HUS

Myndighetskontroll avslöjade exceptionell dataskyddskränkning

Dela
En HUS-anställd misstänks för allvarlig dataskyddskränkning. Personens anställningsförhållande har hävts och HUS har lämnat in en brottsanmälan till polisen. Föremålen för dataskyddskränkningen informeras per brev.

En utredning som gjorts i myndighetssamarbete har visat att en reskontrahandläggare som haft hand om HUS kundfakturering har gjort ogrundade sökningar i befolkningsdatasystemet och i HUS patientdatasystem.

Den ifrågavarande arbetstagaren har sett på personernas bas- och familjeuppgifter i befolkningsdatasystemet. I patientdatasystemet har personen sett på personuppgifter och i vissa fall även på information om besök på HUS. I patientdatasystemet kan personen ha sett en förteckning över eventuella besök och behandlingsperioder inklusive datum, men hen har inte haft tillgång till anteckningar i patientjournaler, undersökningsresultat eller motsvarande vårddata. Dataskyddskränkningarna har inträffat under den ifrågavarande personens arbetstid mellan oktober 2019 och mars 2023.

”Den olovliga läsningen har drabbat personer som vårdats vid HUS samt personal, men även personer som inte har någon koppling till HUS. En del av personerna bor i Nyland, en del på annat håll i Finland. Utredningen pågår fortfarande, men i det här skedet vet vi redan att den olovliga läsningen gäller hundratals personers uppgifter. Det handlar om en exceptionell och allvarlig händelse”, berättar HUS förvaltningsdirektör, stf. Suvi Posio.

Föremålen för kränkningen av informationssäkerheten informeras per brev

Den berörda arbetstagarens databehandlingshändelser under tre och ett halvt år granskas och det utreds vilka av dem som hänför sig till personens arbete och vilka som är ogrundade. Genomgången av data kommer att räcka länge.

”Den berörda arbetstagarens användarrättigheter har varit nödvändiga för arbetet, men hen har missbrukat sina rättigheter. Vi beklagar det skedde och är oerhört besvikna över vår arbetstagares handlande”, säger Posio.

I alla de fall där olovlig läsning av information upptäcks, ska den berörda personen informeras per brev. HUS har lämnat in en brottsanmälan till polisen, men brevets mottagare kan också själva lämna in en brottsanmälan. De första breven är redan skickade och fler brev postas stegvis allteftersom utredningarna framskrider.

Då kränkningen uppdagades passiverades den berörda personens användarrättigheter omedelbart, hen fråntogs arbetsredskapen och hens anställning upphörde. HUS har gjort en anmälan till dataombudsmannens byrå.

”Utöver att vi fortsätter våra egna utredningar, stöder vi myndigheterna i deras utredningsarbete”, berättar Posio.

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum