain 11 000 oppilasta toimii kouluissa tukioppilaina lisäten kouluhyvinvointia. Tukioppilaat saavat työhönsä koulutuksen, he ryhmäyttävät uusia oppilaita, järjestävät tapahtumia ja tempauksia, jotka lisäävät oppilaiden välistä vuorovaikutusta. He pyrkivät luomaan hyvää me-henkeä ja parantamaan koulun ilmapiiriä.

- Vaikka kiusaamistapausten selvittäminen on aina aikuisten vastuulla, tukioppilailla voi olla merkittävä rooli kiusaamisen huomaamisessa, siihen puuttumisessa ja kiusaamista kokeneen tukemisessa. Jopa 40 % MLL:n hyvinvointikyselyyn vastanneista, kiusaamista kokeneista oppilaista kertoo, että koulun aikuiset eivät tiedä asiasta, toteaa kouluyhteistyön suunnittelija Anna-Kaisa Hiedanniemi.

- Tärkeää tukioppilastoiminnassa, kuten muussakin MLL:n toiminnassa on se, että se on ennaltaehkäisevää ja siinä kuuluu lasten ja nuorten oma ääni. Tavoitteena, että lapset ja nuoret eivät edes joutuisi kokemaan kiusaamista tai yksinäisyyttä, summaa Paula Aalto.

Tervetuloa Educaan kuulemaan lauantaina 28.1.2023 klo 13 – 14 MLL:n paneelia ”Että kaikilla olis koulussa hyvä olla”. Paneelissa kouluyhteisön edustajat rehtorista tukioppilaisiin ovat keskustelemassa, miten tukioppilastoiminnan avulla voidaan ehkäistä kiusaamista, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Paneelin jälkeen on mahdollista haastatella panelisteja sekä MLL:n tukioppilastoiminnasta vastaavia.

Lisää aiheesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Ensamheten och ångesten tar inte ledigt – Barn- och ungdomstelefonen har öppet även under jullovet  21.12.2022 11:26:18 EET | Tiedote

Barn och ungdomstelefonen möter barn i behov av många olika saker. Ensamhet, sällskap, stöd i frågor som berör den egna självbilden, våld, självdesturktivt beteende eller frågor om sexualitet är saker som kommit att bli väldigt vanliga i både telefon och nätbrev. Sällan tar lov eller ledigheter bort ångest, ensamhet eller frågor, utan de kan i själva verket bara förstärka jobbiga tankar ytterligare.

Skolfredstemat utmanar oss att hitta en vän till alla12.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Skolfreden utlyses i Joensuu 17.8. Barnen och ungdomarna har som skolfredstema för läsåret valt kamratfärdigheter - ”Kaikille kaveriksi – Vän med alla”. Temat är viktigt. Enligt enkäten Hälsa i skolan 2021 hade känslan av ensamhet ökat bland flickor i synnerhet. Var fjärde flicka som fyllt i enkäten kände sig ensam ganska ofta eller hela tiden. Bland pojkar kände sig omkring 10 procent ensamma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme