Museokortti

Museokortin vaikutukset: pääsylipputulot +71%, museokäynnit +32% — museoalan ansaintalogiikka muuttunut

Jaa

Museoiden pääsylipputulot ovat kasvaneet Museokortin käyttöönoton jälkeen peräti 71 prosenttia, paljastuu Museoviraston julkaisemista museotilastoista. Museokäyntien määrä on kasvanut 32 prosenttia.

Museoiden pääsylipputulot ovat edelleen vahvassa kasvussa. Museoviraston julkistamien tilastotietojen mukaan museoiden pääsylipputulot vuonna 2018 olivat 23,8 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta on 2,1 miljoonaa euroa — lähes 10 prosenttia.

- Kasvu oli merkittävää, etenkin kun otetaan huomioon, että viime vuonna museoiden näyttelytoiminnan menot vähenivät 1,5 miljoonaa euroa, pohtii Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Näyttelytoimintojen menosäästöt näkyivät esimerkiksi näyttelyjen määrän vähentymisenä. Museot järjestivät viime vuonna yhteensä noin tuhat näyttelyä, mikä oli 70 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Museoalan ansaintalogiikka muuttunut: Museokortin vaikutus merkittävä

Pääsymaksutulot ovat kasvaneet koko 2010-luvun, mutta merkittävä kasvu on alkanut vuodesta 2015 Museokortti-järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Vuonna 2014 pääsylipputulot olivat 13,9 miljoonaa, viime vuonna 23,8 miljoonaa euroa. Neljän Museokortti-vuoden aikana museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot ovat kasvaneet peräti 71 prosenttia.

- Näyttää ilmeiseltä, ettei Museokortti ainakaan ole romauttanut museoiden pääsylipputuloja. Tälläisiäkin pelkoja käynnistysvaiheessa esiintyi, toteaa Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Museokortti ei ole pysäyttänyt myöskään yksittäisten pääsylippujen myyntiä, vaan niistä saadut pääsymaksutulot ovat jatkaneet kasvua samalla trendiviivalla koko 2010-luvun ajan.

Museokortin myyntitulot palautetaan museoille kävijämäärien perusteella ja osuus tuloista käytetään museoiden yhteismarkkinointiin sekä järjestelmän ylläpito- ja kehityskuluihin. Korttijärjestelmän perustamiseen ei ole käytetty julkista rahaa.

300 museota, 250 000 korttia, kaikkien aikojen ennätykset rikottu

Museokortti otettiin käyttöön 5. toukokuuta 2015. Se on tutkitusti muuttanut museoiden käyttökulttuuria: kynnys poiketa museoon on madaltunut, piipahtamiset lisääntyneet. Myös aiemmin museoista kiinnostumattomat henkilöt ovat ryhtyneet museopalvelujen aktiivikäyttäjiksi.

- Ennustetta korttien myyntipotentiaalista on haastava laatia, koska museoiden käyttökulttuuri on murroksessa ja yhä uudet ihmisryhmät löytävät upeat sisällöt, Honkanen toteaa.

- Jännittävää nähdä, millaisia vaikutuksia kehitystrendi tuottaa!

Museokortin käyttöönoton jälkeen museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksen kahtena peräkkäisenä vuotena. Vuonna 2016 museoissa vierailtiin 6,6 miljoonaa kertaa, 2017 peräti 7 miljoonaa kertaa ja 2018 jo 7,1 miljoonaa kertaa. Aiemmin 2000-luvulla museoissa vierailtiin keskimäärin noin 5 miljoonaa kertaa vuodessa.

Kortteja on valmistettu noin 250 000 kpl, joista voimassa on noin 170 000 kpl. Museokortin hankkineet houkuttelevat museokierrokselle kortittomia tuttaviaan. Näin Museokortti kasvattaa myös kertalippujen myyntiä.

Museokortti on 12 kuukautta voimassa oleva pääsylippu 300 museoon. Kortin voi ostaa museosta tai verkosta 69 eurolla.

Fakta

  • Museokortti käyttöön 5.5.2015
  • Järjestelmässä 300 museota Ahvenanmaalta Inariin. Suurimmat, merkittävimmät ja kiinnostavimmat museot ja paikalliset aarteet. Nähtävää historian, taiteen, designin, luonnon, tekniikan tai vaikkapa jääkiekon ystäville
  • Ei turhaa tavaraa — aineeton ja ajan hengen mukainen
  • 250 000 valmistettua Museokorttia (6/2019), voimassa noin 170 000 kpl 
  • Asiakastyytyväisyys 4,9 (asteikko 1-5)
  • Museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot 2014-2018 +71% 
  • Museoiden yhteenlasketut kävijämäärät 2014-2018 +32%
  • Lähde: Museoviraston museotilasto 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Seppo Honkanen
kehitysjohtaja
Puh. 040 833 90 59
seppo.honkanen@museot.fi

Kimmo Levä
pääsihteeri
Puh. 040 166 2816
kimmo.leva@museoliitto.fi

Marjo Vänttinen
mediakoordinaattori
Puh. 044 430 07 12
marjo.vanttinen@museot.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Yli puoli miljoonaa suomalaista seurasi kesällä Museokortin seikkailijoita – ”Erilainen ja todella koukuttava kampanja”18.9.2019 06:54:00 EESTUutinen

350 hakemusta, 10 museoseikkailua, 13 300 kilometriä, 36 kaupunkia ja 100 museota. Museokortin kampanjassa seikkailijat kiersivät kotimaan museoita innostaen ihmisiä unelmiensa museokierroksille. Seikkailija-kampanja esitteli museoiden upeita sisältöjä uudella tavalla tavoittaen yli puoli miljoonaa suomalaista. Seikkailijoiden tuottamia videoita katsottiin lähes 7 500 tuntia.

Mikkeliläispariskunta pakkasi rinkat ja hyppäsi junaan: ”Yhtä museoiden herkkukattausta koko viikko!”28.8.2019 13:55:29 EESTUutinen

Mikkeliläiset Museokortti-seikkailijat Tuulevi ja Henrik Aschan lähtivät rinkat selässä kahdeksikon malliselle reitille. Matka suuntasi ensin Tampereelle Sara Hildénin taidemuseoon, Amurin työläismuseokortteliin ja Museo Milavidaan. Turussa pariskunta tutustui Luostarinmäen käsityöläismuseoon, Turun taidemuseoon ja Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon. Seikkailun viimeiset etapit olivat Porin taidemuseo sekä Friitalan Nahkamuseo Ulvilassa.

Vanhat rouvat kiersivät kesäisessä Helsingissä ratikkalinjojen reiteillä olevia museoita: ”Tiedämme parhaat levähdyspenkit, maukkaat kakut ja hienot näkymät kaupunkiin”8.8.2019 09:42:11 EESTUutinen

Pääkaupunkiseudulla asuvat eläkeläiset Pirjo Salo, Riitta Kankaanpää ja Hilkka Ropponen lähtivät Museokortin seikkailijoina kiertämään Helsingin museoita, jotka sijaitsevat ratikkalinjojen varsilla. Museoseikkailullaan ystävykset lähettivät kasan postikorttiterveisiä, katsastivat museoiden esteettömyyden sekä arvioivat museokahviloita ja -ravintoloita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme