If Vakuutus

Näin vältät tunnelmoijan paloriskit: älä jätä kynttilää uloskaan yöksi palamaan

Jaa

Moni piristää nyt vuoden pimeintä aikaa kynttilöillä ja kausivaloilla. Tunnelmanluojat ovat varomattomasti käytettynä myös merkittävä kotien tulipalojen syttymissyy. Ifissä on tänäkin vuonna tullut vastaan tulipaloja, jotka ovat saaneet alkunsa kynttilöiden polttamisesta. Kertaa Ifin vinkit turvalliseen tunnelmointiin.

Tyypillinen harhaluulo liittyy kynttilöiden polttamiseen ulkona. Kodeissa tulipaloja syttyy kuitenkin keittiön ja saunan lisäksi usein juuri parvekkeella ja terassilla.

– Moni ajattelee, että jos kynttilää poltetaan esimerkiksi terassilla tai parvekkeella, sen voi huoleti jättää palamaan yöksi tai muuten valvomatta. Kaikki kynttilät ja ulkotulet pitää kuitenkin sammuttaa ennen nukkumaan menoa. Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa kynttilästä alkunsa saanut palo on asukkaiden nukkuessa sytyttänyt terassin ja levinnyt sen jälkeen taloon. Ulkona lähellä seinää syttyvä palo on erityisen vaarallinen, koska palovaroittimetkaan eivät välttämättä reagoi siihen ajoissa, kertoo omakotitalo- ja mökkivakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Kynttilän tai tuikun pitää olla lisäksi riittävän tukevassa lyhdyssä, joka ei pääse kaatumaan tai putoamaan esimerkiksi tuulessa.

– Puu on tällä hetkellä sisustuksessa trendikäs materiaali, jota näkee kynttilälyhdyissäkin, mutta metallinen on ehdottomasti paloturvallisempi vaihtoehto. Kynttilöiden alla täytyy muistaa aina käyttää palamatonta alustaa, kuten lasia, keramiikkaa tai kiveä, muistuttaa Utunen.

Jätä kynttilän kaksi viimeistä senttiä polttamatta

Toinen tyypillinen harhaluulo liittyy kynttilöiden polttamiseen loppuun asti: poltti kynttilää sitten sisällä tai ulkona, pöytä- ja kruunukynttilästä pitäisi aina jättää kaksi viimeistä senttimetriä polttamatta.

Ifin asiakkaan omakotitalon tulipalosta alkunsa saaneissa tutkimuksissa kävi ilmi, että kynttilän sydänlanka kallistuu palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja jatkaa palamistaan sulan steariinin keskellä.

– Käytännössä tuli voi jatkaa palamistaan vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten palanut loppuun. Pahimmassa tapauksessa sula steariini tai parafiini voi syttyä palamaan allasmaisena nestepalona ja liekit lähtevät leviämään erityisesti puurunkoisen kynttilälyhdyn kautta ympäristöön, kertoo Utunen.

Poista käytöstä oudosti vilkkuvat kausivalot

Kausivaloja viritellessä nyrkkisääntö on, että ulkona käytetään vain ulkokäyttöön suunniteltuja valoja. Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Jos valaisimet ovat millään tavoin rikki tai esimerkiksi vilkkuvat epäilyttävästi, ei niitä pidä käyttää. Tulipaloriskin lisäksi rikkinäisissä valoissa on myös sähköiskun vaara.

– Rikkoutuneita jouluvaloja ei myöskään pidä ryhtyä itse korjailemaan, vaan ennemmin hankkia uudet. Valoja ostaessa kannattaa aina tarkistaa, että niistä löytyy CE-merkintä. Led-valot ovat turvallisimpia, koska niiden lamput eivät kuumene hehkulamppujen tavoin, kertoo Utunen.

Muista nämä 5 vinkkiä tunnelmoidessasi kynttilöillä ja kausivaloilla:

  1. Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla palamatonta alustaa. Ulkotulialustan pitää pysyä paikoillaan säässä kuin säässä.
  2. Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, jätä jokaisen kynttilän ympärille vähintään viiden sentin tila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi liekiksi.
  3. Jätä pöytä- ja kruunukynttilöistä noin kaksi senttimetriä polttamatta.
  4. Älä jätä kynttilää tai ulkotulta palamaan ilman valvontaa. Sammuta myös terassilla palavat kynttilät, kun menet nukkumaan.
  5. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja kausivaloja. Älä käytä valosarjoja, joiden epäilet olevan edes osittain rikki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Niittyportti 4
02200 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme