Museovirasto

Museovirastolta avustuksia maailmanperintökohteiden hoitoon

Jaa
Suomessa on kuusi Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyä kulttuuriperintökohdetta, joille Museovirasto jakaa vuosittain avustusta. Avustuksen tarkoituksena on varmistaa kohteiden säilyminen maailmanperintöstatuksen arvoisina.
Vuonna 2016 maailmanperintökohteiden hoitoavustusta myönnettiin hirsitalon kengitykseen Suomenlinnassa. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto
Vuonna 2016 maailmanperintökohteiden hoitoavustusta myönnettiin hirsitalon kengitykseen Suomenlinnassa. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto

Kohteisiin liittyviä avustettavia hankkeita esitettiin tänä vuonna 29 kappaletta, joista 25 hanketta sai avustusta yhteensä 238 000 euroa. Keskimääräinen avustus oli 9 520 euroa. Hankkeet liittyvät Suomessa sijaitseviin maailmanperintökohteisiin, joita ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju.

Hakemuksia arvioitaessa ja vertailtaessa otettiin huomioon kohteen kulttuurihistoriallinen arvo ympäristössään, suunniteltujen toimien vaikuttavuus rakennuksen ja sen arvojen säilymiselle, hankkeen laatu säilyttävän restauroinnin hengessä ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Museovirasto edellyttää avustettavilta kohteilta kuntoselvitysten ja vauriokartoitusten perusteella tehtyjä korjaussuunnitelmia sekä korjaus- ja konservointitöiden huolellista dokumentointia.

”Maailmanperintökohteissa rakennusten kunnostaminen edellyttää aina erityistä kulttuuri- ja rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Avustukset kohdennettiin toimenpiteisiin, jotka turvaavat rakennuksen säilymistä, sekä hankkeille, joissa painottui runkorakenteiden säilyttävä korjaaminen perinteisin työtavoin”, kertoo intendentti Seija Linnanmäki Museovirastosta.

Vuoden 2021 avustuksia myönnettiin rakennusten tutkimus-, suunnittelu-, entistämis-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin. Tukea annettiin mm. vesikatteiden ja ulkoseinien kunnostamiseen ja maalaamiseen, ikkunoiden korjauksiin sekä hoito- ja päivityssuunnitelmien tekoon.

”Tänä vuonna avustettiin erityisesti ikkunoiden korjaamisia Raumalla. Ikkunat ovat erittäin tärkeä osa rakennuksen ulkonäköä ja historiaa. Vanhan Rauman vanhat ikkunat ovat usein siroja ja ne on tehty tiukkasyisestä puusta sekä ikkuna lasi on ohutta ja eläväpintaista. Ikkunoiden säännöllisellä ja oikeaoppisella korjaamisella pystytään pidentämään niiden elinikää vuosikymmenillä”, kuvailee Linnanmäki.

Vanhan Rauman puutaloikkunoiden lisäksi avustusta myönnettiin myös vuonna 1941 valmistuneen Elokuvateatteri Iso-Hannun alkuperäisten, osin tammisten, ovien ja ikkunoiden korjaamiseen.

Maailmanperintökohteille myönnetyt avustukset kohdentuvat suoraan perinteisten, hengittävien, luonnonmukaisten ja ekologisten pinta- ja rakennusmateriaalien käyttöön. Ne tukevat perinteisten käsityötaitojen ja perinteisten työkalujen käytön osaamista ja perinteisiä, nykyisiä niukempia kulutustapoja. Avustusten avulla voidaan pidentää rakennusmateriaalien ja rakennusosien elinkaarta. Uudelleenkäyttö, kierrätys ja liiallisen uusimisen välttäminen vähentää ja ennaltaehkäisee turhan jätteen syntyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

intendentti Seija Linnanmäki puh. 0295 336 315, seija.linnanmaki@museovirasto.fi tai mpavustus@museovirasto.fi

Kuvat

Vuonna 2016 maailmanperintökohteiden hoitoavustusta myönnettiin hirsitalon kengitykseen Suomenlinnassa. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto
Vuonna 2016 maailmanperintökohteiden hoitoavustusta myönnettiin hirsitalon kengitykseen Suomenlinnassa. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto
Lataa
Hirsiveistäjä Hannes Hyvänen käsittelemässä puuta Suomenlinnassa 2016. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto.
Hirsiveistäjä Hannes Hyvänen käsittelemässä puuta Suomenlinnassa 2016. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande

Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.

// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote

Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye