Tilastokeskus

Myös perheasuntojen hinnat kääntyivät laskuun – vanhojen osakeasuntojen hinnat 3 prosentin alamäessä

Jaa
Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 3,0 % vuoden takaisesta ja 3,1 % edellisestä neljänneksestä loka-joulukuussa 2022, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Nyt myös suurten asuntojen hinnat kääntyivät laskuun, vaikka pienempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat eniten. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Vantaalla.

Rivitaloasuntojen hinnat laskivat edellisvuodesta pääkaupunkiseudulla noin 1 %, ja muualla maassa hinnat pysyivät edellisvuoden tasolla. Kolmioiden ja tätä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 3,7 % ja suurten kaupunkien ulkopuolella 2,1 %. 

Yksiöiden hinnoissa lasku oli kuitenkin jyrkintä. Suurten kaupunkien ulkopuolella ja pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat laskivat vajaan 8 % edellisvuodesta, kun muissa suurissa kaupungeissa lasku oli noin 6 %. 

”Asuntojen hinnat ovat monella alueella palanneet samalle tasolle, missä ne olivat ennen koronakriisiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat olivat loppuvuodesta vastaavat kuin vuonna 2019, kaksioiden hinnat ovat osapuilleen vuoden 2020 tasolla”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö.   

"Pääkaupunkiseudun yksiöt ovat toki pidemmällä aikavälillä olleet juuri niitä, joiden hinnat ovat nousseet eniten, 42 % vuodesta 2010", Rämö muistuttaa. 

Vanhojen osakeasuntojen kauppa hiljeni loppuvuonna: kiinteistönvälittäjien kautta myytiin asuntoja loka-joulukuussa 35 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. 

Uusien osakeasuntojen hinnat olivat loka-joulukuussa 2022 edelleen nousussa, jos verrataan vuotta aiempaan, mutta laskivat 3,4 % edellisestä vuosineljänneksestä. Kauppoja tehtiin peräti 60 % vähemmän kuin loka-joulukuussa 2021. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Anu Rämö, anu.ramo@stat.fi, p. 0295 513 450 

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Nuorten ruutuaika jatkuu myöhään yöhön8.3.2023 08:02:22 EET | Tiedote

Näyttöpäätteiden äärellä vietetty aika kasvoi koronakriisin aikaan ennätystasolle. Suomalaiset viettivät vuosien 2020–2021 aikana erilaisten näyttöruutujen ääressä päivittäin keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia. Pisin ruutuaika oli 15–24-vuotiailla, keskimäärin 5 tuntia 46 minuuttia päivässä. Vähiten ruutujen äärellä viihtyivät 10–14-vuotiaat, keskimäärin 3 tuntia 50 minuuttia päivässä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme