Näin vältät tunnelmoijan paloriskit: älä jätä kynttilää uloskaan yöksi palamaan
Moni piristää nyt vuoden pimeintä aikaa kynttilöillä ja kausivaloilla. Tunnelmanluojat ovat varomattomasti käytettynä myös merkittävä kotien tulipalojen syttymissyy. Ifissä on tänäkin vuonna tullut vastaan tulipaloja, jotka ovat saaneet alkunsa kynttilöiden polttamisesta. Kertaa Ifin vinkit turvalliseen tunnelmointiin.

Tyypillinen harhaluulo liittyy kynttilöiden polttamiseen ulkona. Kodeissa tulipaloja syttyy kuitenkin keittiön ja saunan lisäksi usein juuri parvekkeella ja terassilla.
– Moni ajattelee, että jos kynttilää poltetaan esimerkiksi terassilla tai parvekkeella, sen voi huoleti jättää palamaan yöksi tai muuten valvomatta. Kaikki kynttilät ja ulkotulet pitää kuitenkin sammuttaa ennen nukkumaan menoa. Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa kynttilästä alkunsa saanut palo on asukkaiden nukkuessa sytyttänyt terassin ja levinnyt sen jälkeen taloon. Ulkona lähellä seinää syttyvä palo on erityisen vaarallinen, koska palovaroittimetkaan eivät välttämättä reagoi siihen ajoissa, kertoo omakotitalo- ja mökkivakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.
Kynttilän tai tuikun pitää olla lisäksi riittävän tukevassa lyhdyssä, joka ei pääse kaatumaan tai putoamaan esimerkiksi tuulessa.
– Puu on tällä hetkellä sisustuksessa trendikäs materiaali, jota näkee kynttilälyhdyissäkin, mutta metallinen on ehdottomasti paloturvallisempi vaihtoehto. Kynttilöiden alla täytyy muistaa aina käyttää palamatonta alustaa, kuten lasia, keramiikkaa tai kiveä, muistuttaa Utunen.
Jätä kynttilän kaksi viimeistä senttiä polttamatta
Toinen tyypillinen harhaluulo liittyy kynttilöiden polttamiseen loppuun asti: poltti kynttilää sitten sisällä tai ulkona, pöytä- ja kruunukynttilästä pitäisi aina jättää kaksi viimeistä senttimetriä polttamatta.
Ifin asiakkaan omakotitalon tulipalosta alkunsa saaneissa tutkimuksissa kävi ilmi, että kynttilän sydänlanka kallistuu palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja jatkaa palamistaan sulan steariinin keskellä.
– Käytännössä tuli voi jatkaa palamistaan vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten palanut loppuun. Pahimmassa tapauksessa sula steariini tai parafiini voi syttyä palamaan allasmaisena nestepalona ja liekit lähtevät leviämään erityisesti puurunkoisen kynttilälyhdyn kautta ympäristöön, kertoo Utunen.
Poista käytöstä oudosti vilkkuvat kausivalot
Kausivaloja viritellessä nyrkkisääntö on, että ulkona käytetään vain ulkokäyttöön suunniteltuja valoja. Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä. Jos valaisimet ovat millään tavoin rikki tai esimerkiksi vilkkuvat epäilyttävästi, ei niitä pidä käyttää. Tulipaloriskin lisäksi rikkinäisissä valoissa on myös sähköiskun vaara.
– Rikkoutuneita jouluvaloja ei myöskään pidä ryhtyä itse korjailemaan, vaan ennemmin hankkia uudet. Valoja ostaessa kannattaa aina tarkistaa, että niistä löytyy CE-merkintä. Led-valot ovat turvallisimpia, koska niiden lamput eivät kuumene hehkulamppujen tavoin, kertoo Utunen.
Muista nämä 5 vinkkiä tunnelmoidessasi kynttilöillä ja kausivaloilla:
- Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla palamatonta alustaa. Ulkotulialustan pitää pysyä paikoillaan säässä kuin säässä.
- Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, jätä jokaisen kynttilän ympärille vähintään viiden sentin tila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi liekiksi.
- Jätä pöytä- ja kruunukynttilöistä noin kaksi senttimetriä polttamatta.
- Älä jätä kynttilää tai ulkotulta palamaan ilman valvontaa. Sammuta myös terassilla palavat kynttilät, kun menet nukkumaan.
- Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja kausivaloja. Älä käytä valosarjoja, joiden epäilet olevan edes osittain rikki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura UtunenOmaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ennakoi nyt liukkaus – jos kuitenkin loukkaannut, näin vakuutuksista on apua21.1.2021 09:28:38 EET | Tiedote
Lämpötilavaihtelut ja sateet tuovat taas jalankulkijoille vaaralliset pääkallokelit. Vakuutusyhtiössä liukkaus näkyy jo tapaturmapiikkinä. Yleisin vamma on ranteen murtuma. Tiedätkö, kenen vastuulla ovat liukastelun vahingot eri tilanteissa ja mistä vakuutuksesta voit saada korvauksia?
If uudistaa konsernijohtoa ja vahvistaa korvauspalvelun organisaatiota20.1.2021 12:17:08 EET | Tiedote
Klas Svensson on nimitetty Ifin Yritysasiakkaat-liiketoimintayksiköstä vastaavaksi johtajaksi. If myös vahvistaa korvauspalvelun organisaatiotaan yhdistämällä henkilöasiakkaiden ja yritysasiakkaiden korvauspalvelut yhdeksi uudeksi pohjoismaiseksi yksiköksi, jota johtaa Odd Magnus Barstad. Svensson ja Barstad on nimitetty myös Ifin johtoryhmän jäseniksi.
Vältä putkirikot varmistamalla, että putket ovat suojassa jäätymiseltä13.1.2021 08:20:00 EET | Tiedote
Varaudu sään nopeisiin vaihteluihin tarkkailemalla, että lämpötila pysyy riittävän korkealla kaikissa tiloissa, joissa on vesiputkisto. Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä tai varastossa säädetty matalalle, sitä voi nyt olla syytä nostaa tai lisätä muuten tilan lämmitystä. Jos putket jäätyvät, pyydä sulattamiseen ammattilaisen apua.
Kysely: tällaisesta lomamatkasta suomalaiset haaveilevat koronatalven keskellä12.1.2021 07:50:00 EET | Tiedote
Vain kolmannes suomalaisista arvelee matkustavansa samaan tapaan kuin ennen koronaa sitten, kun pandemia hellittää. Koronapandemian jälkeen lomamatkat suuntautuvat usein kotimaahan tai lähellä oleviin ulkomaan kohteisiin, suomalaiset arvioivat Ifin kyselytutkimuksessa. Suosituin unelmamatkakohde olisi tällä hetkellä kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa.
Valmisteletko koronan vuoksi ensimmäistä kertaa joulua kotona? Vältä keittiöpalot Ifin vinkeillä21.12.2020 08:20:00 EET | Tiedote
Nyt alkaa kotikeittiöiden vuoden kiireisin viikko, mikä näkyy piikkinä myös palovahinkotilastoissa. Yleisimmin keittiöpalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu kiireessä liedelle tai lieden lähettyville jää jotakin helposti syttyvää. Valmistele joulua turvallisesti ja stressittömästi Ifin ohjeilla.
Myrkytyksestä johtuvat etäeläinlääkärikäynnit moninkertaistuvat jouluna – näin varmistat koiralle turvallisen joulun17.12.2020 07:50:00 EET | Tiedote
Muistathan, että moni jouluherkku on koiralle vaarallinen? If korvasi viime jouluna runsaasti etäeläinlääkärikäyntejä, joiden syynä oli koiran syömä suklaa, rusinat ja kinkun paistorasva. Ifin eläinlääkäri vinkkaa, mitä varoa ja kuinka toimia, jos lemmikki on päässyt käsiksi sille sopimattomiin herkkuihin.
Näistä syistä autot jäävät tien päälle: tekninen vika jo yleisin ajoneuvovahinko15.12.2020 07:45:00 EET | Tiedote
Henkilöautojen hinaukset yleistyvät jatkuvasti, paljastavat Ifin vahinkotilastot. Viime aikoina tien päälle jäämisen syinä ovat lisääntyneet esimerkiksi rengasrikot. Eri automerkkien todennäköisyys tarvita hinausta vaihtelee kuitenkin huomattavasti. Lue Ifin vinkit ennen kuin lähdet pidemmälle joulumatkalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme