Museovirasto

Museoviraston kokoelmien ja arkiston saatavuutta parannetaan

Jaa

Arkeologiset kokoelmat, kuvakokoelmat ja arkisto siirretään Helsingistä Vantaalle Kokoelma- ja konservointikeskukseen vuosina 2022–2025. Kokoelmien asiakaskäytössä on tulevina vuosina rajoituksia ja viiveitä. Siirron jälkeen kokoelmat ovat huomattavasti nykyistä paremmin käytettävissä ja samalla niiden säilyvyys on turvattu.

Kuva: Museovirasto.
Kuva: Museovirasto.

Siirron yhteydessä Museoviraston kokoelmien ja arkiston aineistot käydään läpi, suojataan, tarvittaessa luetteloidaan tarkemmin, konservoidaan ja osin digitoidaan. Lopuksi kokoelmat ja arkisto siirretään ja sijoitetaan Vantaalle Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen. Samassa yhteydessä keskukseen rakennetaan myös uudet asiakaspalvelutilat ja lisää kokoelmien kylmäsäilytystilaa.

Monivuotinen siirto- ja haltuunottohanke työllistää yhteensä noin 20 projektityöntekijää, tutkijoita, konservaattoreita ja arkistoalan osaajia. Hanke edistää merkittävästi keskeisten kansallisten kulttuuriperintöaineistojen saatavuutta ja käytettävyyttä. Osana digitaalista muutosta hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön myös uusia järjestelmiä, jotka sekä tehostavat toimintaa että lisäävät kokoelmien käytettävyyttä.

Laajat aineistot paremmin saataville

Muinaismuistolain perusteella karttuvissa arkeologisissa kokoelmissa on yli kaksi miljoonaa löytöä noin 11 000 vuoden ajalta. Kuvakokoelmissa on yhteensä noin 20 miljoonaa kuvaa, joista suuri osa on erilaisia valokuvia. Kokoelmiin kuuluu myös runsaasti grafiikkaa, piirustuksia, karttoja ja muuta kuvallista paperiaineistoa.

Museoviraston arkisto hallinnoi yli 130 vuoden aikana muodostunutta arkistoaineistoa. Arkistoaineistot liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja -perintöön, sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan. Kyseessä on keskeinen kansallinen kulttuuriperintövaranto, joka nyt saadaan entistä paremmin tutkijoiden ja muiden asiakkaiden käyttöön.

Vaikutukset kokoelmien ja arkiston asiakaspalveluun

Kokoelmien siirto vaikuttaa tulevina vuosina Museoviraston kokoelmien ja arkiston asiakaspalveluun, kun aineistoja käsitellään, pakataan ja siirretään Vantaan-tiloihin. Vuonna 2022 nykyiset Sturenkadun ja Vantaan asiakaspalvelut toimivat vielä pääosin normaalisti. Aineistojen toimittamisessa esimerkiksi tutkimus-, näyttely- ja julkaisukäyttöön saattaa kuitenkin olla viiveitä ja rajoituksia.

Asiakaspalvelu ja kokoelmapalvelut suljetaan viimeistään vuoden 2024 aikana noin vuodeksi. Aikataulut täsmentyvät hankkeen edetessä, ja eri kokoelmien tarkemmista käyttörajoituksista tiedotetaan hankkeen edetessä mahdollisimman hyvissä ajoin Museoviraston verkkosivuilla sekä Arkisto- ja tietopalveluiden Facebook-sivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

osastonjohtaja Hannu-Pekka Polttila, p. 040 028 1559

yli-intendentti Jutta Kuitunen, Museoviraston Kirjasto, arkisto ja arkeologiset kokoelmat, p. 0295 33 6081

yli-intendentti Ismo Malinen, Museoviraston Kuvakokoelmat, p. 0295 6382
etunimi.sukunimi@museovirasto.fi

Kuvat

Kuva: Museovirasto.
Kuva: Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto avasi avustushaun museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin – hae 14.6.2022 klo 15 mennessä4.5.2022 09:54:01 EEST | Tiedote

Avustukset museoille taiteilijoiden vuoden 2022 näyttelypalkkioiden kattamiseen ovat nyt haettavissa. Avustuksen ensisijaisena tavoitteena on huomioida kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Museovirasto jakoi avustuksia kulkuvälineille – avustuksia rautatiekaluston inventointiin ja digitointiin sekä 52-vuotiaan purjeveneen ja ilma-alusten restaurointiin3.5.2022 11:29:30 EEST | Tiedote

Liikenteen avustushakemuksia vuodelle 2022 saapui yhteensä 67. Kaikkiaan avustusta jaettiin 29 hankkeelle yhteensä 337 600 euroa. Avustuksilla varmistetaan arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden asianmukainen hoito ja käyttö sekä niihin liittyvän tietotaidon säilyminen.

Jyväskylän Seminaarinmäelle ja tasa-arvoiselle koulutukselle Suomen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintötunnus29.4.2022 14:21:51 EEST | Tiedote

Euroopan komissio myönsi Jyväskylän Seminaarinmäen kampukselle Euroopan kulttuuriperintötunnuksen kokouksessaan eilen 28.4.2022. Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus tuo esille Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Museovirasto koordinoi tunnuksen käyttöä sekä hakuprosessia yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme