Monikkoperheet: Kaksosten vanhempien oikeutta pitää samaan aikaan perhevapaita korjattava lausuntokierroksella
Hallitus on antanut esitysluonnoksensa perhevapaauudistukseksi. Uudistuksen tarkoituksena on mm. se, että hoitovastuu jakautuu entistä tasaisemmin ja että se kohtelee tasapuolisesti kaikkia, myös monimuotoisia perheitä. Kaksosten, kolmosten ja nelosten perheitä edustava Suomen Monikkoperheet ry muistuttaa, että myös monikkoisiä / monikkoperheen toisia vanhempia tulee kannustaa hoitovastuuseen.
Monikkoperheessä puolison itsenäinen hoitovastuu toteutuu myös silloin, kun kaksi vanhempaa hoitaa monikkolapsiaan samanaikaisesti; kaksosten, kolmosten tai nelosten isä / toinen vanhempi saa runsaasti itsenäistä hoitovastuuta, sillä toiselle vanhemmalle riittää kaikissa tilanteissa vähintään yksi vauva hoidettavaksi.
Monikkovauvat syntyvät hyvin usein ennenaikaisesti. 38 % vauvoista on heti synnyttyään tehohoidossa, joten osa vauvoista voi olla kotona ja osa sairaalassa ja vanhemmat jakavat hoitovastuun jopa eri paikoissa.
- Monikkoperheet toivoivat uudistukselta eniten sitä, että vanhemmat voisivat itse päättää heille myönnettyjen vanhempainpäivärahapäivien puitteissa sen, kuinka pitkään heidän vauvansa tarvitsevat molempia vanhempia yhtäaikaisesti hoitamaan lapsia kotona. Uudistuksessa kaksosperheen yhtäaikaisesti pidettävien päivien määrää kuitenkin esitetään vähennettäväksi. Tämä tuskin on ollut valmistelevan työryhmän tarkoitus, Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula kertoo.
Kaksosperheessä yhteiset päivät vähenisivät kuudella
Hallituksen esitysluonnoksen mukaan kaksosperheessä oikeus käyttää perhevapaapäiviä yhtäaikaisesti vähenee kuudella päivällä. Kolmosten syntyessä yhtäaikaisesti pidettävien päivien määrä pitenisi kuudella päivällä.
Monikkoperheistä kaksosperheet ovat enemmistönä, sillä kaksoset syntyy vuosittain noin 600-650 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen.
Monikkoperheiden mukaan (Suomen Monikkoperheet ry:n kysely 2017, n=672) uudistuksen tulisi ennen kaikkea tukea vanhempien yhtäaikaista mahdollisuutta pitää vanhempainvapaita tarvittaessa.
”Lisälapsi” tulee huomioida paremmin
Suomen Monikkoperheet ry esitti uudistukseen myös monisikiöraskauden ”lisälapsen” (monisikiöraskaudesta syntynyt toinen, kolmas ja neljäs lapsi) huomioimista nykyistä paremmin. Monisikiöraskaudesta syntyvistä lapsista, toisesta lapsesta alkaen, perhevapaat ovat lyhyemmät kuin muilla. Uudessa esityksessä yksösraskaudesta syntyneestä lapsesta ja monisikiöraskauden yhdestä lapsesta myönnetään 320 vanhempainrahapäivää. Vastaavasti monikkoraskaudesta syntyvästä lisälapsesta myönnetään vain 78 päivää.
- Tätä epätasa-arvoa uudistuksen toivottiin korjaavan edes jonkun verran. Esitysluonnoksessa lisälapsesta myönnettävien päivien määrä pysyy kuitenkin ennallaan, Ulla Kumpula jatkaa.
Monimuotoisten perheiden viilaukset tarvitaan vielä
Suomen Monikkoperheet ry kiittää esitysluonnosta siitä, että yhden syntyvän lapsen osalta raskausrahan ja vanhempainpäivärahan muodostama kokonaisuus pidentää perhe-etuuksien kokonaispituutta. Monikkoperheiden ja monimuotoisten perheiden osalta mallissa on vielä hiottavaa tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi. Järjestö aikoo antaa lausunnon esitykseen. Järjestö uskoo, että kun päättäjät huomioivat vielä monimuotoisten perheiden järjestöiltä saadut parannusehdotukset, on mahdollista tehdä uudistus, joka aidosti toteuttaa uudistukselle asetetut tavoitteet kaikkien perheiden kohdalla.
Lue lisää muiden monimuotoisten perheiden tilanteesta Monimuotoiset perheet -verkoston tiedotteesta https://monimuotoisetperheet.fi/perhevapaauudistusta-viela-hiottava-monimuotoisten-perheiden-nakokulmasta/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Raisa OjaluotoVapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Alueellisten monikkoperheyhdistysten vertais- ja vapaaehtoistoiminnan tukeminen ja kehittäminen, monikkoperhevalmennustoiminta, nettivertaisohjaus, paikallinen vaikuttaminen, Monikkoperheet-lehden toimitussihteeri.
Ulla KumpulaToiminnanjohtaja
Hallinto, talouden ja toiminnan suunnittelu ja toteutus, Monikkoperheet-lehden päätoimittaja, varainhankinta, materiaalituotanto, tiedotus, sosiaalipoliittinen työ ja vaikuttamistoiminta.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Stea / Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.
Monikkoperheet
Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 600-650 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Monikkoperheet ry
Kaksoset ja kolmoset koulussa -opas julkaistiin29.1.2021 12:52:35 EET | Tiedote
Monikkoperheet ja koulun ammattilaiset kaipaavat tietoa kaksosten, kolmosten ja nelosten koulunkäynnin erityispiirteistä. Aloittavatko monikkolapset samalla vai eri luokalla? Miten voi tukea monikkosisaruksen yksilöllisyyttä kouluoloissa? Mitä koulussa on hyvä tietää monikkolasten keskinäisen suhteen kysymyksistä ja heidän kehityksestään?
Kaksosten päivän pulkkamäet vaihtuvat tiedewebinaariin26.1.2021 15:06:41 EET | Tiedote
Kaksosten päivänä 2.2. monikkoperheyhdistykset ovat perinteisesti järjestäneet perhetapahtumia. Tänä vuonna ne vaihtuvat Suomen Monikkoperheet ry:n järjestämään Onnellisen kaksosuuden resepti? - Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus -webinaariin. Puhujina toimivat muun muassa LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio ja FT, lehtori Kristiina Heinonen. Tapahtuman juontaa toimittaja Maarit Tastula.
Onnellisen kaksosuuden reseptiä etsitään tiedewebinaarissa Kaksosten päivänä18.12.2020 13:08:18 EET | Tiedote
Ainutlaatuinen kaksosaiheinen seminaari toteutetaan etäyhteyksin Kaksosten päivänä 2.2.2021. Onnellisen kaksosuuden resepti? - Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus -webinaarin puhujina ovat muun muassa LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio ja FT, lehtori Kristiina Heinonen. Tapahtuman juontaa toimittaja Maarit Tastula.
Kotipalvelua tarvitaan myös koronarajoitusten aikana perheiden tueksi11.6.2020 11:45:45 EEST | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry pyysi monikkovanhempia eli kaksosten, kolmosten ja nelosten vanhempia arvioimaan tiukimpien koronarajoitusten ajan 12.3.-13.5. vaikutuksia henkiseen jaksamiseensa ja talouteensa. Kyselyn mukaan koronarajoitusten aika oli vaikuttanut kielteisesti sekä perheen talouteen että erityisesti vanhemman henkiseen jaksamiseen.
Kaksosten päivänä 2.2. muistutetaan kaksosten yksilöllisyydestä21.1.2020 17:50:41 EET | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää vietetään 2. helmikuuta. Tänä vuonna monikkoperheiden asialla oleva järjestö täyttää 25 vuotta. Kaksosten päivää juhlitaan teemalla Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos-, kolmos- tai nelossisarustaan.
Kaksosten päivänä 2.2.2020 juhlitaan kaksosia29.11.2019 13:13:25 EET | Tiedote
Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää vietetään perinteisesti 2. helmikuuta. Vuonna 2020 Kaksosten päivän teemana on Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos-, kolmos- tai nelossisarustaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme