Muoveja voidaan pakkauksissa korvata biopohjaisella selluloosalla
Master of Science Nils Christoph Hildebrandt tutki väitöstyössään käsittelyajan, lämpötilan ja raaka-aineen vaikutusta valmistettavan selluloosamateriaalin mekaanisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin. Valmistetun materiaalin ominaisuuksia mitattiin paperi-, kartonki- ja pakkausteollisuudessa yleisesti käytetyillä menetelmillä, ja ominaisuuksia verrattiin sekä paperin että muovien ominaisuuksiin. Työssä saatiin selvitettyä pakkausmateriaalin vaatimat valmistusolosuhteet ja kuituraaka-aineet.
Tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että vain muutaman sekunnin käsittelyajalla voidaan valmistaa pakkauksiin soveltuvaa vahvaa materiaalia. Samankaltaisissa menetelmissä on aiemmin käytetty ympäristölle haitallisia kemikaaleja ja päivien tai jopa viikkojen käsittelyaikoja.
Joka vuosi maailmassa tuotetaan yli 320 miljoonaa tonnia muovia, josta vain neljä miljoonaa tonnia on biopohjaista, kaikki muu on fossiilipohjaista. Kokonaistuotantomäärästä noin 40 prosenttia käytetään erilaisten pakkausten valmistukseen ja EU:ssa kierrätetään vain 30 prosenttia kaikista muoveista.
Loput 70 prosenttia muovista poltetaan tai sijoitetaan kaatopaikoille, missä tarvitaan jopa satoja vuosia sen hajoamiseen. Siksi biohajoavien ja erityisesti biopohjaisten pakkausmateriaalien tutkimus on erittäin tärkeää, jotta voidaan estää tai ainakin vähentää ympäristömme saastumista muovipakkausten päästöillä.
----
Master of Science Nils Christoph Hildebrandt väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 14.12.2018. Prosessitekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Paper-based composites via the partial dissolution route with NaOH/urea (Paperipohjaisten komposiittien valmistus kuitujen osittaisen liukenemisen avulla NaOH/urea-liuottimella). Vastaväittäjänä toimii dosentti Elias Retulainen (VTT) ja kustoksena professori Mirja Illikainen (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa TA105 klo 12 alkaen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Master of Science Nils Christoph Hildebrandt, sähköposti: n.c.hildebrandt@gmail.com
Professori Mirja Illikainen, Oulun yliopisto, kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö, puh. 040 5885 904, sähköposti: Mirja.Illikainen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme