Suomen kansallismuseo

Muumien satumaailma ja elämänfilosofia Kansallismuseon uudessa näyttelyssä

Jaa

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely avautuu Kansallismuseossa tänään perjantaina 14.8. ja on avoinna helmikuun 2021 loppuun saakka. Muumien satumaailmaa sekä erityisesti rakastettujen hahmojen arvoja ja elämänfilosofiaa käsittelevä näyttely johdattaa käymään värien ja ilon täyteiseen seikkailuun. Samalla ollaan suurten kysymysten äärellä.

Rohkenetko nousta kelluvalle lavalle? Kuva: Jussi Hellsten / Museovirasto
Rohkenetko nousta kelluvalle lavalle? Kuva: Jussi Hellsten / Museovirasto

”Ystävyys, suvaitsevaisuus, luonnon kunnioittaminen tai vaikkapa seikkailunhalu pulppuavat muumien elämässä tavalla, jota leimaa todellisessakin maailmassamme niin tärkeä moninaisuus. Elämä on ennalta arvaamatonta, ja silloin asenteemme on ratkaiseva. Muumihahmot ovat jo vuosikymmenten ajan ilmaisseet sitä arvomaailmaa, johon myös suomalaisen yhteiskuntamme ja kulttuurimme kestävyys nojaa”, Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo.

Suomen kansallismuseo on tuottanut Tove Janssonin alkuperäisteoksiin perustuvan näyttelyn yhteistyössä Moomin Charactersin kanssa.

"Kansallismuseon näyttely herättää kirjojen mielikuvitusmaailman henkiin. Olen iloinen, että näyttelyssä korostuvat muumitarinoiden tärkeät arvot, sillä ne ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan", sanoo Moomin Charactersin taiteellinen johtaja ja hallituksen puheenjohtaja Sophia Jansson.

Näyttely ja tapahtumat tuotettu turvallisuus huomioiden

Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttely on ollut valmisteilla jo pitkään ja suunniteltiin alun perin kesänäyttelyksi. Viime vaiheessa siihen on tehty vielä muutoksia korona-tilanteen edellyttämällä tavalla, ja näyttelyn aloitusajan siirtyessä myös sen kestoa on pidennetty. Nyt muuminäyttelyyn voi tutustua aina helmikuun loppuun saakka.

Näyttelyssä ja Kansallismuseon kaikissa tiloissa koronatilanteesta johtuvat turvallisuusseikat on pohdittu huolellisesti, ja toimia tarkistetaan tarpeen mukaan. Muuminäyttelyn toiminnallisia elementtejä muokattiin tilanteeseen sopivaksi, kulkemista näyttelyssä suunnattiin uusin tavoin ja näyttelyssä samanaikaisesti olevien henkilöiden määrää rajoitetaan. Leikittäviä elementtejä desinfioidaan tehostetusti

Yleisöohjelma tarkastelee näyttelyn suuria teemoja

Näyttelyn runsas yleisöohjelma keskusteluista työpajoihin on muotoiltu niin, että liki kaikki tapahtumat mukautuvat koronatilanteeseen. Ohjelma järjestetään paikan päällä ja mahdollisesti rajoitusten kiristyessä se siirtyy verkkoon.

Museossa järjestetään avoimia johdantoja näyttelyyn sunnuntaisin klo 12 ja 13. Maksullisia ryhmäopastuksia on varattavissa kaikenikäisille. Esi- ja perusopetusikäisille sopivalla toiminnallisella opastuksella etsitään rohkeutta. Yläkouluikäiset ja hieman vanhemmat tutustuvat suomalaiseen vaikutta
misen historiaan. Aikuisryhmille muumien maailma tarjoaa paljon pohdittavaa ihmisyydestä ja suomalaisen yhteiskunnan arvoista.

Lippukassalta voi lainata audioguiden, josta voi näyttelyyn tutustuessaan kuunnella muumiasiantuntija Sirke Happosen esseemuotoisia ajatelmia. Museon kolmannessa kerroksessa sijaitsevassa omatoimiverstaassa pääsee luomaan oman kuvainstallaation tai valmistamaan kyltin, jolla ottaa kantaa tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta.

Syksyn kolmiosaisessa Äärellä-keskustelusarjassa puhutaan rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta. Syyskuulle siirtynyt Pride-viikko tuo Pride House -ohjelmiston Kansallismuseoon, ja tuolloin myös näyttelyn oheisohjelmassa käsitellään rakkauden ja seksuaalisuuden teemoja sekä tutustutaan Toven maailmankatsomukseen.

Syyslomalla, jouluna ja talvilomalla Kansallismuseossa on monenlaista muumimaista ohjelmaa.

Yleisöohjelma täällä: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/rohkeus-rakkaus-vapaus-muumit-75-tapahtumat

Lisätiedot
ylijohtaja Elina Anttila, elina.anttila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131 

KANSALLISMUSEO
Mannerheimintie 34, Helsinki
Avoinna 1.6.–31.8. ma–su 11–18, ke 11–20, 1.9. alkaen ti–su 11–18, ke 11–20
www.kansallismuseo.fi

Avainsanat

Kuvat

Rohkenetko nousta kelluvalle lavalle? Kuva: Jussi Hellsten / Museovirasto
Rohkenetko nousta kelluvalle lavalle? Kuva: Jussi Hellsten / Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon lisärakentaminen etenee valtion ensi vuoden talousarvion myötä23.12.2020 15:08:46 EETTiedote

Suomen eduskunnan 21.12.2020 hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026. Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen n. 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.

Lisääntynyt kotimaanmatkailu piristi poikkeuksellista vuotta Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa22.12.2020 14:06:39 EETTiedote

Kotimaanmatkailun suuri suosio piristi näkymiltään haastavaa vuotta, jonka valopilkuiksi nousivat kaavoitukseen edennyt Kansallismuseon uudisosa sekä somehiteiksi nousseet joulukuun juhlavalaisut linnoissa. Yleisöihin luotiin pandemian aikana uutta suhdetta digitaalisin sisällöin. Suomen kansallismuseon avoinna pitämissä kymmenessä museokohteessa vieraili poikkeuksellisena vuonna 2020 yhteensä 494 563 kävijää, mikä oli kolmanneksen vähemmän kuin ennätysvuoden 2019 kävijämäärä 762 481.

Poikkeuksellinen joulunaika tuo perinteet koteihin Suomen kansallismuseon kohteista3.12.2020 17:05:58 EETTiedote

Vaikka Suomen kansallismuseonkin museokohteita on eri puolilla Suomea suljettuina, toimivat museot ympäristöineen näyttämöinä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksille sekä kauden juhlavalaisuille. Joulukausi alkaa suorana verkossa ja radiossa lähetettävällä itsenäisyyspäivän lipunnostolla Hämeen linnasta ja jatkuu Olavinlinnan pihalta lähetettävällä juhlalähetyksellä. Tanssillisen erikoiskierroksen Tamminiemessä tarjoaa taltiointi Uotinen goes Kekkonen -teoksesta, joka nähdään niin ikään itsenäisyyspäivänä tv:ssä. Lucian päivänä 13.12. radiossa ja Yle Areenassa nähtävässä suorassa lähetyksessä Lucia laulaa kuoroineen Kansallismuseossa.

Suomen kansallismuseon kohteista Kansallismuseo ja Tamminiemi suljettuina kolme viikkoa yleisen koronatilanteen vuoksi27.11.2020 14:42:25 EETTiedote

Uudellamaalla käyttöön otettujen voimakkaiden rajoitustoimenpiteiden johdosta myös Helsingissä sijaitsevat Kansallismuseo ja Tamminiemi suljetaan 30.11.-20.12.2020. Suomen kansallismuseon avoinna olevien Hämeen linnan, Olavinlinnan ja Kotkassa sijaitsevan Suomen merimuseon osalta seurataan koronatilanteen alueellista kehittymistä. Muut Suomen kansallismuseon museokohteet ovat avoinna muutoinkin vain kesäkaudella.

Noin puolet suomalaisista arvioi tuntevansa hyvin Suomen ja Ruotsin yhteisen historian, selvisi Suomen kansallismuseon kyselyssä5.11.2020 15:53:57 EETTiedote

Kansallismuseo on uudistamassa perusnäyttelynsä osaa, joka kertoo ajanjaksosta 1100–1917 alueella, joka tunnetaan nykyisin Suomena. Ajanjaksoon sisältyy myös Ruotsin-vallan aika. Taustatyönä toteutetusta kyselystä selvisi, että vain noin puolet vastaajista arvioi tuntevansa tämän jakson tapahtumia ja merkitystä. Näyttely avautuu keväällä 2021. Se täydentää Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen, josta aiemmin on avattu osat Esihistoria ja Itsenäisyyden ajasta kertova Suomen tarina vuonna 2017.

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin18.9.2020 17:17:05 EESTTiedote

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila on tavannut torstaina 17.9.2020 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa Washingtonissa. Tapaaminen liittyi matkaan, jonka aikana Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmasta luovutettiin Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille takaisin esivanhempien jäänteet ja hautaesineet. Tapaamisessa oli läsnä repatriaation toteutukseen osallistuneiden osapuolten edustajia, Suomesta Elina Anttila sekä uusi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala. Kulttuuri ja kulttuuriperintökysymykset ovat osa kansainvälistä politiikkaa, vaikka aiheet eivät usein näy poliittisen uutisoinnin yhteydessä. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo: ”On erityistä ja tärkeää, että kulttuurisiin oikeuksiin liittyvät kysymykset tunnistetaan korkeimmalla poliittisella tasolla. Suomen kansallismuseon ja Yhdysvaltain alkuperäiskansojen välinen repatriaatio oli kansainvälisesti ainutlaatuinen prosessi ja tapahtuma, joka ei olisi tot

The National Museum of Finland returned Pueblo Tribes’ ancestral remains from its collection for reburial in Mesa Verde, Colorado17.9.2020 19:01:36 EESTPress release

The ancestors and grave items, which are estimated to date back to the 13th century and were part of the National Museum of Finland’s Mesa Verde collection, have been repatriated to the Hopi Tribe, the Pueblo of Acoma, the Pueblo of Zia, and the Pueblo of Zuni, indigenous tribes of the United States, to be reburied on Sunday 13 September 2020. This repatriation respects the 2007 United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples and its Article 12 on indigenous peoples’ right to the repatriation of their human remains. This repatriation is the first to return grave findings of the indigenous peoples in the Mesa Verde region from abroad to the representatives of the descendants. The National Museum of Finland and representatives of the indigenous peoples of the Mesa Verde region carried out the return, in cooperation with the Finnish and United States authorities.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme