Suomen museoliitto

Museoliiton mitalit museotoiminnan puolesta toimineille

Jaa

Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt Kauko Räsäsen suunnitteleman Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin Merja Heiskaselle, Li Näselle, Katriina Pietilä-Junturalle, Merja Vilhuselle, Ilmailumuseoyhdistykselle ja Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistykselle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista. Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä iltajuhlassa Helsingissä 1.9.2020.

Perustelut 

Merja Heiskanen, mitali 440

Museonjohtaja Merja Heiskanen on aktiivinen ja asiantunteva museoammattilainen, yhteistyökykyinen museoalan toimija ja näkemyksellinen näyttely- ja kokoelmatoiminnan kehittäjä. Hän on työskennellyt muun muassa Lahden kaupunginmuseossa ja Suomen museoliitossa. 


Eläkkeelle Merja Heiskanen jäi kesällä 2020 Kuopion museosta museonjohtajan tehtävästä. Viimeisinä työvuosinaan hän osallistui muun museotyön lisäksi uudistuvan Kuopion museon suunnittelutyöhön ja valvoi rakennustöiden etenemistä. Lisäksi hän vastasi ansiokkaasti tulevan toiminnan, näyttelyiden ja palvelujen suunnittelusta.  

Li Näse, mitali 441

Li Näse on työskennellyt Sagalundin museossa vuodesta 1983 lähtien. Museonjohtaja hänestä tuli vuonna 2009. Hänen sitoutumisensa ja kiinnostuksensa Kemiönsaaren kulttuuria kohtaan on vaikuttanut merkittävästi Sagalundin museoon. Vuonna 1900 perustettu Sagalundin museo elää pitkästä iästään huolimatta nykyhetkessä. Näsellä on ollut kykyä kehittää museon toimintaa, mutta silti säilyttää ainutlaatuinen tunnelma. 


Yhteistyö museon parissa työskentelevien vapaaehtoisten kanssa on ollut Li Näselle tärkeää ja Sagalund on ollut edelläkävijä talkootyön hyödyntämisessä. Museo on toiminut esimerkkinä myös muille vapaaehtoisten verkoston rakentamisessa.  


Katriina Pietilä-Juntura, mitali 442

Museonjohtaja Katriina Pietilä-Juntura on työskennellyt Aineen taidemuseossa vuodesta 1986 lähtien. Uransa aikana hän on toiminut useissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä, esimerkiksi Lapin taidetoimikunnan puheenjohtajana vuosina 2019-2020. Hän on myös perustanut Aineen taidemuseon ystävät ry:n. 

Pietilä-Junturan työtä kuvaa rohkea ja uudistava museotoiminnan kehittäminen. Hän tuntee myös suomalaisen nykytaiteen hyvin ja on erikoistunut pohjoisen Suomen taiteeseen. Hän on tehnyt pitkäkestoista työtä pohjoissuomalaisten taitelijoiden puolesta ja perustanut Getsemania – Kalervo Palsan ystävät ry:n, jonka aloitteesta Kalervo Palsan ateljee ja kotimökki konservoitiin ja avattiin yleisölle.  

Merja Vilhunen, mitali 443

Yli-intendentti Merja Vilhunen työskenteli Designmuseossa vuodesta 1982 lähtien ja jäi eläkkeelle keväällä 2020. Vilhusen pitkällä sitoutumisella ja kehittävällä työotteella on ollut suuri merkitys Designmuseon toimintaan. Hän on ollut edelläkävijä museoiden digitaalisuuden edistämisessä. Sitä kautta hän on vaikuttanut koko museoalaan.

Merja Vilhunen osallistui uransa aikana lukuisten julkaisujen, näyttelyiden ja hankkeiden tuottamiseen sekä toteutukseen. Lisäksi hän oli aktiivinen museoiden pohjoismaisissa ja muissa kansainvälisissä verkostoissa. Vilhunen veti myös lukuisia EU-projekteja ja vahvisti samalla museoalan kansainvälistä yhteistyötä.

Ilmailumuseoyhdistys, mitali 444

Vuonna 1969 perustettu Suomen Ilmailumuseoyhdistys on nykyisen Suomen Ilmailumuseon perustajayhteisö. Se on muun muassa vastannut museon nykyisten toimitilojen rakennuttamisesta. Yhteistyö on edelleen kiinteää: yhdistys tarjoaa museolle vuosittain tuhansia vapaaehtoisia työtunteja.

Yhdistys on myös museon tärkeä kumppani Suomen Ilmailumuseon valtakunnallisessa vastuumuseotyössä. Tällä hetkellä yhdistyksellä on yli 1200 jäsentä, ja se tukee aktiivisesti suomalaisia ilmailumuseoita. 

Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys, mitali 445

Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys ry ylläpitää Seinäjoen Törnävän sairaalan alueella sijaitsevaa Sairaalamuseota. Perinneyhdistys on perustettu vuonna 1991, ja sen tarkoituksena on muun muassa museotoiminnan ylläpitäminen. Kokoelmaan kuuluu noin 9000 luetteloitua esinettä, muita esineitä ja arkistoaineistoa. Lisäksi yhdistys on koonnut terveydenhuollon alan työntekijöiden muistitietoa.

Perinneyhdistys on työskennellyt määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti Sairaalamuseon parissa. Museolla on laaja näyttely, jossa esitellään terveydenhuollon eri osa-alueita. Se on koottu kokonaan vapaaehtoisvoimin. Myös monipuolista tapahtumatoimintaa ylläpidetään talkootyönä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 211 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Finlands museiförbunds medaljer till personer som verkat till förmån för museiverksamheten1.9.2020 21:08:50 EESTTiedote

Finlands museiförbunds styrelse har beviljat Finlands museiförbunds 50-årsjubileumsmedalj som Kauko Räsänen har planerat till Merja Heiskanen, Li Näse, Katriina Pietilä-Juntura, Merja Vilhunen, Ilmailumuseoyhdistys (Flygmuseiföreningen) och Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys (Sydösterbottens hälsovårds traditionsförening) för arbete som gjorts till förmån för museiarbetet och för meriter som har uppnåtts inom museibranschen. Medaljerna överräcktes på kvällsfesten som ordnades i samband med de Riksomfattande museidagarna i Helsingfors 1.9.2020.

Politiker prövar på museiarbete 24-28.8.202020.8.2020 06:35:09 EESTTiedote

Under temaveckan Politikerns museipraktik som Finlands museiförbund koordinerar bekantar sig över 50 beslutsfattare med museernas verksamhet på ett praktiskt sätt. Istället för det traditionella guidade museibesöket prövar beslutsfattarna på museernas mångsidiga arbetsuppgifter till exempel konservering, digitalisering av samlingar eller utställningsplanering. Representanterna för media är välkomna att följa med politikerna på museipraktik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme