Keskuskauppakamari

Näillä vinkeillä kierrät jätevesiremontin sudenkuopat ja varmistat, että mökkisi arvo säilyy

Jaa

Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Laki edellyttää, että ranta- ja pohjavesialueilla olevien mökkien jätevedenkäsittely on laitettava kuntoon ennen lokakuun loppua. Siirtymäajan pidennykset sekä vaatimustason muutokset ovat saaneet mökinomistajat kuitenkin odottavalle kannalle. Keskuskauppakamarin hyväksymän HTT-tavarantarkastajan Antti Heinosen mukaan asetuksen lieventäminen ei ole kuitenkaan enää todennäköistä.

Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Kuva: Unsplash
Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Kuva: Unsplash

Jätevesilainsäädäntö on ollut poukkoilevaa, eikä nytkään voida varmasti tietää, mitä tapahtuu. Heinosen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että nyt määräaika tulee vastaan. “Asetuksen lieventäminen ei ole enää järkevästi mahdollista ilman, että koko asetus kumotaan”, Heinonen sanoo. 

Jätevesijärjestelmän on päästävä vähintään asetuksen vaatimiin puhdistustehoihin, mutta kunnat voivat vaatia tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla. Muun muassa tästä syystä remontin kustannukset vaihtelevat alle 1000 eurosta jopa yli 10 000 euroon. “Keskimäärin vapaa-ajan asunnolla kustannus lienee kuitenkin alle 6 000 euron luokkaa”, Heinonen arvioi. Hintalappu riippuu täysin varustelusta ja ratkaisusta, joka kiinteistölle tehdään”, hän täsmentää. 

“Jätevesiasioiden järjestämisellä saattaa olla vaikutusta myös mökkikauppojen sujuvuuteen sekä mökin arvoon”, muistuttaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju. Harjun mukaan valtaosa ostajakunnasta on tätä nykyä erittäin valveutunutta ja jätevesiasiat ovat olleet laajalti esillä. Harjun mukaan mökin arvoon vaikuttavat eniten mökin sijainti sekä sen kunto ja ajanmukaisuus. Halutuimmat mökit sijaitsevat vesistöjen rannoilla, jolloin myös jätevesiasioiden on oltava kunnossa.

Huonosti suunniteltu järjestelmä on riski  

Kiinteistön olosuhteet ja käyttö vaikuttavat huomattavan paljon siihen, miten remontti on mahdollista ja järkevintä toteuttaa. Siksi Heinonen suosittelee turvautumaan ammattilaisen apuun.  

“Ilman ulkopuolista suunnittelijaa voidaan päätyä tilaamaan ratkaisu, joka ei ole se järkevin. Huonosti suunniteltu ja valittu järjestelmä voi olla iso riski ja pahimmassa tapauksessa vaatia muutaman vuoden kuluttua järjestelmän uusimisen”, Heinonen sanoo.

Naapurit ilmiantajina 

Heinosen mukaan tiedossa on, että kunnissa ei ole resursseja lähteä aktiivisesti selvittämään ja sanktioimaan kiinteistöjä, joilla hommaa ei ole tehty. “Käytännössä selvityksiä voidaan tehdä esimerkiksi naapureiden ilmiantojen perusteella”, sanoo Heinonen.  

Sanktioinnissa on käytössä normaalit hallinnolliset keinot uhkasakosta aina järjestelmän kuntoon laittamiseen kiinteistön omistajan laskuun.

Tavarantarkastajan vinkit jätevesiremonttiin

Tarkista, kuuluuko mökkisi asetuksen piiriin. Metrimäärä mitataan rakennuksen seinästä, mutta tämä voi joissain tilanteissa aiheuttaa ristiriitoja. Esimerkiksi silloin, kun talo sijaitsee yli 100 metrin päässä rannasta, mutta itse jätevesijärjestelmä on lähempänä rantaa. Usein kunnilla on omia määräyksiä itse järjestelmän suojaetäisyydelle rannasta. 

Tarkista alueesi vaatimukset kunnalta. Kunnat saattavat vaatia tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla, kuten ranta- ja pohjavesialueilla. Vaatimuksien ulkopuolelle jäävät vain mökit, joissa veden käyttö on vähäistä, eli käytössä ei ole muuta paineellista vettä kuin kylmän veden hana.  

Turvaudu ammattilaisen apuun. Jotta omaa kiinteistöä koskevat vaatimukset ja mahdollisuudet voidaan kartoittaa järkevästi, on hyvä käyttää ammattisuunnittelijaa. Suunnittelijan tehtävänä on hakea vaatimuksiin ja kunnan olosuhteisiin parhaiten sopiva ratkaisu. 

Hyvä suunnittelu on kaiken A ja O. Suunnitelma sisältää perustelun valitulle järjestelmälle. Usein urakoitsijat ovat sitoutuneet muutamaan vaihtoehtoiseen ratkaisuun, joten on syytä varmistaa että tarjottu järjestelmä on suunnitelmasi mukainen. 

Paperit kuntoon remontin jälkeen. Pidä huoli siitä, että saat urakoitsijalta kattavan dokumentoinnin tehdystä työstä. Pyydä myös selkeät käyttö- ja huolto-ohjeet sekä huoltokirja järjestelmän käytöstä.  

Ennakoi, vaikka mökkisi ei sijaitse vesistön lähellä. Ranta- ja pohjavesialueiden ulkopuolella olevien kiinteistöjen osalta järjestelmät tulee uusia asetuksen mukaisiksi normaalien korjaustoimien yhteydessä tai kun jätevesijärjestelmä ei enää toimi.

Lisätietoja:

Tavarantarkastaja Antti Heinonen, 040 588 6588

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju, 050 554 2683

Lue lisää tavarantarkastuksesta: https://kauppakamari.fi/tavarantarkastus/

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla. HTT-kokeen järjestää ja toimintaa valvoo Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunta.

HTT-tarkastuksia teetetään esimerkiksi, kun tarvitaan puolueetonta arviota siitä, onko auton maalaus asianmukainen, onko kylpyhuoneen vesieristys tehty normien mukaisesti tai vastaako tuotantolinjan toiminta sovittua. Suomessa toimii noin 180 tarkastajaa, jotka tekevät vuosittain noin 800 tavarantarkastusta ympäri Suomea. HTT-nimikkeen edellytyksenä on alan koulutus ja pitkä työkokemus sekä HTT-kokeen hyväksytty suorittaminen.

Avainsanat

Kuvat

Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Kuva: Unsplash
Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Kuva: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Suomella ainutlaatuinen paikka edistää Euroopan kasvua25.5.2019 07:55:00 EESTTiedote

Eurovaaleissa annetaan suuntaa Euroopan tulevaisuudelle, muistuttaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Eurooppa voi kääntyä sisäänpäin, hajaantua ja menettää uskottavuuttaan. Yritysten toive kuitenkin on, että vaalien jälkeenkin Eurooppa uskaltaa vahvistaa vapaakaupassa sekä tieto- ja kiertotaloudessa edelläkävijyyttä, markkinoiden ennakoitavuutta sekä kansalaisille ja yrityksille EU:sta tulevia hyötyjä. Yhtenäinen ja viisaasti vahva EU kansainvälisessä toimintaympäristössä on yritysten toive halki Euroopan Suomi mukaan lukien, korostaa Vuori.

Major “IFCAI Biennial Conference” International Arbitration Event in Finland23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

The “IFCAI Biennial Conference” international arbitration event will assemble leading institutions and prominent figures from the field of international arbitration on Thursday, 23 May 2019 in Helsinki, Finland. The topic of the day “Roles and Responsibilities of Key Stakeholders in Conflict Resolution - Finding the Right Balance to Maximise Strategic and Effective Conflict Resolution” will focus on strategic and effective conflict management from the perspective of different stakeholders. The event is hosted by the Arbitration Institute of the Finland Chamber of Commerce (FAI).

Kansainvälisen välimiesmenettelyn suurtapahtuma IFCAI Biennial Conference Suomessa23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Kansainvälinen välimiesmenettelytapahtuma “IFCAI Biennial Conference” kokoaa torstaina 23.5.2019 kansainvälisen välimiesmenettelyn keskeiset välitysinstituutit ja alan huippunimet Helsinkiin. Päivän teema “Roles and Responsibilities of Key Stakeholders in Conflict Resolution – Finding the Right Balance to Maximise Strategic and Effective Conflict Resolution” keskittyy strategiseen ja tehokkaaseen konfliktien hallintaan eri sidosryhmien näkökulmasta. Tilaisuutta isännöi Keskuskauppakamarin välimieslautakunta (FAI).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme