Oulun yliopisto

Muoveja voidaan pakkauksissa korvata biopohjaisella selluloosalla

Jaa

Muoveja on mahdollista korvata pakkauksissa täysin biopohjaisella selluloosamateriaalilla muokkaamalla raaka-aineena käytettävää paperia, todetaan uudessa väitöstutkimuksessa. Paperin muokkaaminen vesipohjaisella selluloosaliuottimella muuttaa paperin vahvemmaksi ja jäykemmäksi materiaaliksi, jolla on muoviin verrattavia ominaisuuksia.

Master of Science Nils Christoph Hildebrandt tutki väitöstyössään käsittelyajan, lämpötilan ja raaka-aineen vaikutusta valmistettavan selluloosamateriaalin mekaanisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin. Valmistetun materiaalin ominaisuuksia mitattiin paperi-, kartonki- ja pakkausteollisuudessa yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja ominaisuuksia verrattiin sekä paperin että muovien ominaisuuksiin. Työssä saatiin selvitettyä pakkausmateriaalin vaatimat valmistusolosuhteet ja kuituraaka-aineet.

Tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että vain muutaman sekunnin käsittelyajalla voidaan valmistaa pakkauksiin soveltuvaa vahvaa materiaalia. Samankaltaisissa menetelmissä on aiemmin käytetty ympäristölle haitallisia kemikaaleja ja päivien tai jopa viikkojen käsittelyaikoja.

Joka vuosi maailmassa tuotetaan yli 320 miljoonaa tonnia muovia, josta vain neljä miljoonaa tonnia on biopohjaista, kaikki muu on fossiilipohjaista. Kokonaistuotantomäärästä noin 40 prosenttia käytetään erilaisten pakkausten valmistukseen ja EU:ssa kierrätetään vain 30 prosenttia kaikista muoveista.

Loput 70 prosenttia muovista poltetaan tai sijoitetaan kaatopaikoille, missä tarvitaan jopa satoja vuosia sen hajoamiseen. Siksi biohajoavien ja erityisesti biopohjaisten pakkausmateriaalien tutkimus on erittäin tärkeää, jotta voidaan estää tai ainakin vähentää ympäristömme saastumista muovipakkausten päästöillä.

----

Master of Science Nils Christoph Hildebrandt väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 14.12.2018. Prosessitekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Paper-based composites via the partial dissolution route with NaOH/urea (Paperipohjaisten komposiittien valmistus kuitujen osittaisen liukenemisen avulla NaOH/urea-liuottimella). Vastaväittäjänä toimii dosentti Elias Retulainen (VTT) ja kustoksena professori Mirja Illikainen (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa TA105 klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Master of Science Nils Christoph Hildebrandt, sähköposti: n.c.hildebrandt@gmail.com

Professori Mirja Illikainen, Oulun yliopisto, kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö, puh. 040 5885 904, sähköposti: Mirja.Illikainen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Nils Christoph Hildebrandt
Nils Christoph Hildebrandt
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme