Museokortti

Museokortin vaikutukset: pääsylipputulot +71%, museokäynnit +32% — museoalan ansaintalogiikka muuttunut

Jaa

Museoiden pääsylipputulot ovat kasvaneet Museokortin käyttöönoton jälkeen peräti 71 prosenttia, paljastuu Museoviraston julkaisemista museotilastoista. Museokäyntien määrä on kasvanut 32 prosenttia.

Museoiden pääsylipputulot ovat edelleen vahvassa kasvussa. Museoviraston julkistamien tilastotietojen mukaan museoiden pääsylipputulot vuonna 2018 olivat 23,8 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta on 2,1 miljoonaa euroa — lähes 10 prosenttia.

- Kasvu oli merkittävää, etenkin kun otetaan huomioon, että viime vuonna museoiden näyttelytoiminnan menot vähenivät 1,5 miljoonaa euroa, pohtii Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Näyttelytoimintojen menosäästöt näkyivät esimerkiksi näyttelyjen määrän vähentymisenä. Museot järjestivät viime vuonna yhteensä noin tuhat näyttelyä, mikä oli 70 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Museoalan ansaintalogiikka muuttunut: Museokortin vaikutus merkittävä

Pääsymaksutulot ovat kasvaneet koko 2010-luvun, mutta merkittävä kasvu on alkanut vuodesta 2015 Museokortti-järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Vuonna 2014 pääsylipputulot olivat 13,9 miljoonaa, viime vuonna 23,8 miljoonaa euroa. Neljän Museokortti-vuoden aikana museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot ovat kasvaneet peräti 71 prosenttia.

- Näyttää ilmeiseltä, ettei Museokortti ainakaan ole romauttanut museoiden pääsylipputuloja. Tälläisiäkin pelkoja käynnistysvaiheessa esiintyi, toteaa Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Museokortti ei ole pysäyttänyt myöskään yksittäisten pääsylippujen myyntiä, vaan niistä saadut pääsymaksutulot ovat jatkaneet kasvua samalla trendiviivalla koko 2010-luvun ajan.

Museokortin myyntitulot palautetaan museoille kävijämäärien perusteella ja osuus tuloista käytetään museoiden yhteismarkkinointiin sekä järjestelmän ylläpito- ja kehityskuluihin. Korttijärjestelmän perustamiseen ei ole käytetty julkista rahaa.

300 museota, 250 000 korttia, kaikkien aikojen ennätykset rikottu

Museokortti otettiin käyttöön 5. toukokuuta 2015. Se on tutkitusti muuttanut museoiden käyttökulttuuria: kynnys poiketa museoon on madaltunut, piipahtamiset lisääntyneet. Myös aiemmin museoista kiinnostumattomat henkilöt ovat ryhtyneet museopalvelujen aktiivikäyttäjiksi.

- Ennustetta korttien myyntipotentiaalista on haastava laatia, koska museoiden käyttökulttuuri on murroksessa ja yhä uudet ihmisryhmät löytävät upeat sisällöt, Honkanen toteaa.

- Jännittävää nähdä, millaisia vaikutuksia kehitystrendi tuottaa!

Museokortin käyttöönoton jälkeen museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksen kahtena peräkkäisenä vuotena. Vuonna 2016 museoissa vierailtiin 6,6 miljoonaa kertaa, 2017 peräti 7 miljoonaa kertaa ja 2018 jo 7,1 miljoonaa kertaa. Aiemmin 2000-luvulla museoissa vierailtiin keskimäärin noin 5 miljoonaa kertaa vuodessa.

Kortteja on valmistettu noin 250 000 kpl, joista voimassa on noin 170 000 kpl. Museokortin hankkineet houkuttelevat museokierrokselle kortittomia tuttaviaan. Näin Museokortti kasvattaa myös kertalippujen myyntiä.

Museokortti on 12 kuukautta voimassa oleva pääsylippu 300 museoon. Kortin voi ostaa museosta tai verkosta 69 eurolla.

Fakta

  • Museokortti käyttöön 5.5.2015
  • Järjestelmässä 300 museota Ahvenanmaalta Inariin. Suurimmat, merkittävimmät ja kiinnostavimmat museot ja paikalliset aarteet. Nähtävää historian, taiteen, designin, luonnon, tekniikan tai vaikkapa jääkiekon ystäville
  • Ei turhaa tavaraa — aineeton ja ajan hengen mukainen
  • 250 000 valmistettua Museokorttia (6/2019), voimassa noin 170 000 kpl 
  • Asiakastyytyväisyys 4,9 (asteikko 1-5)
  • Museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot 2014-2018 +71% 
  • Museoiden yhteenlasketut kävijämäärät 2014-2018 +32%
  • Lähde: Museoviraston museotilasto 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Seppo Honkanen
kehitysjohtaja
Puh. 040 833 90 59
seppo.honkanen@museot.fi

Kimmo Levä
pääsihteeri
Puh. 040 166 2816
kimmo.leva@museoliitto.fi

Marjo Vänttinen
mediakoordinaattori
Puh. 044 430 07 12
marjo.vanttinen@museot.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Instagram-seuraajat äänestivät kihlaparin museoseikkailulle Ahvenanmaalta Varkauteen – näyttely inspiroi tatuointiin ja hääpäivä lyötiin lukkoon15.7.2019 19:01:45 EESTUutinen

Museokortin kesän neljännen seikkailun museokohteet valitsi yleisö. Tuore kihlapari Demi Aulos ja Jarkko Koskinen lähtivät Instagram-seuraajia osallistavalle museoseikkailulle, joka vei Naantalin kautta Ahvenanmaalle, Sastamalaan ja Varkauteen. Katso jutun lopusta millaiset tatuoinnit pariskunta ikuisti muistoksi seikkailusta.

Raahelaisten Aki, Anni ja Joona Pulkkasen Museokortti-seikkailulla karkotetaan vampyyreita ja runoillaan Fredrikan puutarhassa4.7.2019 17:33:42 EESTUutinen

Raahen lukion kuvataideopettaja Aki Pulkkanen sekä lapset Anni ja Joona kurkkaavat seikkailullaan museoiden kulisseihin: luvassa on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivät, vampyyrien karkotusta sekä runoilua Fredrikan puutarhassa. Raahen museosta alkava seikkailu jatkuu Pohjanmaan museoon Vaasaan, Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle, J.L. Runebergin kotiin Porvooseen, Ateneumin taidemuseoon Helsinkiin sekä Louhisaaren kartanoon Maskuun.

Jyväskyläläinen perheenäiti Minna Liminka matkailee yksin länsirannikon museoissa Oulusta Poriin: ”Minut tunnistaa keltaisesta viitasta"25.6.2019 15:21:54 EESTUutinen

Museokortin toiselle museoseikkailulle lähtee kahden teinitytön äiti Minna Liminka, joka seikkailee yksin bussilla Oulusta Poriin. Jyväskyläläisen Minnan museoseikkailulla tutustutaan muun muassa Oulun taidemuseoon, Raahen museon kohteisiin, Pietarsaaren kaupunginmuseon kohteisiin, Kuntsin modernin taiteen museoon Vaasassa sekä Satakunnan Museoon Porissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme