Museovirasto ensimmäisenä suomalaisena toimijana kansainväliseen Climate Heritage -verkostoon
Vuonna 2018 perustettu Climate Heritage -verkosto nostaa esiin kulttuuriperinnön potentiaalia ekologisen kestävyyden edistämisen vaikuttajana ja edistää taiteen, kulttuurin ja kulttuuriperinnön ilmastotoimia. Verkoston 225 jäsenorganisaatiota ovat kulttuuriperinnön keskusvirastoja, tutkimuslaitoksia, kansalaisjärjestöjä ja kulttuurialan toimijoita kaikkialta maailmasta. Museovirasto on Suomesta ensimmäinen verkostoon liittyvä toimija.

Climate Heritage -verkoston kautta Museovirasto on mukana globaalissa työssä, jonka avulla luodaan ja levitetään kulttuuriperintöön perustuvia innovatiivisia ilmastotoimia ja käytäntöjä sekä edistetään ymmärrystä luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutumisesta.
”Verkostotyön myötä voimme auttaa muitakin kulttuuriperintötoimijoita tunnistamaan roolinsa ilmastotoimijoina. Verkostossa etsitään myös ratkaisuja niihin jännitteisiin, joita kulttuuriperinnön suojelun ja ilmastonmuutoksen hillitsemis- ja sopeutumispyrkimysten välillä on. Meille on tärkeää oppia toisilta verkoston jäseniltä ja eri maiden käytännöistä mm. vaikutusten arvioinnissa ja mittareiden kehittämisessä”, arvioi Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo.
Climate Heritage -verkosto luo aktiivisesti yhteyksiä ilmastopäätöksentekijöiden ja kulttuurin kentän välille. Kulttuuriperintötuntemuksella ja -toiminnalla voi vaikuttaa myönteisesti ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Asiantuntemuksella ja kulttuuriperintöalan työllä on roolinsa esimerkiksi kiertotaloudessa, kulutuksen hillitsemisessä sekä uudelleenkäytön kulttuurin puolestapuhujana. Perinteisten taitojen merkitys kestävälle elämäntavalle on sekin esimerkki kulttuuriperinnön mahdollisuuksista. Toisaalta, ilmastonmuutos on yksi merkittävimmistä ja nopeimmin kasvavista uhista myös kulttuuriperinnön säilymiselle, ylläpitämiselle ja myönteiselle uudistumiselle.
Onnistuvassa siirtymisessä vähähiiliseen tulevaisuuteen, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen sekä muutoksen jo edellyttämään sopeutumiseen tarvitaan laajamittaista yhteistyötä ja samansuuntaista toimintaa yksilöiden, organisaatioiden, hallitusten ja yhteisöjen kesken. Climate Heritage Networkin yli 200 jäsentä ovat ministeriöitä, kulttuuriperintöalan keskusvirastoja, alkuperäiskansojen järjestöjä, kansalaisjärjestöjä, yliopistoja sekä myös yksityisiä yrityksiä kulttuuriperintöalaan liittyviltä sektoreilta kuten muotoilun ja arkkitehtuurin aloilta. Verkosto perustettiin vuonna 2018 San Franciscossa Global Climate Action Summit -ilmastohuippukokouksen yhteydessä. Verkoston toimintaa koordinoi kansainvälinen ohjausryhmä ja sihteeristö.
#climateheritage
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Museovirasto, kehittämisjohtaja Ulla Salmela, puh. 0295 336 251, ulla.salmela@museovirasto.fi
Museovirasto, pääjohtaja Tiina Merisalo, puh. 0295 336 002, tiina.merisalo@museovirasto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi avustukset paikallismuseoiden hankkeille13.4.2021 12:12:23 EEST | Tiedote
Museovirasto on jakanut paikallismuseoiden hankeavustukset vuodelle 2021. Avustusta myönnettiin 84 hankkeelle yhteensä puoli miljoonaa euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 5 965 euroa.
Kattava selvitys majakkalaiva Kemin historiasta on valmistunut 1.4.2021 12:20:58 EEST | Tiedote
Suomen viimeisen toiminnassa olleen majakkalaivan Kemin restaurointityön yhteydessä on valmistunut kattava selvitys laivan käytöstä ja kunnostustöistä vuosina 1901-1974. Mittavan restauroinnin jälkeen Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluva Kemi avataan yleisölle museoaluksena arvioilta kesällä 2022.
Koronavuodesta 2020 museoille epävarmuutta mutta myös uusia toimintamuotoja31.3.2021 15:37:16 EEST | Tiedote
Koronapandemialla on ollut merkittäviä vaikutuksia Suomen museokenttään. Lähes kaikki museot sulkivat vuonna 2020 ovensa eri pituisiksi jaksoiksi, ja ohjelmistoa ja palvelutarjontaa on supistettu merkittävästi. Ammatillisesti hoidetuista museoista 74 % on saanut valtion myöntämää koronatukea, mutta paikallismuseoista puolestaan 76 % ei ole saanut lainkaan taloudellista tukea. Epävarmuus tulevaisuudesta on todellinen. Opetus- ja kulttuuriministeriö teki tammikuussa 2021 laajan kulttuurialalle suunnatun kyselyn, johon vastasi 81 ammatillista museota ja 142 paikallismuseota. Kokonaisuudessaan kyselyn 2029 vastaajatahon tulos oli, että kulttuurin toimiala on kärsinyt tilanteesta voimakkaasti.
Museovirasto jakoi valtionavustuksia yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin15.3.2021 17:28:40 EET | Tiedote
Yhteisöjen kulttuuriperintötoiminnan avustuksilla vahvistetaan yhteisöjen osallisuutta kulttuuriperintöön. Avustuksia myönnettiin yhteensä 79 150 euroa, kymmenelle eri kansalaisjärjestölle ja yhteisölle. Museoviraston avustus on monelle hankkeelle välttämätön.
Suomen ensimmäinen hakemus Euroopan kulttuuriperintötunnukselle lähetetty Euroopan komissioon2.3.2021 09:07:59 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston hakema kohde Seminaarinmäen kampus tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022.
Museovirasto avaa ilmoituspalvelu Ilpparin kaikille arkeologisille kansalaishavainnoille1.3.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Arkeologisten kansalaishavaintojen ilmoittamiseen tarkoitettu Ilppari laajenee. Jatkossa palvelussa voi ilmoittaa esineiden lisäksi myös maalla sijaitsevista jäännöksistä ja vedenalaisista kohteista. Kahden vuoden aikana Ilpparissa on ilmoitettu jo 10 000 löydöstä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme