Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Marttila: EU:lle itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahasto

Jaa
MTK esittää, että Suomi ryhtyy vahvasti ajamaan EU:n itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahastoa. ”Miljardien rahoitus ja useamman vuoden ohjelma tarvitaan vahvistamaan turvallisuudelle kriittisten alueiden taloutta ja ihmisten hyvän elämän edellytyksiä”, totesi puheenjohtaja Juha Marttila MTK-Pohjois-Suomen kokouksessa Kajaanissa maanantaina.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Kuva: MTK
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Kuva: MTK

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Suomen tuore Nato-jäsenyys vaativat huomiota poliittisilta päättäjiltä. Turvallisuuden vahvistaminen on tärkeää niin kotimaan kuin Euroopankin politiikassa. MTK odottaa tulevan hallituksen ohjelmalta linjausta Suomen EU-politiikan suunnasta. Puheenjohtaja Juha Marttilan mielestä Suomen on ajettava muutosta, jossa EU:sta tehdään suuri suurissa asioissa ja pieni pienissä.

  • Tänään EU on kääpiö, kun suurvallat rakentavat uutta geopolitiikkaa. Tässä pelissä EU tarvitsee vahvemmat muskelit. Nyt EU on jättiläinen ihmisten ja yritysten elämää ohjaavassa pikkutarkassa säätelyssä. Tästä on päästävä eroon, Marttila totesi puheessaan Kajaanissa maanantaina.

Marttila muistutti Venäjän sulkemisen vaikutuksista itäiseen Suomeen sekä 1300 kilometriä pitkän Naton uuden itärajan tuomista velvoitteista. Tulevaisuuden turvallisuus ja vakaus vaativat Marttilan mukaan EU:lta uutta itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahastoa, joka vahvistaisi alueiden taloutta ja infraa – erityisesti tie-, rata- ja tietoyhteyksiä. Hän muistutti myös maa- ja metsätalouden sekä jalostavan teollisuuden merkityksestä alueiden elinvoimalle.

  • Vakaasti kehittyvä maatalous on keskeinen osa huoltovarmuutta ja Suomen kokonaisturvallisuutta. Maataloustuotannon on oltava mahdollista kaikkialla Suomessa. Tämä on riskien hallintaa ja turvallisuutta, Marttila painotti.

Vakautta ja Suomen kansalliset edut turvaavaa linjaa MTK kaipaa myös metsäpolitiikalta. Tässä johtovastuu siirtyy Marttilan mukaan perusporvarihallituksen toteutuessa puolueille, jotka viime vaalikaudella oppositiossa kritisoivat vahvasti hallitusta metsäpolitiikassa ja erityisesti EU:n metsäasioiden hoidossa.

  • On näytön paikka, kun oppositio nyt siirtyy hallitusvastuuseen. Hallitusohjelman on linjattava selkeä raja, mitä hyväksymme ja mihin saakka sallimme EU:n puuttumisen metsäasioihin. Metsänhoidon sääntöjä ja neuvoja emme EU:lta tarvitse, Marttila totesi.

Lisätietoja:

Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja, 050 341 3167

Avainsanat

Kuvat

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Kuva: MTK
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Kuva: MTK
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme