Musiikkitalo

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta! Synttäriviikkoa juhlitaan syyskuun alussa

Jaa
Kuvaaja: Petri Anttila
Kuvaaja: Petri Anttila

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta

Musiikkitalon avajaisista tulee elokuun viimeisenä päivänä kuluneeksi tasan 10 vuotta. Lähes 20 vuotta kestäneen monivaiheisen suunnittelun ja rakentamisen jälkeen kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johti  31.8.2011 avajaiskonsertin, jonka orkesteri muodostui Helsingin kaupunginorkesterin puhallin- ja lyömäsoittajista sekä Radion sinfoniaorkesterin jousisoittajista. Kuoro koottiin Sibelius-Akatemian opiskelijoista, henkilökunnasta sekä pääkaupunkiseudun kuoroharrastajista. Avajaiskonsertin ensimmäisenä numerona soitettiin Jean Sibeliuksen Finlandia.

Kymmenen vuoden aikana Musiikkitalosta on muodostunut maamme vilkkain konserttitalo. Vuonna 2019 Musiikkitalossa järjestettiin yli 1 600 tapahtumaa, ja taloon tehtiin yli miljoona käyntiä. Musiikkitalo on vakiinnuttanut paikkansa kulttuurin kentällä ja saanut erityistä kiitosta arkkitehtuuristaan, akustiikastaan ja asiakaspalvelustaan – mutta ennen kaikkea siellä järjestetyistä konserteista. Kymmenen vuoden aikana talossa ovat esiintyneet mm. Philip Glass, Patti Smith ja Nick Cave sekä lukuisat maailman sinfoniaorkesterit, kuten Concertgebouw-orkesteri, Berliinin filharmonikot, Staatskapelle Berlin, Baijerin radion sinfoniaorkesteri ja Wienin filharmonikot.

Kaikille aina avoin Musiikkitalo on muodostunut myös suosituksi oleskelu- ja kohtaamispaikaksi, jossa palvelevat kahvila ja terassi, kirjasto sekä nuotti- ja levykaupat. Musiikkitalon päätoimijat RSO, HKO ja SibA tekevät yhteistyötä muun muassa yleisöluentojen ja erilaisten ilmaistapahtumien järjestämisessä.

Kokonainen viikko synttärihumua

Kun Musiikkitalo täyttää pyöreitä ensimmäisen kerran, pitää sitä juhlia kunnolla! Syyskuun toisella viikolla 6.–12.9.2021 järjestetään Musiikkitalon Synttäriviikko, jonka ohjelmassa on mm. jättikaraokea, yhteislauluja ulkoilmassa, ulkoilmanäytöksiä, tanssit ja luonnollisesti valtava määrä konsertteja laidasta laitaan viikon jokaiselle päivälle. Musiikkia kuullaan tietenkin talon päätoimijoilta RSO:lta, HKO:lta ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemialta. Musiikkitalon Ravintolassa soittavat viikon aikana mm. Elias Gould, Pesso, Ghost World, Mopo ja Vallilan Tango. Viikonlopun huipennuksia ovat Konserttisalissa konsertoivat Lontoon Philharmonia johtajanaan Santtu-Matias Rouvali sekä Litku Klemetti. Sunnuntaina lapsia ilahduttavat supersuositut Mimmit ja Skidit Disko.

Koronatilanteen vuoksi kaikki Synttäriviikolla sisätiloissa tapahtuva ohjelma vaatii pääsylipun. Lipunmyynti aloitetaan ke 26.5. klo 9.00. Ulkona järjestettävät tapahtumat tulevat olemaan maksuttomia.

Musiikkitalon historian ja tulevaisuuden kohokohtia

1992: Musiikkitalo-hanke käynnistyy Sibelius-Akatemian aloitteesta.

2000: Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittaa arkkitehtuuritoimisto LPR-arkkitehdit.

2006: Musiikkitalon rakentaminen alkaa.

2011: Musiikkitalo valmistuu, ja avajaisia vietetään 31.8.

2015: Musiikkitalossa käynnistyy orkesteriakatemia, jonka myötä SibA:n opiskelijat pääsevät RSO:n ja HKO:n ammattimuusikoiden kisällioppilaiksi.

2016: Musiikkitalossa käynnistyy palveluakatemia, jossa työntekijät valmentavat toisiaan asiakaspalvelutyöhön.

2017: Musiikkitalon säätiö vastaanottaa Kaija Saariaholta miljoonalahjoituksen konserttisaliurkuihin. Hanketta lähtevät tukemaan useat toimijat, säätiöt ja rahastot sekä kansalaiskeräyksen kautta kaupunkilaiset.

2019: Kaija Saariaho säveltää Musiikkitalolle tilaustyönä uuden sisäänsoiton.

2021: Musiikkitalon 10-vuotisjuhlavuosi.

2024: Musiikkitalo saa konserttisaliurut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaaja: Petri Anttila
Kuvaaja: Petri Anttila
Lataa
Kuvaaja: Matias Hellgren
Kuvaaja: Matias Hellgren
Lataa
Kuvaaja: David Jakob
Kuvaaja: David Jakob
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Musiikkitalo
Musiikkitalo
Mannerheimintie 13 A
00100 Helsinki

https://www.musiikkitalo.fi/

Musiikkitalo on kaikille avoin tapahtumatalo ja kohtaamispaikka Helsingin keskustassa. Musiikkitalossa järjestetään keskimäärin yli 100 tapahtumaa kuukaudessa. Akustiselle musiikille suunnitellun Konserttisalin lisäksi talossa on viisi pienempää salia, joilla kaikilla on erilainen käyttötarkoitus ja erilainen, tarkoituksenmukainen akustiikka. Musiikkitalon julkisiin tiloihin: lämpiöihin, kahvilaan, ravintolaan ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjastoon ovat niin kaupunkilaiset kuin turistitkin tervetulleita viettämään aikaa, vaikka lippua konserttiin ei olisikaan ostettuna. Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Musiikkitalo

Kolme orkesteria jälleen yhdessä Taavi Oramon johdolla16.6.2021 10:38:08 EEST | Tiedote

Pääkaupungin itsenäiset orkesterit Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra sekä Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) yhdistävät jälleen voimansa AUF-yhteistyön merkeissä. Syyskuun Musiikkitalon konsertissa "Musiikkia kaikille" rikotaan rajoja, ja yhdistellään eri aikakausia ja tyylejä. Orkesterit soittavat yhdessä ja erikseen teoksia, joissa yhdistyvät vanha ja uusi, kevyt sekä vakava. Konsertin kapellimestarina toimii musiikin moniosaaja Taavi Oramo.

Ambient-Vivaldia ja elokuvatehosteita kolmen orkesterin yhteiskonsertissa 15.9.202010.9.2020 17:50:14 EEST | Uutinen

AUF-orkesterit eli yhteistyötä jo vuodesta 2017 tehneet kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) esiintyvät toistamiseen yhteiskonsertissa tiistaina 15.9.2020 kello 19 Musiikkitalon konserttisalissa. Konserttiohjelmassa liikutaan näiden kolmen orkesterin luonteille sopivasti jazzin, nykymusiikin ja barokin alueilla, mutta yhtä lailla mukana on yllätyksellisempiäkin elementtejä.

Musikhuset får världens största konsertsalorgel27.3.2020 09:00:00 EET | Tiedote

Planerna för Musikhusets i Helsingfors nya konsertsalsorgel har offentliggjorts. I enlighet med det internationella anbudsförfarandet och det i juni 2018 underskrivna avtalet ska orgeln konstrueras av den österrikiska orgelmakaren Rieger Orgelbau. Orgeln får 123 register. Det gör den till världens största konsertsalsorgel. Som jämförelse kan nämnas Finlands hittills största orgel som med sina 85 register står i Lappo domkyrka.

The Musiikkitalo Concert Hall will have the world’s largest concert hall organ27.3.2020 09:00:00 EET | Press release

The Musiikkitalo concert hall organ project is now underway in Helsinki, Finland. In accordance with the results of international competitive bidding and the contract signed in June 2018, the organ will be built by Austrian organ builders Rieger Orgelbau. The instrument will have 123 registers, which will make it the world’s largest concert hall organ. The largest organ in Finland so far – the Lapua Cathedral organ – has 85 registers.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme