Museovirasto jakoi valtionavustuksia ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin

Avustushakemuksia Museovirastolle tuli 36. Haettu summa oli yhteensä lähes 1,4 miljoonaa euroa. Keskimääräinen avustussumma oli 25 941 euroa. Suurin myönnetty avustus oli 35 000 euroa ja pienin 16 000 euroa.
Museoiden innovatiivisten hankkeiden tavoitteena on lisätä kulttuuriperinnön ja taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä kehittämällä museoiden toimintamalleja sekä syventämällä museoiden ja yleisöjen välistä vuorovaikutusta. Lisäksi avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä.
Museoiden innovatiiviset hankkeet kehittävät ja vahvistavat museoalaa
Ammatillisten museoiden innovatiivisilla hankeavustuksilla halutaan mahdollistaa uudenlaisia tapoja tehdä museotyötä. Tavoitteena on löytää uusia toimintamalleja ja kehittämismahdollisuuksia koko museokentän hyödynnettäväksi.
Vuonna 2021 avustettavien hankkeiden joukossa on useita hankkeita, joissa museotoimintaa viedään museorakennuksen ulkopuolelle, esimerkiksi kehittämällä museon digitaalisia palveluita. Lisäksi avustettavissa hankkeissa mm. kehitetään alueellisia palveluita sidosryhmien ja paikallisten yhteisöjen kanssa, hyödynnetään museon piha-alueita asiakaslähtöisesti sekä tehdään yhteisöllistä kulttuuriympäristötyötä.
”Museoilta saamamme palautteen perusteella voidaan kiistatta sanoa, että avustuksilla on suuri merkitys ammatilliselle museokentälle. Hankkeiden avulla on mahdollista kokeilla ja kehittää uusia toimintatapoja sekä tarttua ajankohtaisiin aiheisiin ja ilmiöihin. Hankkeiden tulosten ja kokemusten jakaminen kehittää koko museoalaa ja tuo positiivista näkyvyyttä museoille laajemmin. Museoviraston jakama avustussumma on pienentynyt huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä on erittäin valitettavaa ja sillä on suora vaikutus museoiden toimintaan”, kertoo erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki Museovirastosta.
Osaaminen ja ideat yhteiseen käyttöön
Yksi avustettavista hankkeista vuonna 2021 on Tuusulan museon hanke, jota toteutetaan yhdessä Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museopalveluiden, Nurmijärven museon ja Riihimäen kaupunginmuseon kanssa. Keski-Uuttamaata ja Kanta-Hämettä ennen ja nyt -hankkeessa osallistetaan yleisöä valokuvaamaan museoiden vanhoissa kuvissa esiintyviä paikkoja ja rakennuksia uudelleen.
Tuusulan museon amanuenssi Jaana Koskenranta kommentoi hanketta seuraavasti: “Museoilla on harvoin yksin resursseja tehdä merkittävää kehitystyötä, mutta yhdistämällä voimamme saamme kaikkien osaamisen ja ideat käyttöön. Nyt hankkeemme päätavoite on lisätä museoiden ja ympärillä olevan yhteisön välistä yhteistyötä nykydokumentoinnin ja kokoelmatyön joukkoistamisen saralla. Samalla lisäämme ymmärrystä museokokoelmien merkityksestä ja mahdollisuuksista.”
Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin vuonna 2021
Hankkeiden tarkemmat kuvaukset ovat luettavissa Museoviraston verkkosivuilla.
Ebeneser-säätiö sr / Lastentarhamuseo:
Wivin puistikko – Ebeneser-talon pihan kehittäminen toiminnalliseksi kaupunkitilaksi, 22 000 euroa.
EMMA-taidemuseosäätiö sr / EMMA – Espoon modernin taiteen museo:
EMMA Zone – EMMAn digitaalinen museokokemus, 30 000 euroa.
Helsingin kaupunki / Helsingin kaupunginmuseo:
Afrosuomalaiset Helsingissä kulttuuriympäristön tulkitsijoina ja muokkaajina, 30 000 euroa.
Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö / Hotelli- ja ravintolamuseo (yhteishanke Teatterimuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa):
"Museoboksi"-Konseptoida ja toteuttaa virtuaalinen, immersiivinen, kolmen museon yhteinen oppimisympäristö ja museokokemus, 28 000 euroa.
Joensuun kaupunki / Joensuun museot:
Osallisuutta ja etsivää kulttuuriperintöä -hanke, 16 000 euroa.
Kellomuseosäätiö / Suomen kellomuseo:
Osallistavan ja saavutettavan tietopankin suunnittelu ja toteutus sekä verkkoon että näyttelyyn, 28 000 euroa.
Kemin kaupunki / Kemin taidemuseo ja Kemin historiallinen museo:
#MuistojeniValtakatu - sukupolvien nuoruuskokemukset talteen ja näyttelyiksi hoito- ja hoivalaitoksiin, 20 000 euroa.
Lahden kaupunki / Lahden kaupunginmuseo:
Osallistavuus modulaarisessa museonäyttelyssä, 26 000 euroa.
Lohjan kaupunki / Lohjan museo:
IHAN PIHALLA! – Elämyksiä museoiden pihoissa ja puutarhoissa, 32 000 euroa.
Mikkelin kaupunki / Mikkelin kaupungin museot:
Hankkeen tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen konsepti Mikkelin taidemuseon alueellisen vastuumuseotyön kehittämiseksi, 30 000 euroa.
Porin kaupunki / Satakunnan museo:
Sota-ajan Satakunnan ja Porin kulttuuriperintöä – kotirintaman kokemukset eläväksi, 26 000 euroa.
Postimuseosäätiö / Postimuseo (yhteishanke Mediamuseo Rupriikin ja Suomen pelimuseon kanssa):
Hankkeessa avataan kolmen museon kokoelmia harrastajavetoisten taide- ja ilmaisuryhmien käyttöön, 23 000 euroa.
Seinäjoen kaupunki / Seinäjoen museot:
AIKAmoinen kaupunki -museopalvelukonseptin suunnittelu ja pilotointi kulttuuriperintökasvatuksen edistämiseksi, 35 000 euroa.
Suomen Urheilumuseosäätiö / Suomen Urheilumuseo:
Urheilumuseo GO – Lisättyä todellisuutta hyödyntävä näyttely- ja kävelykierros, 20 000 euroa.
Tampereen kaupunki / Tampereen luonnontieteellinen museo:
Ympäristöpedagoginen Metsän aarre -pulmahuonepeli – toimintamalli museoiden palvelusuunnitteluun ja näyttelyrakentamiseen, 29 000,00
Turun kaupunki / Turun museokeskus:
Yhdessä ympäristössä, 18 000 euroa.
Tuusulan kunta / Tuusulan museo (yhteishanke Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museopalveluiden, Nurmijärven museon ja Riihimäen kaupunginmuseo kanssa):
Keski-Uuttamaata ja Kanta-Hämettä ennen ja nyt – kulttuuriympäristöä ja osallistavaa jälleenvalokuvausta, 28 000 euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi
Lisätietoja avustetuista hankkeista saa ko. museoista.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme