MyTech-lähettiläät tutustuttavat nuoret tekniikan alaan

Tampereella MyTech-lähettiläitä toimii sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Rosa-Linnea Pääsky ja Anni Kallioinen ovat Tampereen ammattikorkeakoulun MyTech-lähettiläitä. Pääsky opiskelee LVI-talotekniikan tutkinto-ohjelmassa ja Kallioinen englanninkielisessä Environmental Engineering -tutkinto-ohjelmassa, molemmat kolmatta vuotta. He kuulivat MyTech-lähettiläisyydestä opiskelijalähettilästoiminnan kautta ja innostuivat lähtemään mukaan.
– Me MyTech-lähettiläät kerromme nuorille tekniikan alojen opiskelusta ja uramahdollisuuksista ja sillä tavoin houkuttelemme heitä opiskelemaan alaa. Tekniikan alasta on paljon ennakkoluuloja – kuvitellaan esimerkiksi, että alalla on vain insinöörejä, jotka istuvat tietokoneen ääressä aamusta iltaan. Oikeasti tekniikan ala on todella monipuolinen ja siinä voi suuntautua hyvin monenlaisiin tehtäviin. Ala on miespainotteinen, joten naisia tarvitaan enemmän, Pääsky kertoo.
Kallioisella on samanlaisia havaintoja.
– Tekniikkaa pidetään edelleen miesten alana, vaikka naiset pärjäävät aivan yhtä hyvin. Olen ollut mukana myös NaisTech - naisvoimaa tekniikkaan -hankkeessa, jonka tavoite on innostaa lisää naisia tekniikan aloille. Teknologia kehittyy jatkuvasti, joten uusia osaajia tarvitaan, hän kertoo.
MyTech-lähettiläät vierailevat kouluissa kertomassa tekniikan aloista ja omista opinnoistaan. Koululaisryhmät voivat myös itse tulla vierailulle TAMKiin tai yliopistoon Hervannan kampukselle. Vierailun yhteydessä on mahdollisuus päästä kierrokselle tekniikan alan laboratorioihin. Lähettiläitä voi tavata myös etänä.
Teknologiateollisuus järjesti MyTech-lähettiläille koulutuksen toimintaa varten.
– Koulutuksessa opetettiin, miten omasta alasta kerrotaan ja miten ihmiset kohdataan. Jokainen lähettiläs teki Teknologiateollisuudelle myös videon, jossa kukin kertoo itsestään, opiskelustaan ja syistä miksi kannattaa lähteä opiskelemaan tekniikkaa. Näyttelijä Ernest Lawson katsoi kaikki videot ja antoi jokaiselle henkilökohtaista palautetta. Koulutus oli todella hyödyllinen, Kallioinen kehuu.
Tieto lisää vaihtoehtoja
Anni Kallioinen oli lukiossa innostunut ympäristöasioista, maantieteestä ja fysiikasta.
– Mietin pitkän aikaa mille alalle olisin lähtenyt lukion jälkeen. Jonkinlainen insinööriala tuntui kiinnostavalta. Olin ollut vaihdossa Englannissa, joten opinto-ohjaajani ehdotti, että mikset kokeilisi opiskelua englannin kielellä. Niinpä päädyin Environmental Engineering -tutkinto-ohjelmaan TAMKiin. Olen tykännyt opinnoistani paljon.
Rosa-Linnea Pääskyn kiinnostus tekniikan alan opintoihin sai alkunsa yläasteaikana, kun hänen siskonsa kummisetä kertoi, että tekniikan ala on tulevaisuuden ala, jolla on paljon työtä.
– Yläasteella vierailimme Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa, mikä lisäsi haluani lähteä alalle. Lopulta päädyinkin sinne LVI-talotekniikan perustutkintoa suorittamaan. Jos siihen aikaan olisi ollut MyTech-lähettiläitä, niin se olisi hyvinkin voinut rohkaista muitakin opiskelemaan tekniikkaa. Harva on kuullut LVI-talotekniikasta, vaikka sen rooli rakentamisessa kasvaa koko ajan.
Pääsky ja Kallioinen kannustavat oppilaitoksia tapaamaan MyTech-lähettiläitä.
– Meiltä saa kätevästi tietoa eri tekniikan aloista. Nuoret saavat lisää vaihtoehtoja tulevaisuuteensa, kun joku tekniikan alat hyvin tunteva kertoo niistä heille, Pääsky vakuuttaa.
– MyTech-lähettiläiltä nuoret kuulevat oikeita tarinoita ja kokemuksia alan opiskelusta. Heillä saattaa olla kysymyksiä, joihin opinto-ohjaajat ja opettajat eivät ehkä osaa vastata. Siksi MyTech-lähettilään tapaaminen voi olla hyödyllistä, sanoo Kallioinen.
Kysy lisää:
Tampereen ammattikorkeakoulun MyTech-lähettiläät:
Anja Salo, lehtori
p. 040 8016 440, anja.salo@tuni.fi
Tampereen yliopiston MyTech-lähettiläät:
Kaisa Keskitalo, Opiskelija- ja hakijapalveluiden päällikkö
p. 040 7545 951, kaisa.keskitalo@tuni.fi
Rosa-Linnea Pääskyn kuva: Emmi Suominen
Anni Kallioisen kuva: Camille Roselet
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Marssi seitsemään ihmeeseen – Puolustusvoimien spektaakkelissa mukana TAMKin musiikkiteatteriopiskelijoita7.6.2023 12:10:18 EEST | Tiedote
Puolustusvoimat tuo täysin ainutlaatuisen musiikkielämyksen isoille areenoille loppukesästä 2023. Samuel Harjanteen, Petrus Kähkösen ja Jack Johanssonin käsikirjoittama esitys yhdistää ennenkokemattomalla tavalla sotilasmusiikin, kuviomarssin ja musiikkiteatterin.
”Vihreän Nobelin” saanut Tero Mustonen pelastaa maailmaa hehtaari hehtaarilta5.6.2023 09:29:16 EEST | Tiedote
Tero Mustonen sai huhtikuussa 2023 maailman merkittävimmän ympäristöpalkinnon Goldman Prizen, jota kutsutaan myös vihreäksi Nobeliksi. Mustonen ja Snowchange-osuuskunta ennallistavat luontoa joka päivä.
TAMK alkaa valmentaa maahanmuuttaneita korkeakouluopintoihin15.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä 2023 korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen maahanmuuttaneille. Koulutuksessa opiskelijat kehittävät suomen kielen taitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan sekä saavat tietoa erilaisista koulutusvaihtoehdoista. Hakuaika on 1.6.–5.8.2023.
Kuoroakatemia kokoaa ammattikuorolaulajat yhteiskonserttiin Tampereelle11.5.2023 13:56:55 EEST | Tiedote
TAMK Musiikin Kuoroakatemia-hanke huipentuu ammattilaiskuorojen yhteiseen konserttiin Duruflé: Requiem Tampereen tuomiokirkossa lauantaina 13.5.2023 klo 19.
TAMK vie droonikoulutuksen ja droonitoiminnan regulaation osaamista Namibiaan8.5.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista Finnpartnership-rahoituksen tukitoimintohankkeelle, joka avustaa Radai Oy:n liikekumppanuustukihanketta. Kyseessä on TAMKin ensimmäinen hanke tällä rahoituksella, jolla suomalaisten yritykset tekevät yhteistyötä kehitysmaiden kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme