Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Muutoksia esitetään Laakson yhteissairaala -hankkeen laajuuteen ja kustannuksiin

Jaa

Helsingin kaupungin ja HUSin yhteinen Laakson yhteissairaala -hanke uudistaa Laakson sairaala-alueen 2020-luvulla. Rakennuskustannusten nousun vuoksi hankkeen sisältöön esitetään kustannuksia karsivia muutoksia ja enimmäishintaan ehdotetaan korotusta. Sairaansijojen määrä pysyy ennallaan.

Alustavaan suunnitteluun perustuva viistoilmakuva lännestä, Laakson Latu
Alustavaan suunnitteluun perustuva viistoilmakuva lännestä, Laakson Latu

Hankesuunnitelman muutos etenee tällä viikolla poliittiseen päätöksentekoon. Asiaa käsitellään Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa 17.11. Sen jälkeen päätöksiä tekevät sekä Helsingin kaupungin että HUSin luottamuselimet.

Muutosehdotuksia rakentamissuunnitelmiin

Hankesuunnitelman suurin muutos koskee oikeuspsykiatrian tiloja. Oikeuspsykiatrian tilat esitetään rakennettavaksi Laakson sijaan Ohkolan alueelle Kellokoskelle, missä ne ovat nykyäänkin. Näin ollen hanke rakentaisi Laakson sairaala-alueelle kaksi uutta sairaalarakennusta sekä kolmannen Ohkolaan.

Muuten psykiatrinen sairaalahoito sekä lasten ja nuorten psykiatrinen hoito sijoittuvat edelleen Laakson sairaalan alueelle. Psykiatrisen sairaalahoidon paikkamäärä säilyy ennallaan.

Säästöjä haetaan myös pienentämällä rakennettavan päärakennuksen pinta-alaa, jolloin se madaltuu yhdellä kerroksella. Sairaansijojen määrä säilyisi ennallaan, mutta käytössä olisi myös 2–3 hengen potilashuoneita. Aiemmin suunnitelma oli rakentaa pelkästään yhden hengen potilashuoneita. Huonekokojen suurentaminen koskee osaa Helsingin sairaalan ja HUSin vaativan neurologisen kuntoutuksen osastoja. Psykiatrian osastoille tulee suunnitellut yhden hengen huoneet.

Yhden vanhan rakennuksen peruskorjauksesta luovuttaisiin osana Laakson yhteissairaala -hanketta. Aiemmasta suunnitelmasta poiketen rakennus jää kaupungin omistukseen ja sen käytöstä päätetään myöhemmin. Rakennukseen suunnitellut toiminnot sijoitetaan pääosin Laakson alueelle muihin rakennuksiin.

Hankehintaan esitetään korotusta

Suunnitelmien ja kustannusten tarkentumisen vuoksi enimmäishintaa esitetään korotettavaksi. Suurin syy korotustarpeelle on yleinen rakentamisen ja rakennusmateriaalien hinnannousu. Enimmäishinta ehdotetaan myös sidottavaksi rakennuskustannusindeksiin, jolloin enimmäishinta tarkistetaan kerran vuodessa.

Hankesuunnitelman hyväksymisvaiheessa vuonna 2020 enimmäishinnaksi päätettiin 838 miljoonaa euroa marraskuun 2019 kustannustasossa. Nyt uudeksi enimmäishinnaksi esitetään 870 miljoonaa euroa marraskuun 2019 kustannustasossa (1 003 miljoonaa euroa nykyisessä kustannustasossa).

Laaksoon tulevat suurimmat toiminnot ovat Helsingin kaupungin ja HUSin psykiatrinen sairaalahoito sekä Helsingin sairaala, joita varten tulee yhteensä yli 900 sairaansijaa. Lisäksi tulee tiloja HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja eri poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle. Nykyisen suunnitelman mukaan kokonaisuus valmistuu vuonna 2030.

Hankesuunnitelman päivityksestä päättävät lopullisesti Helsingin kaupunginvaltuusto sekä HUS-yhtymän yhtymähallitus vuoden 2023 alkupuolella. Myös Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta antaa lausunnon hankesuunnitelmaan esitetyistä muutoksista.

Hankkeen tilaajana toimii Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala, jonka Helsingin kaupunki ja HUS omistavat tasaosuuksin. Rakennushanke toteutetaan allianssina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marko Virtanen
toimitusjohtaja
Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala
p. 040 139 4300
marko.virtanen@laaksonyhteissairaala.fi

Vesa Vainiotalo
kiinteistöjohtaja
HUS tilakeskus
p. 040 5886 793
vesa.vainiotalo@hus.fi

Sari Hildén
tilapäällikkö
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
p. 050 5592 125, soittopyynnöt toivotaan tekstiviestillä
sari.hilden@hel.fi

HUSin ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan toimintaan liittyvät kysymykset
Riina Kotaviita
projektipäällikkö
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala
p. 040 650 1816
riina.kotaviita@hel.fi

Kuvat

Alustavaan suunnitteluun perustuva viistoilmakuva lännestä, Laakson Latu
Alustavaan suunnitteluun perustuva viistoilmakuva lännestä, Laakson Latu
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kutsuu kaupunkilaiset uusien kävelyalueiden suunnittelutyöpajaan ja asukasraatiin7.12.2022 12:23:00 EET | Tiedote

Helsinki laajentaa ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita tulevana kesänä. Väliaikaisia kävely- ja pyöräilyalueita toteutetaan Esplanadeilla, Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla. Kaupunkilaiset halutaan mukaan kehittämään suunnitelmia ja kertomaan näkemyksiään kokeiluista. Yhteistyö alkaa joulukuussa kaikille avoimella ideointityöpajalla ja jatkuu ensi vuonna kaupunkilaisista koostuvan raadin kanssa. Lisäksi järjestetään kaikille avoimia kahvilakeskusteluja Esplanadin historiasta ja tulevaisuudesta keväällä 2023.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.12.20221.12.2022 17:08:15 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.12.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.12.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme