Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Moderni vapauden jumalatar on Ruotsin valtion lahja Suomelle

Jaa

Suomen ja Ruotsin pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven vihkivät tänä iltana käyttöön Ruotsin lahjan Suomelle Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa.

Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven. Keskellä: Anna Uddenberg.
Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven. Keskellä: Anna Uddenberg.

Lahja annettiin sen johdosta, että Suomesta tuli 100 vuotta sitten itsenäinen kansakunta. Kyseessä on pronssinen vapauden jumalatar, joka on asennettu ilmaan neljän metrin korkeuteen vettä suihkuavan suihkukaivon kera. Taideteoksen nimi on Free Fall ja sen on luonut ruotsalainen taiteilija Anna Uddenberg.

”Anna Uddenberg uudistaa monumentaalista pronssikuvanveistoa genrenä. Hän lähestyy vanhaa veistosperinnettä täysin uudella tavalla muotoilemalla todella voimakkaan naisen”, sanoo Peter Hagdahl, Ruotsin valtion taideneuvoston kuraattori ja projektijohtaja.

Anna Uddenbergin lähtökohtana on ollut nainen, joka liikkuu suihkulaudalla. Veistos säteilee ekstaattisia tunteita, jotka liittyvät läheisesti nykypäivän elämyskulttuuriin.

”Olen ollut kauan kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu, kun elämyksistä tulee tuotteita ja päinvastoin. Suihkulautailu on aktiviteetti, joka asettaa näyttämölle nykyajan käsitykset siitä, miltä tulevaisuus näyttää. Samalla se vie ajatukset sellaisiin käsitteisiin kuin vapaus, turvallisuus ja tekniikka,” sanoo taiteilija Anna Uddenberg.

Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman on todella kiitollinen ja iloinen siitä, että taideteos asetetaan Hanasaareen.

”Anna Uddenberg on fantastinen taiteilija – yllättävä, mielenkiintoinen ja rohkea – ja todistaa sen jälleen Free Fall -teoksellaan. Olemme ylpeitä siitä, että saamme hänen taideteoksensa tänne Hanasaareen ja toivotamme kaikki tervetulleiksi katsomaan sitä omin silmin”, sanoo Gunvor Kronman.

Puheenvuorossaan Hanasaaressa Ruotsin pääministeri nosti esiin Ruotsin ja Suomen ainutlaatuisen suhteen.

”Olemme läheisiä useimmilla alueilla. Elinkeinoelämä on yhteen nivoutunut. Olemme toistemme tärkeimmät kaupankäyntikumppanit. Olemme viime vuosien aikana syventäneet ruotsalais-suomalaista puolustusyhteistyötä. Luomme turvallisuutta yhdessä. Toivotan tervetulleeksi toiset 100 vuotta syventynyttä ruotsalais-suomalaista yhteistyötä”, totesi pääministeri Stefan Löfven.

Anna Uddenbergin Free Fall on toinen Ruotsin kaksiosaisesta lahjasta Suomelle 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Toinen osa on nimeltään Tandem Forest Values. Kyseessä on metsäntutkimusalan tutkimusvierailuohjelma, jossa on 12 kahden vuoden tutkijanpestiä ruotsalaisille ja suomalaisille tutkijoille.

Valokuvia vihkimisseremoniasta ja taideteoksesta voi ladata vapaasti käyttöönsä klo 19.00 alkaen uutishuoneen mediapankista: https://www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/mediahuone/

Kuvaaja: Jakke Nikkarinen/Hanaholmen

Lisätietoja taiteilija Anna Uddenbergistä on luettavissa liitteenä olevasta tiedostosta.

Lehdistön yhteydenotot

Håkan Forsgård, Hanasaaren viestintäpäällikkö, hakan.forsgard@hanaholmen.fi tai puh. 040 767 7373

Kysymykset taideteoksesta voitte osoittaa Ruotsin valtion taideneuvoston tiedottajalle Anna Lindholmille, anna.lindholm@statenskonstrad.se tai puh. + 46 8 440 12 95.

Kysymykset Tandem Forest Values -metsäntutkimusprojektista voitte osoittaa Ruotsalais-suomalaisen kulttuurirahaston johtajalle Mats Walleniukselle, mats@kulturfonden.net tai puh. +46 709 611 408.

www.hanaholmen.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Håkan Forsgård
Puh: 040 767 7373
hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi

Kuvat

Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven. Keskellä: Anna Uddenberg.
Pääministerit Juha Sipilä ja Stefan Löfven. Keskellä: Anna Uddenberg.
Lataa
Free Fall
Free Fall
Lataa
Anna Uddenberg
Anna Uddenberg
Lataa
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Hanasaaren tj Gunvor Kronman.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Hanasaaren tj Gunvor Kronman.
Lataa
Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kunke
Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kunke
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Ruotsalaiset lastenkirjailijat Johan Unenge ja Måns Gahrton sekä lastentietokirjailijat Raili Mikkanen ja Iiris Kalliola vieraina Lasten kirjaseikkailu -tapahtumassa Hanasaaressa2.10.2018 10:18Tiedote

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa on luvassa iloinen ja jännittävä päivä lauantaina 6. lokakuuta klo 11-14. Lapsiperheille ja lapsille alle kouluikäisestä esiteiniin suunnattu Lasten kirjaseikkailu on osa kaksipäiväistä Pohjolan yöt -festivaalia 5.-6. lokakuuta, jolloin Hanasaari tarjoaa yhteensä lähemmäs 60 eri tapahtuman valikoiman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme