Muistoja tehtaiden piipuista kerätään Piippumuistoja-tutkimushankkeessa

Piippumuistoja-hankkeessa tutkitaan tehtaanpiippujen merkitystä paikallisille asukkaille ja tehdaspaikkakunnilla vieraileville. Tutkijat ovat kiinnostuneita niin positiivisista tai negatiivisista kuin henkilökohtaisista tai yleisistä muistoista liittyen tehtaiden piippuihin.
Hanke osallistuu myös kulttuuriperinnöstä ja teollisuuskohteiden suojelusta käytyyn keskusteluun. Samalla tarjotaan teollisten yhteisöjen jäsenille mahdollisuus osallistua oman kulttuuriperintönsä määrittelyyn ja ylläpitoon. Esiin nousee kohteita, jotka on aiemmin nähty menneen kukoistuksen jäännöksinä ja joutomaina. Millaista uusiokäyttöä hylätyille tehtaiden piipuille ja tehdaskiinteistöille suunnitellaan tai on jo löydetty? Mitä piipuille tulisi paikallisten asukkaiden mielestä tehdä?
Hankkeessa haetaan tieteen ja taiteen keinoin vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Mikä on tehtaiden piippujen merkitys paikallisille ihmisille ja yhteisöille?
- Miten teollisuusperintö vaikuttaa ihmisten identiteettiin?
- Miten taidetta ja tiedettä yhdistämällä voidaan tuoda uusia näkökulmia teoreettiseen keskusteluun kulttuuriperinnöstä?
Tutkimusaineisto muodostuu interaktiivisen karttapalvelun avulla kerätystä muistitiedosta sekä haastatteluista ja osallistuvasta havainnoinnista, joita tehdään lähempään tarkasteluun nostetuista piipuista Oulun seudun, Kajaanin, Jyväskylän (Säynätsalo), Lahden ja Kuopion alueilla.
Karttatietopalvelu avoimesti käytössä
Karttatietopalveluun tallennettuja muistoja ja kuvia voi selata vapaasti. Muistojen ja kuvien tallentaminen vaatii palveluun kirjautumisen. Rekisteröiminen onnistuu joko luomalla palveluun käyttäjätunnuksen ja salasanan tai vaihtoehtoisesti käyttämällä Google- tai Facebook-tiliä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat osallistua kuvista syntyviin keskusteluihin kommentoimalla muiden kuvia. Karttapalvelussa on mahdollista jättää hankkeelle yhteystiedot, jos on kiinnostunut osallistumaan haastatteluun.
Muistot kartalla -palvelu on julkaistu 5.3.2021 osoitteessa www.muistotkartalla.fi. Palvelu käyttää Open Street Map -karttapohjaa. Palvelu on kehitetty Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Palveluun ladatut muistot ja kuvat tallennetaan Työväenmuseo Werstaan kokoelmiin Tampereelle.
Piippumuistoja-hanketta rahoittaa Koneen Säätiö ja sitä koordinoidaan Oulun yliopistossa. Hankkeen paikallisina yhteistyökumppaneina ovat Museo- ja tiedekeskus Luuppi (Oulu), Kainuun museo (Kajaani) ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankkeen johtaja, FT Tiina Äikäs, Oulun yliopisto, arkeologia, puh. 040 5887 131, sähköposti: Tiina.Aikas@oulu.fi
DI Teemu Tokola, Oulun yliopisto (kartta-alustaan liittyvät tekniset kysymykset, teemu.tokola@oulu.fi)
Kokoelmapäällikkö Leena Ahonen, Työväenmuseo Werstas, puh. 050 4401 164, sähköposti: Leena.Ahonen@tyovaenmuseo.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme