Musiikkitalo

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta! Synttäriviikkoa juhlitaan syyskuun alussa

Jaa
Kuvaaja: Petri Anttila
Kuvaaja: Petri Anttila

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta

Musiikkitalon avajaisista tulee elokuun viimeisenä päivänä kuluneeksi tasan 10 vuotta. Lähes 20 vuotta kestäneen monivaiheisen suunnittelun ja rakentamisen jälkeen kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johti  31.8.2011 avajaiskonsertin, jonka orkesteri muodostui Helsingin kaupunginorkesterin puhallin- ja lyömäsoittajista sekä Radion sinfoniaorkesterin jousisoittajista. Kuoro koottiin Sibelius-Akatemian opiskelijoista, henkilökunnasta sekä pääkaupunkiseudun kuoroharrastajista. Avajaiskonsertin ensimmäisenä numerona soitettiin Jean Sibeliuksen Finlandia.

Kymmenen vuoden aikana Musiikkitalosta on muodostunut maamme vilkkain konserttitalo. Vuonna 2019 Musiikkitalossa järjestettiin yli 1 600 tapahtumaa, ja taloon tehtiin yli miljoona käyntiä. Musiikkitalo on vakiinnuttanut paikkansa kulttuurin kentällä ja saanut erityistä kiitosta arkkitehtuuristaan, akustiikastaan ja asiakaspalvelustaan – mutta ennen kaikkea siellä järjestetyistä konserteista. Kymmenen vuoden aikana talossa ovat esiintyneet mm. Philip Glass, Patti Smith ja Nick Cave sekä lukuisat maailman sinfoniaorkesterit, kuten Concertgebouw-orkesteri, Berliinin filharmonikot, Staatskapelle Berlin, Baijerin radion sinfoniaorkesteri ja Wienin filharmonikot.

Kaikille aina avoin Musiikkitalo on muodostunut myös suosituksi oleskelu- ja kohtaamispaikaksi, jossa palvelevat kahvila ja terassi, kirjasto sekä nuotti- ja levykaupat. Musiikkitalon päätoimijat RSO, HKO ja SibA tekevät yhteistyötä muun muassa yleisöluentojen ja erilaisten ilmaistapahtumien järjestämisessä.

Kokonainen viikko synttärihumua

Kun Musiikkitalo täyttää pyöreitä ensimmäisen kerran, pitää sitä juhlia kunnolla! Syyskuun toisella viikolla 6.–12.9.2021 järjestetään Musiikkitalon Synttäriviikko, jonka ohjelmassa on mm. jättikaraokea, yhteislauluja ulkoilmassa, ulkoilmanäytöksiä, tanssit ja luonnollisesti valtava määrä konsertteja laidasta laitaan viikon jokaiselle päivälle. Musiikkia kuullaan tietenkin talon päätoimijoilta RSO:lta, HKO:lta ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemialta. Musiikkitalon Ravintolassa soittavat viikon aikana mm. Elias Gould, Pesso, Ghost World, Mopo ja Vallilan Tango. Viikonlopun huipennuksia ovat Konserttisalissa konsertoivat Lontoon Philharmonia johtajanaan Santtu-Matias Rouvali sekä Litku Klemetti. Sunnuntaina lapsia ilahduttavat supersuositut Mimmit ja Skidit Disko.

Koronatilanteen vuoksi kaikki Synttäriviikolla sisätiloissa tapahtuva ohjelma vaatii pääsylipun. Lipunmyynti aloitetaan ke 26.5. klo 9.00. Ulkona järjestettävät tapahtumat tulevat olemaan maksuttomia.

Musiikkitalon historian ja tulevaisuuden kohokohtia

1992: Musiikkitalo-hanke käynnistyy Sibelius-Akatemian aloitteesta.

2000: Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittaa arkkitehtuuritoimisto LPR-arkkitehdit.

2006: Musiikkitalon rakentaminen alkaa.

2011: Musiikkitalo valmistuu, ja avajaisia vietetään 31.8.

2015: Musiikkitalossa käynnistyy orkesteriakatemia, jonka myötä SibA:n opiskelijat pääsevät RSO:n ja HKO:n ammattimuusikoiden kisällioppilaiksi.

2016: Musiikkitalossa käynnistyy palveluakatemia, jossa työntekijät valmentavat toisiaan asiakaspalvelutyöhön.

2017: Musiikkitalon säätiö vastaanottaa Kaija Saariaholta miljoonalahjoituksen konserttisaliurkuihin. Hanketta lähtevät tukemaan useat toimijat, säätiöt ja rahastot sekä kansalaiskeräyksen kautta kaupunkilaiset.

2019: Kaija Saariaho säveltää Musiikkitalolle tilaustyönä uuden sisäänsoiton.

2021: Musiikkitalon 10-vuotisjuhlavuosi.

2024: Musiikkitalo saa konserttisaliurut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaaja: Petri Anttila
Kuvaaja: Petri Anttila
Lataa
Kuvaaja: Matias Hellgren
Kuvaaja: Matias Hellgren
Lataa
Kuvaaja: David Jakob
Kuvaaja: David Jakob
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Musiikkitalo
Musiikkitalo
Mannerheimintie 13 A
00100 Helsinki

https://www.musiikkitalo.fi/

Musiikkitalo on kaikille avoin tapahtumatalo ja kohtaamispaikka Helsingin keskustassa. Musiikkitalossa järjestetään keskimäärin yli 100 tapahtumaa kuukaudessa. Akustiselle musiikille suunnitellun Konserttisalin lisäksi talossa on viisi pienempää salia, joilla kaikilla on erilainen käyttötarkoitus ja erilainen, tarkoituksenmukainen akustiikka. Musiikkitalon julkisiin tiloihin: lämpiöihin, kahvilaan, ravintolaan ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjastoon ovat niin kaupunkilaiset kuin turistitkin tervetulleita viettämään aikaa, vaikka lippua konserttiin ei olisikaan ostettuna. Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Musiikkitalo

Musiikkitalon urkujen rakentamista seuraava Urkujen matka -valokuvanäyttely avautuu maanantaina 6.9.3.9.2021 14:51:00 EEST | Tiedote

Helsingin Musiikkitalon konserttisalin uusien urkujen rakentamisen ensimmäinen vaihe toteutettiin konserttisalissa kesän 2021 aikana. Toistaiseksi urut jäävät vielä konserttiyleisön katseilta piiloon, mutta kesän aikana toteutettuihin työvaiheisiin pääsee kurkistamaan Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kautta, joka on nähtävillä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä.

Lontoon Philharmonia-orkesterin ja Santtu-Matias Rouvalin vierailu Tampere-taloon ja Musiikkitaloon siirtyy toukokuulle 202228.7.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali johtaa Lontoon Philharmonia-orkesterin konsertit ensi vuonna Helsingissä ja Tampereella. Musiikkitalo ja Tampere-talo toteuttavat orkesterivierailun yhteistyössä. Konsertit oli määrä järjestää syyskuussa 2021, mutta koronatilanteesta johtuen konsertit siirretään toukokuulle 2022. Konsertit toteutuvat Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Kolme orkesteria jälleen yhdessä Taavi Oramon johdolla16.6.2021 10:38:08 EEST | Tiedote

Pääkaupungin itsenäiset orkesterit Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra sekä Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) yhdistävät jälleen voimansa AUF-yhteistyön merkeissä. Syyskuun Musiikkitalon konsertissa "Musiikkia kaikille" rikotaan rajoja, ja yhdistellään eri aikakausia ja tyylejä. Orkesterit soittavat yhdessä ja erikseen teoksia, joissa yhdistyvät vanha ja uusi, kevyt sekä vakava. Konsertin kapellimestarina toimii musiikin moniosaaja Taavi Oramo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme