Suomen Yrittäjät

Näin yritykset voivat torjua huijaukset

Jaa
Suomen Yrittäjien uusi opas auttaa tunnistamaan ja torjumaan 12 yleisintä yrityksiin kohdistuvaa huijausta.

Yrityksiin kohdistuvat huijaukset ja petosrikollisuus ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi. Suomen Yrittäjät on julkaissut oppaan, joka auttaa tunnistamaan ja torjumaan erilaisia huijauksia. 

Juuri julkaistu opas esittelee yleisimpiä yrityksiin kohdistuvia huijauksia. Näitä ovat esimerkiksi hakemistohuijaukset, huijauslaskut, identiteettivarkaudet ja toimitusjohtajahuijaukset.

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä kehottaa yrittäjiä tutustumaan oppaaseen, sillä siitä saa selkeitä neuvoja huijaustapauksiin.

- Kerromme, mitä pitää tehdä, jos joutuu huijausyrityksen kohteeksi tai huomaa tulleensa huijatuksi. Erilaisten huijaustapojen varalle annetaan selkeät toimintaohjeet.

Huijaukset aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja

Toivonen pitää opasta hyvin tarpeellisena, sillä huijaukset koskevat yhä useampia yrityksiä ja aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja.

- Pelkästään hakemistopalveluja koskevista huijauksista aiheutuu yrityksille yli 20 miljoonan lasku vuodessa.

Epämääräisten hakemistopalvelujen tarjoaminen on harhaanjohtavan markkinoinnin yleisin tapa. Varsinkin yrityksen juuri perustanut tai ostanut voi joutua huijausrumban kohteeksi.

- Yleisesti neuvona on, että pitää tehdä reklamaatio heti ja vaatia puhelunauhoite kuultavaksi. Usein jo tämä saa aikaan sen, että myyjä luovuttaa, Toivonen kertoo esimerkin.

Yritysten identiteettivarkauksien määrä kasvussa

Koko ajan yleistyvä huijausmuoto on toimitusjohtajahuijaus. Yrittäjät.fi kertoi äskettäin yrityksestä, jossa uusi työntekijä luuli saaneensa luvan toimitusjohtajalta ja maksoi 9 000 euron huijauslaskun.

Yritysten identiteettivarkauksien määrä on kovassa kasvussa. Niistä yrityksille koituvat kulut voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin. Identiteettivarkauksia tehdään avoimia yritystietoja ja kyberturvallisuuden aukkoja hyödyntämällä. Myös PRH:n paperisia yhteystietojen muutosilmoituksia käytetään yritystietojen kaappauksissa.

- PRH:n vain sähköiset ilmoitukset salliva palvelu ja kaupparekisteritietojen muutoksista ilmoittava vahti ovat hyödyllisiä. Niiden avulla pystyy seuraamaan, etteivät tiedot joudu vääriin käsiin, Toivonen vinkkaa.

Suomen Yrittäjät neuvoo ja palvelee jäseniään myös muilla ajankohtaisilla oppailla, kuten tulorekisterioppaalla ja lähes 30 000 latauskertaa saaneella tietosuojaoppaalla. Kaikki Yrittäjien oppaat löytyvät sivulta yrittajat.fi/oppaat.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye