Musiikkitalo

Musiikkitalon urkujen rakentamista seuraava Urkujen matka -valokuvanäyttely avautuu maanantaina 6.9.

Jaa

Helsingin Musiikkitalon konserttisalin uusien urkujen rakentamisen ensimmäinen vaihe toteutettiin konserttisalissa kesän 2021 aikana. Toistaiseksi urut jäävät vielä konserttiyleisön katseilta piiloon, mutta kesän aikana toteutettuihin työvaiheisiin pääsee kurkistamaan Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kautta, joka on nähtävillä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä.

Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö
Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö

Musiikkitalon uudet konserttiurut rakentuvat kolmessa vaiheessa vuosina 2021–2023. Massiivisten urkujen rakentaminen on jaettu kahdelle kesälle, joista kuluneen kesän 2021 toteutettiin mm. suurimpien puuosien ja ilmakoneiden asennukset. Nyt toteutetut rakennustyöt jäävät kuitenkin näkymättömiin, sillä tulevien urkujen paikkaa peittää vielä suojakangas. Rakennustyöt jatkuvat kesällä 2022, jolloin Suomeen saapuvat suurin osa urkupilleistä ja urut rakennetaan fyysisesti valmiiksi. Soinnin kannalta merkittävin työ toteutetaan kesällä 2023, jolloin toteutetaan urkujen äänitys. Äänitysvaiheessa rakennetaan urkujen lopullinen sointi. Syksyn 2023 ajan urkuja testataan ja säädetään ja uusien urkujen avajaisia vietetään 1.1.2024.

Urkujen matka -valokuvanäyttely esittelee urkujen rakennusvaiheita

Monivuotista hanketta ja urkujen rakentumista dokumentoidaan mm. valokuvin. Hankkeen kuvamateriaalista koostetaan vaiheittain kasvava valokuvanäyttely, jonka ensimmäinen osa on nähtävissä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä 6.9.–2.10.2021 välisen ajan. Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kuvat ovat valokuvaaja Sakari Röyskön käsialaa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Röyskö on toteuttanut useita dokumentaarisia taidevalokuvaprojekteja, joiden myötä syntyneistä kuvista on järjestetty yksityisnäyttelyitä. Keväällä 2017 Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa nähtiin Röyskön näyttely Myllypuro, jonka kuvista heijastuvat helsinkiläislähiön muuttuva ympäristö ja elämänmeno. Vuonna 2020 STOAssa nähty PUHOS-dokumenttivalokuvaprojekti tarjosi näkökulman luhistuvan ostoskeskuksen maailmaan Helsingin Itäkeskuksessa.

Musiikkitalon uruista tulossa yksi aikamme merkittävimmistä instrumenteista

Musiikkitalon uusista uruista tulee rikkaat ja mahdollisimman monenlaisen musiikin esittämiseen sopivat. Urut on pyritty näkemään tulevaisuuden soittimena eivätkä ne siten ole sidottu yhteen aikakauteen, tyyliin tai genreen. Uruista tulee 123 äänikertaiset ja ne sisältävät myös uuden musiikin säveltämisen ja esittämisen mahdollistavaa tekniikkaa, kuten mikrotonaalinen pillistö, säädeltävä ilmanpainejärjestelmä ja lukuisat yläsäveläänikerrat. Myös urkujen julkisivu tulee olemaan moderni ja musiikkitalon arkkitehtuuria rikastuttava tunnusmerkki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö
Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö
Lataa
Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö
Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Musiikkitalo
Musiikkitalo
Mannerheimintie 13 A
00100 Helsinki

https://www.musiikkitalo.fi/

Musiikkitalo on konserttikeskus ja kohtauspaikka Helsingin keskustassa. Vilkkaimman kauden aikana, syyskuusta toukokuuhun Musiikkitalossa järjestetään noin 70 -100 konserttia tai muuta tapahtumaa kuukaudessa. Akustiselle musiikille suunnitellun Konserttisalin lisäksi talossa on viisi pienempää salia, joilla kaikilla on erilainen käyttötarkoitus ja erilainen, tarkoituksenmukainen akustiikka. Musiikkitalon julkisiin tiloihin: lämpiöihin, kahvilaan, ravintolaan ja Sibelius-Akatemian kirjastoon ovat niin kaupunkilaiset kuin turistitkin tervetulleita viettämään aikaa, vaikka lippua konserttiin ei olisikaan ostettuna. Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Musiikkitalo

Lontoon Philharmonia-orkesterin ja Santtu-Matias Rouvalin vierailu Tampere-taloon ja Musiikkitaloon siirtyy toukokuulle 202228.7.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali johtaa Lontoon Philharmonia-orkesterin konsertit ensi vuonna Helsingissä ja Tampereella. Musiikkitalo ja Tampere-talo toteuttavat orkesterivierailun yhteistyössä. Konsertit oli määrä järjestää syyskuussa 2021, mutta koronatilanteesta johtuen konsertit siirretään toukokuulle 2022. Konsertit toteutuvat Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella.

Kolme orkesteria jälleen yhdessä Taavi Oramon johdolla16.6.2021 10:38:08 EEST | Tiedote

Pääkaupungin itsenäiset orkesterit Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra sekä Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) yhdistävät jälleen voimansa AUF-yhteistyön merkeissä. Syyskuun Musiikkitalon konsertissa "Musiikkia kaikille" rikotaan rajoja, ja yhdistellään eri aikakausia ja tyylejä. Orkesterit soittavat yhdessä ja erikseen teoksia, joissa yhdistyvät vanha ja uusi, kevyt sekä vakava. Konsertin kapellimestarina toimii musiikin moniosaaja Taavi Oramo.

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta! Synttäriviikkoa juhlitaan syyskuun alussa3.5.2021 15:09:53 EEST | Tiedote

Musiikkitalo täyttää 10 vuotta Musiikkitalon avajaisista tulee elokuun viimeisenä päivänä kuluneeksi tasan 10 vuotta. Lähes 20 vuotta kestäneen monivaiheisen suunnittelun ja rakentamisen jälkeen kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johti 31.8.2011 avajaiskonsertin, jonka orkesteri muodostui Helsingin kaupunginorkesterin puhallin- ja lyömäsoittajista sekä Radion sinfoniaorkesterin jousisoittajista. Kuoro koottiin Sibelius-Akatemian opiskelijoista, henkilökunnasta sekä pääkaupunkiseudun kuoroharrastajista. Avajaiskonsertin ensimmäisenä numerona soitettiin Jean Sibeliuksen Finlandia. Kymmenen vuoden aikana Musiikkitalosta on muodostunut maamme vilkkain konserttitalo. Vuonna 2019 Musiikkitalossa järjestettiin yli 1 600 tapahtumaa, ja taloon tehtiin yli miljoona käyntiä. Musiikkitalo on vakiinnuttanut paikkansa kulttuurin kentällä ja saanut erityistä kiitosta arkkitehtuuristaan, akustiikastaan ja asiakaspalvelustaan – mutta ennen kaikkea siellä järjestetyistä konserteista. Kymmenen vuoden aik

Ambient-Vivaldia ja elokuvatehosteita kolmen orkesterin yhteiskonsertissa 15.9.202010.9.2020 17:50:14 EEST | Uutinen

AUF-orkesterit eli yhteistyötä jo vuodesta 2017 tehneet kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) esiintyvät toistamiseen yhteiskonsertissa tiistaina 15.9.2020 kello 19 Musiikkitalon konserttisalissa. Konserttiohjelmassa liikutaan näiden kolmen orkesterin luonteille sopivasti jazzin, nykymusiikin ja barokin alueilla, mutta yhtä lailla mukana on yllätyksellisempiäkin elementtejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme