Adapteo Finland Oy

Muuntojoustavat koulurakennukset ovat tärkeä tekijä Suomen koulutustason nostamisessa

Jaa
Koulujen tila- ja digiratkaisut ja perusopetuksen tulevaisuus ovat 23.3.2023 EDU Areena -hybriditapahtuman keskusteluteemana. Adapteo Finland Oy:n suunnittelupäällikkö Aleksi Hillman puhuu tapahtumassa tulevaisuuden optimaalisista oppimis- ja työskentelytiloista.
Kempeleessä sijaitsevan Ylikylän koulun uusi rakennus yhdistyy vanhaan koulurakennukseen. Kuva: Adapteo Finland.
Kempeleessä sijaitsevan Ylikylän koulun uusi rakennus yhdistyy vanhaan koulurakennukseen. Kuva: Adapteo Finland.

Viime vuosina on huomattu, että kunnilla on kasvava tarve modulaarisille oppimisrakennuksille, joita käytetään niin väistötiloina kuin pysyvinäkin ratkaisuina. Modulaarisia oppimisrakennuksia rakennetaan innovatiivisilla ratkaisuilla joustavuuden, talo-, tieto- ja viestintätekniikan, valaistuksen, ilmanvaihdon ja kestävyyden alueilla.

Modulaaristen rakennusten kohdalla puhutaan usein muuntojoustavuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että samaa tuotetta voidaan käyttää moneen eri tarkoituksiin. Rakennukset pystyvät vastaamaan erilaisiin tarpeisiin ympäristö- ja kustannustehokkaasti.

"Olemme suunnitelleet samoilla pohjilla rakennuksia päiväkodeille ja kouluille. Muuntojoustavuus näissä on näkynyt esimerkiksi niin, että päiväkodeissa ikkunat asetetaan matalammalle, sillä lapset ovat nuorempia ja näin ollen myös lyhyempiä kuin jo kouluikäiset lapset", selventää Adapteo Finland Oy:n suunnittelupäällikkö Aleksi Hillman.

Ympäristötehokkuudella tarkoitetaan sitä, että rakennusten materiaalit kierrätetään käytön jälkeen toiseen käyttötarkoitukseen. Modulaariset rakennukset on ennakkoon suunniteltu niin, että niiden purkuaika on optimaalinen ja tehokas, ja siksi myös energiatehokkaampi.

Älykoulu on ketterä tapa seurata uusimpia opetusmenetelmiä

Muuntojoustavia oppimisrakennuksia voidaan kuvailla myös älykouluiksi. Rakennuksia on helppo laajentaa, pienentää tai muuttaa joustavien ratkaisujen ansiosta, kun esimerkiksi oppilaskoko kasvaa.

"Älykouluissa on otettu huomioon opetustilojen tarpeet mukautuvien taloteknisten ratkaisujen avulla. Luokkahuoneita voidaan muokata sen mukaan, mikä tarve on milloinkin", kertoo Hillman.

Rakennusten muuntojoustavuus helpottaa opetussuunnitelmien ja pedagogiikan seuraamista. Hillmanin mukaan mukautuvuus ja muuntojoustavuus on olennainen edellytys, mikäli halutaan nostaa koulutuksen tasoa. Muuntojoustavuus tulisi huomioida koulujen lisäksi jo päiväkodeissa. Muuntojoustavat rakennukset usein yhdistävät esiopetuksen tilat ja koulutilat.

"Jos Suomi haluaa kivuta koulutuksen aallonharjalle, fasiliteettien tulee tukea muutosta. Lähitulevaisuudessa on varmasti tiedossa muutoksia, joita emme osaa vielä edes ajatella. Mukautuvuus on olennainen edellytys, jos halutaan nostaa koulutuksen tasoa ja olla edelläkävijöitä."

"Jo nuorilla lapsilla on tiedossa yliherkkyyksiä, jotka tulisi ottaa huomioon koulutiloissa, jotka voidaan mukauttaa tarpeiden mukaisesti. Myös opetuskieli vaikuttaa tilatarpeisiin. Käyttäjiä tulee kuunnella ja tilat suunnitella nimenomaan heille."

Adapteon Aleksi Hillman puhuu tulevaisuuden optimaalisista oppimis- ja työskentelytiloista torstaina 23.3.2023 järjestettävässä EDU Areena -hybriditapahtumassa. Puheenvuorossa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita: Millaiset ovat tulevaisuudessa optimaaliset tilat? Miten trendit vaikuttavat tilasuunnitteluun, kuten esim. maahanmuutto, joka luo erityistarpeita esimerkiksi opetuskielen osalta?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kempeleessä sijaitsevan Ylikylän koulun uusi rakennus yhdistyy vanhaan koulurakennukseen. Kuva: Adapteo Finland.
Kempeleessä sijaitsevan Ylikylän koulun uusi rakennus yhdistyy vanhaan koulurakennukseen. Kuva: Adapteo Finland.
Lataa
Ylikylän koulun hybridikoulurakennuksen luokkatila. Kuva: Adapteo Finland.
Ylikylän koulun hybridikoulurakennuksen luokkatila. Kuva: Adapteo Finland.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Adapteo Finland Oy
Adapteo Finland Oy
Äyritie 12 A
01510 Vantaa

Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Kehitämme, rakennamme, vuokraamme ja myymme muunneltavia rakennuksia, joita voidaan käyttää uudelleen ja suurentaa tai pienentää asiakkaidemme muuttuvien tarpeiden mukaan. Tarjoamalla tiloja välttämättömiin toimintoihin, kuten kouluille, päiväkodeille, palveluasumiseen, toimistoiksi ja majoitustiloiksi, luomme arvoa yhteiskunnalle.

Adapteon modulaariset ratkaisut vuokrataan yhä uudelleen ja uudelleen, mikä minimoi materiaalin käytön ja edistää kiertotaloutta. Kunnianhimoisella kestävän kehityksen ohjelmalla yhtiö näyttää alallaan tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Yhtiö innovoi kestävää kehitystä varten, kehittää ilmastoälykkäitä rakennuksia ja kantaa vastuuta arvoketjusta. Näin yhtiö rakentaa mukautuvaa ja kestävää kehitystä tukevaa yhteiskuntaa.

Adapteon rakennuskanta on 1,3 miljoonaa neliömetriä ja toiminta-alueita ovat Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska, Saksa, Belgia, Alankomaat ja Liettua. Valtaosa Adapteon liikevaihdosta tulee julkisen sektorin vuokrasopimuksista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Adapteo Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme