POP Pankkikeskus osk

Mökkikauden käynnistyminen heijastuu vapaa-ajan asuntojen lainojen hakemiseen – Pohjalaiset, varsinaissuomalaiset ja keskisuomalaiset aktiivisempien joukossa

Jaa

POP Pankin vapaa-ajan asuntolainoja koskevan tilaston mukaan vapaa-ajan lainojen myöntäminen vilkastuu maaliskuussa. Kuumimmillaan lainakysyntä on kesä–elokuussa. Mökkielämisen ympäristöystävällisyyttä lisääville projekteille, kuten jätevesiremonteille, on oma täsmälainansa.

POP Pankin tilastot viimeiseltä kymmeneltä vuodelta osoittavat, että vapaa-ajan asuntoa varten haetaan lainaa keskimäärin reilu 46 000 euroa. Myönnettyjen mökkilainojen määrissä on jonkin verran vuotuista vaihtelua, joskin vuoden 2014 jälkeen lainojen määrä on ollut hienoisessa nousussa. Samalla laina-aika suhteessa lainan määrään on kasvanut muutamalla vuodella. Keskimäärin vapaa-ajan asuntolainan laina-aika on 12,5 vuotta. Iältään keskivertomökkilainaaja on 48 vuotta. Aktiivisemmat vapaa-ajan asuntolainaajat sijoittuvat Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Varsinais-Suomeen.

–  Lainasumman ja -ajan kasvu selittynee sillä, että vapaa-ajan asunnoilta toivotaan nykyisin aiempaa enemmän niin mökin koon kuin sen varustuksenkin suhteen, toteaa POP Pankin liiketoimintajohtaja Jaakko Pulli.

NIB-lainaa vastuullisiin kesämökin perusparannusprojekteihin

– Rahoituksellisesti mökkilaina rinnastuu asuntolainaan, ja mökkilainaa haetaan myös samalla tavalla kuin asuntolainaa. Jos kyse on rakennettavasta mökistä, tähän haetaan rakennuslainaa. Remonttilaina sopii mökin pienempiin parannus- ja korjaustöihin, selvittää Pulli. 

– NIB-laina on POP Pankin ja Pohjoismaiden Investointipankin NIB:n yhteinen lainahanke, jonka tarkoituksena on lainoittaa erityisesti ympäristön tilaa parantavia projekteja. NIB-lainaa voi hakea esimerkiksi kesämökin jätevesiremonttia varten, muistuttaa Jaakko Pulli.

– Pankkien asuntolainalaskurilla voi alkuun hahmotella mökkilainan hakemista. Mökkilainan pituus on tilastojemme mukaan yli kaksitoista vuotta. Säästämisen ohella mökkilainaa voi turvata markkinoiden muutoksilta kokonaan tai osittain asuntolainapuolelta tutuilla tuotteilla, kuten kiinteällä korolla ja korkokatolla, POP Pankin Jaakko Pulli summaa.

Tunnetko nämä asuntolainaan liittyvät termit?

  • Kiinteä korko tarkoittaa, että korko lukitaan tietylle tasolle, ja se pysyy samana koko sovitun ajan. 
  • Korkokatto on sovittu yläraja, jonka yli korko ei voi nousta. Lainanottaja tietää tällöin aina maksimikuukausierän.
  • Korkoputkessa korolle asetetaan sekä lattia että katto, joiden välillä korkoa voi liikkua. 
  • Lainaturvavakuutus huolehtii vakuutuksen ottajan lainaerien maksamisesta, jos tulot pienenevät äkillisesti esimerkiksi sairaudesta tai työttömyydestä johtuen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja, kuvia ja haastattelupyynnöt:

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankki, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

POP Pankit ovat asiakkaitaan varten perustettuja osuuskuntamuotoisia pankkeja, joilla tutkimusten mukaan on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat ja paras asiakaspalvelu. POP Pankki -ryhmään kuuluu 26 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkiliitto osk.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankki mukaan Välitä viljelijästä -verkostoon17.8.2022 14:05:43 EEST | Tiedote

Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan Välitä viljelijästä -projektin tavoitteena on tunnistaa viljelijöiden uupumus ja avuntarve ja ohjata heidät asiantuntija-avun piiriin. ”POP Pankit eri puolilla Suomea ovat tehneet yhteistyötä jo aiemmin Välitä viljelijästä -projektin kanssa. Kokemuksemme yhteistyöstä ovat olleet hyvät ja halusimme syventää yhteistyömallia liittymällä kumppaniksi projektin sidosryhmäverkostoon”, toteaa POP Pankkeja edustavan POP Pankkikeskuksen liiketoimintajohtaja Nuutti Härmä.

POP Pankki -ryhmän puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2022: pankkitoiminnan keskeiset tuottoerät kasvussa12.8.2022 09:22:53 EEST | Tiedote

POP Pankki -ryhmän palvelujen kysyntä on pysynyt korkeana ja perusliiketoiminnan tuottojen positiivinen kehitys jatkui haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. POP Pankki -ryhmä sai toukokuussa luvan kiinnitysluottopankkitoiminnalleen ja ryhmän panostukset yritysrahoitukseen näkyvät yritysluottokannan positiivisena kehityksenä. POP Pankki -ryhmän päivitetyn strategian tavoitteena on kasvaa markkinoita nopeammin ja säilyttää samalla alan keskimääräistä tasoa vahvempi vakavaraisuus.

POP Pankin ennuste: talouden nopeat muutokset ja epävarmuus luovat mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille27.6.2022 07:45:00 EEST | Tiedote

POP Pankki on korjannut joulukuussa antamaansa BKT-ennustettaan kuluvalle vuodelle 2,6 prosentista 1 prosenttiin ja inflaatioennustettaan 2 prosentista 6,5 prosenttiin. Korona, siitä toipuminen ja Ukrainan sota aiheuttavat yleisesti suurta epävarmuutta, mikä näkyy laajasti taloudessa ja kuluttajien arjessa. Euroopan keskuspankin kesälle odotettu koronnosto ja Ukrainan tilanteen kehittyminen antavat askelmerkit syksyyn.

Suomalaisen veri vetää mökille – POP Pankki selvitti mökin ostajien ja myyjien mietteitä17.6.2022 12:16:57 EEST | Tiedote

Lähes neljä viidestä POP Pankin mökkikyselyn vastaajasta (78 %) on jo ostanut tai vuokrannut mökin ja vajaa viidennes suunnittelee mökin ostamista. Vain alle kolme prosenttia mietti kesäkauden alkaessa mökin myymistä. Tärkein ostokriteeri mökille on tämän sijainti veden äärellä (55,4 % vastaajista). Sen sijaan mökin myynnin taustalta löytyy useampia syitä kuten mökin sijainnin vaihto, sen ylläpito, mutta myös riitaisa suku.

Sulautuminen on virallista - 1,3 miljardin taseen Suomen Osuuspankki on aloittanut toimintansa6.6.2022 09:24:58 EEST | Tiedote

Liedon Osuuspankin, Piikkiön Osuuspankin ja Suupohjan Osuuspankin sulautumisen viimeinen vaihe eli tekninen yhdistyminen suoritettiin onnistuneesti viikonloppuna. Yhdistymisestä syntynyt pankki jatkaa toimintaansa Suomen Osuuspankkina toimitusjohtajanaan Timo Kalliomäki. Taseeltaan uusi pankki on 1,3 miljardia euroa. Asiakkaita pankilla on arviolta 65 000 ja pankki työllistää 140 henkilöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme