Varsinais-Suomen ELY-keskus

Näillä keleillä päällystevaurioita voi syntyä nopeasti ja yllättäviin paikkoihin

Jaa

Vesisateet ja nollan molemmin puolin vaihtelevat kelit ovat tuhoisa yhdistelmä päällysteille. Päällysteeseen voi syntyä suuriakin reikiä nopeasti, kuten viime viikolla E18 Turun kehätiellä Myllyn tienoilla. Tuoreiden kuntomittausten perusteella huonokuntoisten päällysteiden määrä on kasvanut selvästi, erityisesti vähäliikenteisillä teillä.

Valumassan levitystä
Valumassan levitystä

Vanhat ja kuluneet päällysteet reikiintyvät helpommin. Rahoitussyistä päällystyskierto on monesti liian pitkä ja päällyste ehtii vaurioitumaan monin tavoin ennen tien uudelleen päällystämistä. Esimerkiksi valtatiellä 10 on huomattavia päällystevaurioita 38 kilometrin matkalla. Samoin maantiellä 189 Naantalissa ja maantien 192 alkupäässä on runsaasti kuoppia. Vt 10 ja mt 189 ovat ensi kesän päällystysohjelmassa, mutta mt 192 päällystevauriot hoidetaan paikkaamalla. Tuoreiden kuntomittausten perusteella huonokuntoisten päällysteiden määrä on kasvanut selvästi, erityisesti vähäliikenteisillä teillä. Ei siis ole yllättävää, että myös tienkäyttäjien tyytyväisyys on laskenut tienkäyttäjien tyytyväisyystutkimuksen tulosten mukaan. Valitettavasti ensi kesän päällystysohjelma tulee niukasta rahoituksesta ja päällystystöiden korkeista kustannuksista johtuen jäämään lyhyeksi.

Ensi vuoden päällystysohjelmaa suunnitellaan parhaillaan. Päällystyskohteet valitaan kuntotietojen pohjalta, mutta vilkasliikenteisillä on tiukemmat laatuvaatimukset kuin vähäliikenteisillä teillä. Ensisijaisesti päällystetäänkin vilkasliikenteisiä pääteitä. Kun rahoitusta on vähemmän, alemman tieverkon vähäliikenteisempiä kohteita mahtuu ohjelmaan vähemmän. Erityisen surkealta tilanne vaikuttaa ensi vuoden osalta. Huonokuntoisia päällysteitä hoidetaan paikkaamalla siihen saakka, kunnes tie on mahdollista päällystää uudelleen.

Talvisin paikataan vain pakolliset tien reiät - paikkaaminen ei ole helppoa 

Päällysteet reikiintyvät helposti silloin, kun tien pinnalla seisoo vettä ja päällysteessä on ennestään verkkomaisia halkeamia. Nämä yhdessä edesauttavat asfaltin palasten irtoamista. Pahin tilanne on, kun samaan aikaan lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin.  Märällä pinnalla autojen renkaat iskevät pinnalla olevaa vettä vanhaan, haurastuneeseen tai vaurioituneeseen asfalttiin. Kun lämpötila laskee, asfalttiin päässyt vesi laajenee jäätyessään. Laajentuminen irrottaa kiviä tai kokonaisia paloja haurastuneesta asfaltista.

Talvella paikataan vain sellaiset reiät, jotka ovat liikenneturvallisuuden kannalta pakko paikata. Talvisin paikkaaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Talvella paikkaaminen tapahtuu lähtökohtaisesti aina kylmämassalla, eikä tällainen paikka yleensä pysy kovin pitkään.  

Kesällä käytetty kuumamassa olisi kylmämassaa kestävämpää. Kuumamassaa ei ole talvella kuitenkaan yleensä saatavilla, sillä asfalttiasemat ovat kiinni. Talvella syntyneet reiät päästäänkin paikkaamaan kunnolla vasta kesällä. Tilapäiset paikkaukset korjataan pysyvällä paikkauksella silloin, kun sääolosuhteet ovat paikkaukselle suotuisat. 

Paikkausmenetelmiä on kehitetty erilaisiin vaurioihin ja olosuhteisiin sopiviksi. Ongelmana on se, että varsinkin kostealla ja kylmällä säällä suoritetut paikkaukset eivät kestä liikenteen ja sääolosuhteiden aiheuttamaa kulutusta. Veden alla olevia reikiä ei myöskään voida paikata ennen tien kuivumista. Samoja kohtia teissä joudutaankin paikkaamaan yhä uudelleen.  

E18 Turun kehätien rengasvaurioita aiheuttaneet reiät paikattiin viime viikolla valumassalla

E18 Turun kehätiellä viime viikolla syntyneet reiät jouduttiin ensihätään paikkaamaan kylmämassalla, mutta torstain ja perjantain välisenä yönä saatiin kuumaa valumassaa ja reiät pysyttiin paikkaamaan kestävämmällä tavalla. Näyttää kuitenkin siltä, että ongelmia on myös tien rakenteessa. Asiaa selvitetään keväällä talvikauden jälkeen tarkemmin. Valumassapaikkauksesta huolimatta on siis mahdollista, että kehätielle syntyy samaankin kohtaan reikiä uudelleen.

Ilmoita vilkasliikenteisten teiden vaurioista Tienkäyttäjän linjalle 

Äkillinen reikiintyminen aiheuttaa helposti vaaratilanteita. Lisäksi auton vanteet ja renkaat saattavat hajota. Vilkasliikenteisten teiden asfalttivaurioista kannattaakin ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100 (24/7). Puhelimeen kannattaa ladata myös 112 Suomi -sovellus. Tienkäyttäjän linja on sovelluksessa valmiina ja tällöin puhelussa on mukana karttapaikannuksen mahdollisuus. 

Sateisilla keleillä päällysteen reikiä on vaikea havaita ajoissa, joten autoilijoilta toivotaan varovaisuutta liikenteessä. Reiät saattavat myös peittyä vesilammikoiden alle. Kannattaa pitää riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon ja tarkkailla tienpintaa. Talviaikaan vahinkoakin aiheuttavat päällystevauriot saattavat syntyä yllättävän nopeasti.

Lisätietoa: Varsinais-Suomen ELY-keskus, kunnossapidon asiantuntija Veli-Pekka Pelttari, p. 0295 022 821

Avainsanat

Kuvat

Valumassan levitystä
Valumassan levitystä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

I december ökade antalet arbetslösa med 1 900 i Egentliga Finland - långtidsarbetslösheten fortsatte ändå att minska27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av december 21 500 arbetslösa arbetssökande. I december brukar antalet arbetslösa vanligen öka klart jämfört med november och så gick det även denna gång. Antalet arbetslösa ökade med 1900 personer jämfört med föregående månad. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 900 personer (4 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (5%). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med färre än 100 (2 %) personer jämfört med året innan. I slutet av december var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 9,4 %, vilket är 0,4 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften mindre än i hela landet (9,9%). I december var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Åbo ekonomiska region (-5 %). I Nystadsregionen ökade arbets

Varsinais-Suomen työttömien määrä nousi 1900 hengellä joulukuussa - pitkäaikaistyöttömyys silti laskussa27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa 21 500 työtöntä työnhakijaa. Joulukuun aikana työttömien määrä kasvaa normaalisti selvästi marraskuuhun verrattuna, kuten tälläkin kertaa. Työttömien määrä nousi 1 900 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 900 henkilöllä (4 %) eli hitaammin kuin koko maassa yleisesti (5%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä laski alle 100 henkilöllä (2%) verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli joulukuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,4% eli 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,9 %). Joulukuussa työttömiä oli Vakka-Suomea lukuun ottamatta vähemmän kaikissa neljässä Varsinais-Suomen seutukunnassa kuin vuotta aiemmin. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutukunnassa (-5%). Vakka-Suomessa määrä oli selkeästi koholla (+13%). Työttömyysaste oli korkein Salon seutukunnas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme