Naantalin kaupunki

Naantalin kaupunki mukaan ilmastotyön edelläkävijäverkostoon – Hinku-verkostossa jo 82 kuntaa

Jaa

Naantalin kaupunki päätti liittyä ilmastotyön edelläkävijöihin, Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon (Hinku). Hinku-verkostoon liittyessään Naantali sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Kuva: Veijo Lindgren / Naantalin kaupunki
Kuva: Veijo Lindgren / Naantalin kaupunki

Naantali on tehnyt pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Naantali käyttää uusiutuvilla polttoaineilla valmistettua sähköä, ja rakennuksissa on tehty energiansäästötoimenpiteitä mm. lämmön talteenottoa tehostamalla. Naantalin kuluttamasta Turun Seudun Energiatuotannon tuottamasta kaukolämmöstä yli 70 prosenttia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Kunnan merkittävimmät päästölähteet ovat sähkönkulutus, tieliikenne ja lämmitys.

– Naantalin kaupunki lukuisine saarineen aivan Saaristomeren sydämessä on kunta, jossa on niin kaunista luontoa ja kulttuuriympäristöä, kuin vireää yritystoimintaakin. Hinku-verkostoon liittyminen ja määrätietoinen ilmastotyö täydentävät hienosti kaupungin jo käynnistämää työtä ympäristöasioiden edistämiseksi, Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö Saija Kajala sanoo.

– Seuraavana isona asiana on liittyminen kuntien energiatehokkuussopimukseen eli KETSiin. Kaavoituksessa ja kaupungin omissa rakennushankkeissa kiinnitetään jatkossakin erityistä huomiota rakentamisen ekologisiin ratkaisuihin, hän toteaa.

– Kesällä Naantalissa järjestettävien asuntomessujen yhtenä teemana on aurinkoenergia. Alueelle rakennetaan aurinkoenergiapuisto, ja alueella tullaan näkemään muitakin älykkäitä energiaratkaisuja. Naantali voi toimia sekä esimerkkinä, että uusien käytäntöjen oppijana osana Hinku-verkostoa.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan asukkaita ja yrityksiä

Kuntaorganisaatio aiheuttaa päästöistä keskimäärin noin 10 prosenttia, asukkaat 50 prosenttia ja yritykset noin 40 prosenttia.

– On tärkeää saada kuntalaiset ja yritykset mukaan toimintaan, kaupunki toimii mahdollistajana ja kumppanina. Päästövähennykset vaikuttavat myös kuntalaisten hyvinvointiin ja luovat yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Saija Kajala sanoo.

Verkostosta vertaistukea ja hyviä käytäntöjä

Naantalin liittymisen myötä Hinku-verkostossa on jo 82 kuntaa, ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on 2 185 700. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

SYKEn teettämän selvityksen mukaan Hinku-kuntien päästöt ovat vähentyneet vuodesta 2007 keskimäärin 26 prosenttia. Hinku-verkostoon kuuluvilla kunnilla ilmastopäästöt ovat keskimäärin 3,1 prosenttia alemmalla tasolla kuin mitä ne olisivat ilman verkoston jäsenyyttä.  Valtaosa Hinku-kunnista kokee, että verkostoon kuuluminen on tehostanut niiden ilmastotyötä.

– Naantalin mukaantulo on erinomainen vahvistus Hinku-verkostolle, Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Mikä Hinku?

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille

Hinku-verkosto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Naantalin kaupungin yhteyshenkilö, ympäristöpäällikkö Saija Kajala, puh. 040 482 4340, etunimi.sukunimi@naantali.fi

Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Kuva: Veijo Lindgren / Naantalin kaupunki
Kuva: Veijo Lindgren / Naantalin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Naantalin uusi yhteisötaiteilija toteuttaa kulttuuritoimintaa lasten ja nuorten kanssa1.4.2022 14:45:52 EEST | Tiedote

Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut on saanut vahvistusta uudesta yhteisötaiteilijasta, kun taiteen maisteri ja kuvataideopettaja Heidi Häyry aloitti tehtävässä maaliskuun alussa. Yhteisötaitelijan tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa naantalilaisille lapsille ja nuorille suunnattuja taidehankkeita ja -projekteja kahden vuoden ajan. Häyry tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä naantalilaisten koulujen ja päiväkotien kanssa. Tarkoituksena on järjestää toimintaa koulu- ja hoitopäivien aikana, jotta mahdollisimman moni lapsi ja nuori pääsee osallistumaan yhteisötaiteen tekemiseen. Erilaista kulttuuri- ja taidetoimintaa on järjestetty kouluissa ja varhaiskasvatuksessa aiemminkin, mutta yhteisötaiteilijan myötä toimintaan avautuu uusia mahdollisuuksia. – Projektit voivat olla lyhyitä tai pidempiä prosesseja, riippuen yhteisöistä ja heidän mahdollisuuksistaan ja tarpeistaan. Itseäni inspiroi yhteisöllisyyden vahvistaminen niin yksilöiden kesken kuin suuremmassa mittakaavassa

Naantalin kesän ravintolatarjontaa laajennetaan Vanhankaupungin rannassa – kaksi myyntipaikkaa hakuun18.3.2022 14:05:39 EET | Tiedote

Naantalin kaupunki on avannut tänään haun kahden myyntipaikan vuokraamiseksi Siltapuistonaukiolta Naantalin Vanhankaupungin rannassa. Ensisijaisena tarkoituksena on, että myyntipaikkojen toiminta täydentäisi Naantalin Vanhankaupungin rannan muita ravintolapalveluita. Siltapuistonaukio sijaitsee Vanhassakaupungissa Fleminginkadulla, Tuulensuojan edustalla.Myyntipaikat vuokrataan kesäksi ajalle 1.6.–2.10.2022. Valitulle yrittäjälle tai yrittäjille tarjotaan lisäksi mahdollisuus yhden vuoden jatkokauteen 1.10.2023 asti. – Uusi Siltapuistonaukio sijaitsee keskeisellä paikalla Naantalin Vanhankaupungin rannassa. Uskomme, että ensi kesänä Asuntomessujen myötä Naantalin ravintolapalveluille tulee olemaan selvästi keskimääräistä enemmän kysyntää. Siltapuistonaukion myyntipaikoilla haluamme varmistaa, että ruokatarjontaa on kesällä tarjolla sekä asukkaille että matkailijoille riittävästi. Uudet myyntipaikat tarjoavat myös yrittäjille uusia mahdollisuuksia omien palveluiden ja tuotteiden myymise

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme