Monikielisten lasten oppimispolkua eheyttänyt hanke vahvisti ammattilaisten osaamista ja perheiden valmiuksia tukea lapsen oppimista
Monikielisen lapsen eheä oppimispolku -hankkeessa on kehitetty aktiivisesti keinoja tukea monikielisten lasten oppimista ja toisen kielen kehitystä.

Espoossa vieraskielisten lasten osuus varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuodet. Jotta varhaiskasvatuksen ja opetuksen ammattilaiset pystyvät tukemaan monikielisyyttä ja kielen kehittymistä mahdollisimman hyvin, tarvitsevat he osaamista ja tietoa työnsä tueksi. Tähän tarpeeseen Espoossa on pyrkinyt vastaamaan Monikielisen lapsen eheä oppimispolku -hanke.
Hankkeen tavoitteena on viime syksystä lähtien ollut parantaa maahanmuuttajataustaisten lasten oppimisen edellytyksiä. Hanke on tarjonnut lisäresurssin monikielisten lasten tuen kehittämiseen, jota tehdään normaalisti osana perustyötä.
”Pian päättyvässä hankkeessa on pyritty löytämään ja nostamaan esiin hyviä käytäntöjä ja vakiinnuttamaan niitä osaksi valmistavan opetuksen arkea. Tavoitteena on ollut löytää toimintatapoja, joilla tuetaan lapsen oppimiskielen ja matemaattisten taitojen kehittymistä yhteistyössä vanhempien kanssa”, kertoo Monikielisen lapsen eheä oppimispolku -hankkeen projektityöntekijä Irene Altundas.
Kieli on ajattelun, itseilmaisun ja vuorovaikutuksen väline, joten on äärimmäisen tärkeää, että lapsen kielen kehittymistä tuetaan. Suomen tai ruotsin kielen oppimisen lisäksi on tärkeää tukea lapsen omaa äidinkieltä.
”Oman äidinkielen hallitseminen luo pohjan hahmottamiselle, erilaisten abstraktien käsitteiden ja suhteiden oppimiselle ja siten myös toisen kielen ja vaikkapa matemaattisten taitojen omaksumiselle. Siksi sen merkitystä ei voi ylikorostaa. Paras lopputulos saavutetaan yhteistyössä vanhempien kanssa lapsen kokonaiskielitaitoa tukien”, Altundas sanoo.
Myös vanhemmat tarvitsevat tietoa monikielisyyden tukemisesta
Tutkimusten mukaan on tärkeää, että varhaiskasvatus ja koulu tukevat kielten oppimisen lisäksi myös monikielisen identiteetin kehittymistä. Lapsi tarvitsee ympärilleen sensitiivisiä, kielitietoisen pedagogiikan hallitsevia kasvattajia.
”Kouluilla ja päiväkodeilla on merkittävä rooli lapsen oman kulttuuri-identiteetin rakentumisessa ja lapsen kasvussa aktiiviseksi toimijaksi omassa yhteisössään. Monikielisyys on valtava rikkaus, mutta monikieliseksi kasvamiseen tarvitaan tietoista tukea ja riittävästi monipuolista kielelle altistusta. Myös vanhemmat tarvitsevat vinkkejä ja tietoa kielten kehityksestä ja siitä, miten he voivat tukea lastaan oppimispolulla. Huoltajat voivat tukea lapsen oppimista esimerkiksi leikin kautta”, sanoo Altundas.
Hankkeessa on koulutettu henkilökuntaa ja hankittu ja tuotettu runsaasti erilaista materiaalia niin huoltajille kuin varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Materiaalia on käännetty hankkeessa myös eri kielille.
Vaikka Opetushallituksen ja Espoon kaupungin rahoittama hanke nyt päättyykin, jäävät hankkeessa saadut kokemukset ja hyvät toimintatavat käyttöön myös jatkossa. Kehittäminen jatkuu tulevaisuudessa osana perustyön rakenteita.
”Kielitietoinen pedagogiikka on ammattilaisille nyt tutumpaa ja heillä on hankkeen myötä myös selkeämpi käsitys siitä, mitä painottaa ohjaavien asiakirjojen kuten lasten esiopetussuunnitelman ja valmistavan opetuksen opetussuunnitelman antaman raamin lisäksi - kielitietoista leikkiä, dialogista lukemista, hauskasti matemaattisia taitoja ja tiivistä yhteistyötä huoltajien kanssa”, Altundas summaa hankkeen onnistumisia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Irene Altundas
projektityöntekijä
Kasvun ja oppimisen toimiala
Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus
irene.altundas@espoo.fi
puh. +358406368071
(tavoitettavissa 1.7.2022 asti)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Every success is worth celebrating – Character Crow to teach first-graders to recognise their strengths15.8.2022 15:07:55 EEST | Press release
The City of Espoo will provide 4,000 first-graders and their guardians as well as 200 teachers with a Bringing back the joy package, including training and a mobile app to support the identification of the strengths and successes of the child.
Varje framgång är värd att fira – i höst lär Styrkekråkan 4 000 förstaklassister i Esbo att identifiera sina styrkor15.8.2022 15:07:51 EEST | Tiedote
Esbo stad erbjuder Hitta glädjen igen-paketet till 4 000 förstaklassister och deras vårdnadshavare samt 200 lärare. Paketet innehåller bland annat utbildningar samt en mobilapplikation som stöd för att identifiera barnets styrkor och framgångar.
Jokainen onnistuminen on juhlan arvoinen – tänä syksynä Vahvuusvaris opettaa 4 000 Espoon ekaluokkalaista tunnistamaan omia vahvuuksiaan15.8.2022 15:07:50 EEST | Tiedote
Espoon kaupunki tarjoaa 4 000 ekaluokkalaiselle ja heidän huoltajilleen sekä 200 opettajalle Ilon palautus -paketin, johon sisältyy muun muassa koulutuksia sekä mobiilisovellus lapsen vahvuuksien ja onnistumisten tunnistamisen tueksi.
Konsernijaosto antoi lausunnot HSY:n ja HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelmista15.8.2022 09:55:01 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituksen konsernijaoston syyskausi käynnistyi 15.8.2022.
Havets skattkammare – en fotoutställning av undervattensnaturen i Naturens hus Villa Elfvik 17.8–2.10.202210.8.2022 11:20:00 EEST | Tiedote
På utställningen Havets skattkammare får du bekanta dig med undervattensnaturens mångfaldiga arter och utforskningen av dessa. Fotona är tagna som en del av Finlands miljöcentrals program VELMU.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme