Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Mustikkamaan Syötävä Puisto siirtyy Helsingin kaupungin Nuorisopalvelujen hallintaan

Jaa

Mustikkamaalla vuodesta 2014 toimineen yhteisöllisen ja kaikille avoimen hyötykasvipuutarha Syötävän Puiston toiminta saa jatkoa, kun puisto siirtyy osaksi Helsingin kaupungin Nuorisopalvelujen tiloja ja toimintaa. Herttoniemen nuorisotyöyksikkö ottaa puiston hoitoonsa kesäkaudesta 2018 alkaen

Kuva: Pinja Sipari
Kuva: Pinja Sipari

Syötävä Puisto on perustettu vuonna 2014 osana Maaseudun sivistysliiton (MSL) toteuttamaa Paikan tuntu -hanketta. Vuoden 2017 loppuun asti MSL organisoi ja järjesti rahoituksen Syötävän Puiston toimintaan. Puiston toiminta on kasvanut vuosi vuodelta; kävijämäärät ja talkoolaisjoukot ovat kasvaneet ja kurssit ja tapahtumat ovat olleet täynnä. Isoisän sillan avaaminen vuonna 2016 puhkaisi urbaanin kevyenliikenteen reitin suoraan Helsingin ydinkeskustasta Syötävän Puiston Isoisän torpan pihalle.

Vuoden 2017 lopulla MSL vetäytyi toiminnan järjestämisvastuusta alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Nuorisopalvelut siirtyy toiminnan jatkajaksi toukokuussa 2018. Käytännössä toimintaa organisoi Herttoniemen nuorisotyöyksikkö yhdessä ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön kanssa. MSL jatkaa toiminnassa mielellään mukana kumppanina, ratkaisusta helpottuneena ja onnellisena, lupaa MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatkan ja Herttoniemen nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Sari Granön mukaan Nuorisopalveluissa nähtiin Syötävän Puiston tarjoamat mahdollisuudet avoimelle kansalaistoiminnalle ja haluttiin turvata toiminta myös jatkossa. Puisto mahdollistaa myös perinteisestä poikkeavia nuorisotyön muotoja. Vaikka toimintaa organisoidaan jatkossa Nuorisopalveluista käsin, säilyy aikuisten kansalaistoiminta kesäkauden 2018 ennallaan.

”Haluamme turvata puutarhan talkootoiminnan toimijavaihdoksesta aiheutuvan muutosvaiheen ajan ja etsimme uusia yhteistyökumppaneita toteuttamaan ja kehittämään toimintaa jatkossa” sanoo Granö ja toivoo yhteydenottoja ennen kaikkea järjestökentältä mutta myös kaupungin eri toimialoilta. ”Kun lähdimme tätä mahdollisuutta johdollemme esittämään, ajattelimme Nuorisopalveluiden suunnittelija Sari Nybäckin kanssa, että tämä olisi kyllä kiinnostava konkreettinen ja uudenlainen mahdollisuus yhdessä tekemiseen, myös oman toimialamme, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sisällä. Ja onhan tämä myös tärkeä avaus Nuorisopalveluilta Kulosaaren alueelle, jossa kaupungin nuorisotyö on toteutunut tähän asti joko kouluyhteistyönä tai lähialueiden nuorisotaloilla,” Granö summaa.

Syötävä Puisto on jatkossakin niin kaupunkilaisten, eri järjestöjen kuin koululaisryhmienkin käytössä. Toiminnan yksi erityinen arvo on ollut sen avoimuudessa. Tilaa ei ole lähdetty jakamaan perinteiseen tapaan eri ryhmille tai yksityisille ihmisille omiin toimintoihin, vaan tila on annettu käyttöön niille toimijoille, jotka haluavat järjestää puistossa kaikille avointa toimintaa. Viikoittaiset viljelytalkoot jatkuvat kesällä 2018 keskiviikkoisin alkaen 30.5. klo 17–20 ja jatkuvat syyskuun puoliväliin asti. Puistossa nähdään tulevana kesänä myös tutuksi tulleet kanat. Tavoitteena on, että kesäkuussa puistossa toimii nuorten ylläpitämä ekologinen kulttuurikahvila ja hävikkiruokakattauksia sekä erilaisia kulttuurisia työpajoja niiden yhteydessä. Loppukesän tapahtumista tiedotetaan myöhemmin. Pääasiallisena tiedotuskanavana toimii Syötävä Puisto -facebook-sivu.

”Kulttuurikahviloissa olisi hienoa jatkaa MSL:n Syötävään Puistoon kehittämää konseptia, jossa eri kansalaistoimijat järjestävät erilaisia teemallisia kulttuuritapahtumia kahvilatoiminnan lomaan. Kaikki on kuitenkin lopulta tapahtunut niin nopeasti, että emme tiedä onko tällä aikataululla realistista toivoa, että näitä eri kulttuuritoimijoita tälle kesälle löytyy. Olen kuitenkin toiveikas, koska puistolla on niin hieno historia,” Granö miettii.

Puistossa viljelyvastaavana työskennellyt ja toimessa vielä alkukesän ajan jatkava Pinja Sipari on hyvillään Nuorisopalveluiden roolista Syötävän Puiston toiminnassa. ”Olen tosi innoissani siitä, että Syötävän Puiston toiminta jatkuu entistäkin vakaammalla pohjalla ja toimintaa voidaan kehittää pitkäjänteisesti, sillä puistossa ympäristöineen on vielä monenlaista hyödyntämätöntä potentiaalia,” Sipari sanoo. ”On myös mukavaa saada entistä enemmän nuoria mukaan toimintaan, toivottavasti Syötävästä Puistosta kehittyy vielä vahvemmin kaikkien ja kaikenikäisten kaupunkilaisten kesäparatiisi.”

Sipari toivottaa tervetulleeksi talkoisiin myös kaupungin edustajat, johtajistoa myöten. ”Toivon, että toiminta säilyy kaikille avoimena ja että toiminnan arvo nähdään jatkossakin niin, että sen kehittämiseen ja ylläpitoon löytyy resursseja. Puutarhatoiminnan edut ja hyödyt on paljon helpompi ymmärtää lapion varresta käsin, kuin kokoushuoneessa,” Sipari uskoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Granö
Toiminnanjohtaja, Herttoniemen nuorisotyöyksikkö
Kultuurin ja vapaa-ajan toimiala, Nuorisopalvelut
puh. 041 512 1724
sari.grano@hel.fi

Kuvat

Kuva: Pinja Sipari
Kuva: Pinja Sipari
Lataa
Kuva: Pinja Sipari
Kuva: Pinja Sipari
Lataa
Kuva: Pinja Sipari
Kuva: Pinja Sipari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme