POP Pankkikeskus osk

Mökkikauden käynnistyminen heijastuu vapaa-ajan asuntojen lainojen hakemiseen – Pohjalaiset, varsinaissuomalaiset ja keskisuomalaiset aktiivisempien joukossa

Jaa

POP Pankin vapaa-ajan asuntolainoja koskevan tilaston mukaan vapaa-ajan lainojen myöntäminen vilkastuu maaliskuussa. Kuumimmillaan lainakysyntä on kesä–elokuussa. Mökkielämisen ympäristöystävällisyyttä lisääville projekteille, kuten jätevesiremonteille, on oma täsmälainansa.

POP Pankin tilastot viimeiseltä kymmeneltä vuodelta osoittavat, että vapaa-ajan asuntoa varten haetaan lainaa keskimäärin reilu 46 000 euroa. Myönnettyjen mökkilainojen määrissä on jonkin verran vuotuista vaihtelua, joskin vuoden 2014 jälkeen lainojen määrä on ollut hienoisessa nousussa. Samalla laina-aika suhteessa lainan määrään on kasvanut muutamalla vuodella. Keskimäärin vapaa-ajan asuntolainan laina-aika on 12,5 vuotta. Iältään keskivertomökkilainaaja on 48 vuotta. Aktiivisemmat vapaa-ajan asuntolainaajat sijoittuvat Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Varsinais-Suomeen.

–  Lainasumman ja -ajan kasvu selittynee sillä, että vapaa-ajan asunnoilta toivotaan nykyisin aiempaa enemmän niin mökin koon kuin sen varustuksenkin suhteen, toteaa POP Pankin liiketoimintajohtaja Jaakko Pulli.

NIB-lainaa vastuullisiin kesämökin perusparannusprojekteihin

– Rahoituksellisesti mökkilaina rinnastuu asuntolainaan, ja mökkilainaa haetaan myös samalla tavalla kuin asuntolainaa. Jos kyse on rakennettavasta mökistä, tähän haetaan rakennuslainaa. Remonttilaina sopii mökin pienempiin parannus- ja korjaustöihin, selvittää Pulli. 

– NIB-laina on POP Pankin ja Pohjoismaiden Investointipankin NIB:n yhteinen lainahanke, jonka tarkoituksena on lainoittaa erityisesti ympäristön tilaa parantavia projekteja. NIB-lainaa voi hakea esimerkiksi kesämökin jätevesiremonttia varten, muistuttaa Jaakko Pulli.

– Pankkien asuntolainalaskurilla voi alkuun hahmotella mökkilainan hakemista. Mökkilainan pituus on tilastojemme mukaan yli kaksitoista vuotta. Säästämisen ohella mökkilainaa voi turvata markkinoiden muutoksilta kokonaan tai osittain asuntolainapuolelta tutuilla tuotteilla, kuten kiinteällä korolla ja korkokatolla, POP Pankin Jaakko Pulli summaa.

Tunnetko nämä asuntolainaan liittyvät termit?

  • Kiinteä korko tarkoittaa, että korko lukitaan tietylle tasolle, ja se pysyy samana koko sovitun ajan. 
  • Korkokatto on sovittu yläraja, jonka yli korko ei voi nousta. Lainanottaja tietää tällöin aina maksimikuukausierän.
  • Korkoputkessa korolle asetetaan sekä lattia että katto, joiden välillä korkoa voi liikkua. 
  • Lainaturvavakuutus huolehtii vakuutuksen ottajan lainaerien maksamisesta, jos tulot pienenevät äkillisesti esimerkiksi sairaudesta tai työttömyydestä johtuen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja, kuvia ja haastattelupyynnöt:

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankit ovat asiakkaitaan varten perustettuja osuuskuntamuotoisia pankkeja, joilla tutkimusten mukaan on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat ja paras asiakaspalvelu. POP Pankki -ryhmään kuuluu 26 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkiliitto osk.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

KUTSU MEDIALLE: tutkimuksen etäläpikäynti ke 29.9., klo 13.30-14.15 – suomalaisten kuluttaminen ja ympäristövaikutukset, miksi vaikutuksiin tulisi kiinnittää huomiota taloutensa kannalta22.9.2021 15:48:33 EEST | Tiedote

EU:n kestävän rahoituksen toimintaohjelman tavoitteena on suunnata yksityistä pääomaa ympäristön kannalta kestävämpiin vaihtoehtoihin. Miltä suomalaisten ostoaikeet näyttävät tältä osin? POP Pankin rahoituksen asiantuntijat Niina Jolkkonen ja Pekka Maskuniitty käyvät läpi ke 29.9. klo 13.30-14.15 IROResearchin kanssa elokuussa tehtyä kuluttajatutkimusta, joka selvitti, miten suomalaiset ottavat hankintojensa ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioon ostopäätöksissään.

POP Pankki -ryhmän puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2021: Erinomainen puolivuositulos, kaikki liiketoiminnan tuottoerät kasvoivat16.8.2021 09:52:10 EEST | Tiedote

POP Pankki -ryhmä teki tähän asti parhaan puolivuosituloksensa. Tulos ennen veroja oli 49 miljoonaa euroa, kun se koronapandemian heikentämällä vertailukaudella oli 1,5 miljoonaa euroa. Ryhmän luottokanta kasvoi alkuvuonna 5,2 prosenttia ja kipusi yli neljän miljardin euron rajapyykin. Ydinvakavaraisuus 19,8 prosenttia on erinomainen. Sekä ryhmän pankki- että vakuutussegmenttien asiakasmäärät olivat kasvussa.

Valtakunnallinen kysely kertoo, että alle 20 prosenttia työntekijöistä tietää etätyöskentelykäytäntöjen jatkumisesta1.7.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Vain 16 prosentilla POP Pankin teettämän valtakunnalliseen kyselyyn vastaajista on työpaikoilla sovittu etätyöskentelykäytännöistä korona-ajan jälkeen. 34 prosenttia saattaisi harkita muuttoa kauemmas työpaikaltaan jos he tietäisivät työpaikkansa etätyökäytännöistä. 55 prosenttia vastaajista arvioi, että etätyön mahdollisuus ei vaikuttaisi heidän nykyasumiseensa mitenkään.

Korona ei vaikuttanut muuttoihin määrällisesti, mutta suuntaan sitäkin enemmän1.7.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Muuttoja oli suurin piirtein saman verran kuin aikaisemminkin. Sen sijaan muuttojen suuntautumiseen korona vaikutti varsin paljon, mikä näkyy alueiden väestön muutoksessa selvästi. Pääkaupunkiseudun väestönkasvu noin puolittui ja pääkaupunkiseudun kehyskuntien väestön kasvu puolestaan nopeutui selvästi. Suurin muutos tapahtui kuitenkin maaseutualueilla, joissa väestön määrän väheneminen hidastui selvästi. POP Pankki tutki, miten korona vaikutti suomalaisten kodin vaihtamiseen osana kansalaissuhdanne-ennustettaan.

POP Pankki -ryhmä ja Oy Samlink Ab purkavat sopimuksen peruspankkijärjestelmän uudistamisesta23.6.2021 08:46:07 EEST | Tiedote

POP Pankki -ryhmä ja Oy Samlink Ab ovat päättäneet purkaa yritysten välillä vuonna 2019 solmitun sopimuksen peruspankkijärjestelmän uudistamisesta. Oy Samlink Ab maksaa POP Pankki -ryhmälle korvauksen sopimuksen purkamisesta. POP Pankki -ryhmä jatkaa edelleen Samlinkin asiakkaana. Sopimuksen purkamisella ei ole vaikutusta POP Pankki -ryhmän asiakkaiden pankkipalveluihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme