Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Muovipakkausten lajittelupisteitä lisätään ympäri Suomen – pistemäärä kasvaa jopa 40 %

Jaa
Muovipakkausten lajittelumahdollisuudet paranevat Suomessa tulevan kesän aikana. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ylläpitämään Rinki-ekopisteverkostoon lisätään heinäkuuhun mennessä 300 uutta muovipakkausten keräyspistettä.
Muovipakkausten lajittelu helpottuu tulevana kesänä.
Muovipakkausten lajittelu helpottuu tulevana kesänä.

Yhä useammalle Rinki-ekopisteelle voi jo ensi kesänä tuoda lajiteltuja muovipakkauksia, kun muovipakkausten keräyspisteitä lisätään heinäkuun alkuun mennessä 700:sta tuhanteen. Samaan aikaan laajenee myös suoraan kiinteistöiltä tapahtuva keräys, kun muovipakkauksille saadaan omat keräysvälineet kaikille vähintään viiden perheen asuinkiinteistöille. Kiinteistökeräyksen järjestävät pakkausten tuottajayhteisöt yhdessä kuntien kanssa.

”Omien jätteiden lajittelu on vastuunkantoa omasta kulutuksesta. Luonnosta kerran otetut materiaalit on järkevää käyttää mahdollisimman tehokkaasti uudelleen”, sanoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Joillain Rinki-ekopisteillä muovipakkaukset kerätään tavallisilla keräyssäiliöillä, osassa muovipuristimilla. Puristimiin mahtuu jopa noin 40–50 kertaa enemmän pakkausjätettä kuin tavalliseen keräyssäiliöön, jolloin säiliöitä tarvitsee tyhjentää harvemmin ja kuljetusten hiilijalanjälki pienenee.

Muovipakkausten keräyssäiliöitä lisätään jo olemassa oleville Rinki-ekopisteille ympäri Suomea. Rinki päivittää tietoa avattujen muovipisteiden tarkoista sijainneista myöhemmin verkkosivuillaan päivittyvässä artikkelissa.

Suomalaiset ovat innokkaita muovipakkausten lajittelijoita

Muovipakkausten keräysmäärät ovat kasvaneet muutamassa vuodessa kovaa vauhtia. Kun muovipakkauksia alettiin Suomessa keräämään vuonna 2016, niitä kertyi kierrätettäväksi Rinki-ekopisteiltä 1 200 tonnia vuodessa. Vuonna 2022 Rinki-ekopisteistä kerättiin jo noin 12 000 tonnia muovia.

”Suunta on hyvä, mutta lajiteltua muovipakkausjätettä tarvitaan yhä enemmän kiertoon. Vuonna 2020 muovipakkausjätteestä kierrätettiin 26 %, kun vuonna 2025 kierrätysasteen pitäisi olla jo 50 %”, Tanskanen sanoo.

Muovipakkausten keräystä Rinki-ekopisteissä lisätään osana 1.7.2023 voimaan astuvaa uutta jätelain velvoitetta. Sama laki velvoittaa, että kaikista vähintään 5 asunnon kiinteistöistä tulee heinäkuuhun 2023 mennessä löytyä muovi-, lasi- ja kartonkipakkausten sekä kodin pienmetallin keräysastiat. Moni suomalainen saa siis pakkausjätteiden keräysastiat pian omaan kotipihaansa. Vähintään viiden asunnon kiinteistöjä löytyy Suomesta yli 75 000. Ringin muovinkeräyspisteet täydentävät tätä verkostoa.

Pakkausten keräyksen ja kierrätyksen kustantavat Suomessa tuottajavastuulliset eli pakattuja tuotteita myyvät yritykset. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy operoi Rinki-ekopisteverkostoa palveluna tuottajayhteisöille Suomen Pakkaustuottajat Oy:lle ja Suomen Uusiomuovi Oy:lle.

Näin muovipakkaukset lajitellaan: 4 vinkkiä

Muovipakkauskeräykseen saa tuoda kaikki kotitalouksien tyhjät ja kuivat muovipakkaukset. Muovipakkausten lajitteluohjeet ovat valtakunnalliset eli samat Hangosta Utsjoelle. Lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta rinkiin.fi.

  • Lajittele muovipakkaukset mieluiten litistettyinä.
  • Irrota korkit, kannet, pumppuosat ja vastaavat ja laita ne keräysastiaan erikseen, sillä ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.
  • Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.
  • Akut, paristot ja muut sähkö- ja elektroniikkalaitteet eivät kuulu muovipakkauskeräykseen. Muovin sekaan laitettuina ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita, kuten tulipaloja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Muovipakkausten lajittelu helpottuu tulevana kesänä.
Muovipakkausten lajittelu helpottuu tulevana kesänä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Tynnyrintekijänkatu 1 C
00580 HELSINKI

09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4 800 pakkausten tuottajavastuullista yritystä hoitaa velvoitteensa kuulumalla tuottajayhteisöön. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston, jonne kuluttajat voivat tuoda maksutta käytetyt pakkauksensa kierrätettäviksi. Yli 1 850 ekopisteessä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia ja yli 700 ekopisteessä kerätään lisäksi muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme