Oulun yliopisto

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa – laihduttaminen ja tyytymättömyys omaan kehoon yleistä myös normaalipainoisilla

Jaa
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää eli PCOS:ää (polycystic ovary syndrome) sairastavat naiset yrittävät muita naisia useammin laihduttaa elämänsä aikana. Monet PCOS:ää sairastavat naiset myös kokevat itsensä ylipainoisiksi, vaikka olisivatkin todellisuudessa normaalipainoisia. Havainnot käyvät ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

PCOS on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonaalinen häiriö, jonka diagnostisiin kriteereihin kuuluvat epäsäännöllinen kuukautiskierto, mieshormonien liikatuotanto sekä monirakkulaiset munasarjat. Jopa 50–70 % PCOS:ää sairastavista naisista on ylipainoisia.

”Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että PCOS:ää sairastavat naiset kyllä yrittävät kovasti laihduttaa, mutta yrityksistä huolimatta heillä on muita naisia selkeästi korkeampi painoindeksi ja vyötärönympärys”, kertoo Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Emilia Pesonen.

Ylipaino lisää oireyhtymää sairastavien naisten riskiä liitännäissairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle, minkä vuoksi hoidossa korostetaan painonpudotusta ja painonhallintaa. Käytännön tukea laihduttamiseen ei kuitenkaan ole yleensä tarjolla.

”PCOS:stä kärsivät naiset tarvitsisivat kokonaisvaltaisempaa tukea, esimerkiksi ravitsemus- ja psykoterapiaa. Epäonnistuneilla painonpudotusyrityksillä voi olla haitallisia seurauksia esimerkiksi syömiskäyttäytymiseen, itsetuntoon ja minäpystyvyyteen”, toteaa tutkijatohtori ja laillistettu ravitsemusterapeutti Marjukka Nurkkala Oulun yliopistosta.

Naisilla, joilla on PCOS, on aikaisemmissa tutkimuksissa havaittu olevan muita naisia enemmän kehotyytymättömyyttä ja jopa kolminkertainen riski syömishäiriöille. Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että myös normaalipainoiset PCOS:ää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa.

”Oireyhtymä itsessään lisäsi riskiä sekä useille laihdutusyrityksille että ylipainoisuuden kokemukselle keski-iässä, eivätkä painoindeksi tai esimerkiksi psyykkinen kuormittuneisuus selittäneet havaittua yhteyttä”, Pesonen kertoo.

Lääkärin vastaanotolla oireyhtymää sairastavia naisia usein varoitellaan painonnoususta. ”Painoon liittyvistä asioista tulisi keskustella hyvässä hengessä, syyllistämättä naisia. Vastaanotolla on hyvä korostaa terveyttä ennemmin kuin painoa. On myös muistettava, että kaikki naiset, joilla on PCOS, eivät ole ylipainoisia”, Oulun yliopiston naistentautien ja synnytysten professori Terhi Piltonen huomauttaa.

Tutkijoiden mukaan jatkossa olisi hyvä kiinnittää huomioita siihen, ettei PCOS:ää sairastavien naisten painoon liittyvää stressiä lisättäisi. ”Tarvitaan lisätutkimuksia siitä, hyötyisivätkö naiset enemmän painoneutraalista lähestymistavasta elämäntapamuutoksiin. Jatkossa myös lihavuusleikkausten ja lääkehoidon toivotaan olevan osa hoitoa pitkään lihavuudesta kärsivillä naisilla”, Piltonen jatkaa.

Tutkimukseen osallistui 1 828 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa naista, joista 278:lla eli noin 15 prosentilla oli todettu PCOS. Naisten laihdutusyrityksiä ja kokemusta omasta painostaan tutkittiin kyselyiden avulla heidän ollessa 31-vuotiaita ja uudelleen 46-vuotiaana.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Obesity-lehdessä. Tutkimusta ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Sigrid Juséliuksen säätiö, Suomen Akatemia, Novo Nordisk, sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tutkimusartikkeli: Pesonen E, Nurkkala M, Niemelä M, Morin-Papunen L, Tapanainen J.S, Jämsä T, Korpelainen R, Ollila M-M, Piltonen T.T. Polycystic ovary syndrome is associated with weight-loss attempts and perception of overweight independent of BMI: a population-based cohort study. Obesity (Silver Spring). 2023;1‐13. https://doi.org/10.1002/oby.23681

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Terhi Piltonen, Oulun yliopisto
040 500 82 66
terhi.piltonen@oulu.fi


Väitöskirjatutkija Emilia Pesonen, Oulun yliopisto
040 683 59 65
emilia.pesonen@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tiina Rajala, Tua Huomo, Pertti Korhonen ja Janne Saarikivi valittiin Oulun yliopiston hallitukseen1.6.2023 15:57:01 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston kollegio on valinnut neljä uutta jäsentä Oulun yliopiston hallitukseen. Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala valittiin kaudelle 5.9.2023–31.12.2025. VTT:n Tulevaisuuden tuotteet ja palvelut -liiketoiminta-alueen johtaja Tua Huomo, Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen sekä kielitieteilijä, tietokirjailija Janne Saarikivi puolestaan kaudelle 1.1.2024–31.12.2025. Yliopiston kollegio päätti asiasta 31.5.2023. Päätös syntyi äänin 13–8.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme