Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry

Naisjärjestöt varoittavat: Vihapuheesta on tulossa itsenäisen Suomen demokratian jarru

Jaa

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n syyskokouksen julkilausumassa varoitamme, että vihapuheesta on tulossa itsenäisen Suomen demokratian jarru.

Vihapuhe on yleistynyt Suomessa ja sitä kohdistuu erityisesti naisiin. Tuore tutkimus osoittaa, että suomalaisista kuntapäättäjistä naiset kokevat vihapuhetta huomattavasti miehiä enemmän. Myös Tasa-arvobarometri 2017 osoittaa, että vihapuhetta sukupuoleen perustuen kohdistuu eniten johonkin vähemmistöön kuuluviin naisiin.

Vihapuhe on usein tavoitteellista: sen tarkoituksena on vaientaa henkilöitä ja näkökulmia. Vihapuheella on vaikutusta naisten ja erityisesti vähemmistöihin kuuluvien naisten halukkuuteen toimia politiikassa ja asettua ehdoille vaaleissa. Koska naiset ja vähemmistönaiset ovat edelleen aliedustettuina poliittisessa päätöksenteossa, yhteiskunnan ja yhteisöjen kykenemättömyys rajoittaa vihapuhetta vie meitä kohti heikompaa demokratiaa. Naisten vaientaminen on vakava asia, sillä toimivassa demokratiassa päättäjien on voitava osallistua julkiseen keskusteluun ilman pelkoa.

Suomi on voi olla ylpeä naisten roolista omassa historiassaan: naisten varhaisesta äänioikeudesta ja siitä että me saimme maailman ensimmäiset naiskansanedustajat v. 1907. Itsenäisyyspäivänä naisjärjestöt vaativat ripeitä toimia vihapuheen suitsimiseen ja naisten vaientamiseen.

Paras lääke vihapuheeseen politiikassa on yhteistyö ja sellainen vuorovaikutus, jossa etsitään yhteisymmärrystä eri mielipiteitä kaihtamatta ja toisia loukkaamatta. Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry haluaa olla mukana edistämässä rakentavan dialogin levittämistä. Toteutamme sitä omassa toiminnassamme, jossa ovat mukana kaikkien eduskuntapuolueiden naisjärjestöt ja kolme muuta naisjärjestöä.

Tutkimustietoa

Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon -raportti (Knuutila, Aleksi et al. Valtioneuvosto 2019):

  • Suomalaisista kuntapäättäjistä naiset kokevat vihapuhetta miehiä enemmän (naisista 42%, miehistä 28%).
  • Vihapuheen kohtaaminen politiikassa on yleistä, kolmannes kuntapäättäjistä on ollut vihapuheen kohteena.
  • Vihapuhe vähentää sen kohteiden osallistumista politiikkaan ja julkiseen keskusteluun. Vihapuhetta kokeneista kuntapäättäjistä 28 % kertoi halunsa osallistua päätöksentekoon vähentyneen.
  • Vihapuheen vaientava vaikutus näky siinä, että päättäjät vähentävät vuorovaikutustaan muiden kanssa ja aktiivisuuttaan sosiaalisessa mediassa sekä alkavat harjoittaa itsesensuuria.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry
Bulevardi 11 A 1
00120 Helsinki

Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Sukupuolentutkimuksen seura ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry: Naisten rooli rauhanrakentajina huomioitava rauhanvälityskeskuksen työssä28.8.2020 00:00:00 EESTTiedote

Ulkoministeri Haavisto on päättänyt perustaa rauhanvälityskeskuksen ministeriön poliittisen osaston alaisuuteen. Rauhanvälityskeskuksen perustaminen on tärkeä vahvistus Suomen rauhanvälitystoiminnalle. Keskuksen rooli ulkoministeriön ja muiden toimijoiden välisen yhteistyön koordinoinnissa on tarpeellinen. Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry pitää keskuksen perustamista positiivisena päätöksenä ja painotamme, että keskuksen toiminnassa on otettava keskeiseksi huomioksi naisten erityinen rooli konfliktien ehkäisyssä, niiden selvittämisessä sekä kestävän rauhan rakentamisessa, YK:n turvallisuusneuvoston 1325 naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma huomioiden. Suomi on edelläkävijänä laatinut jo kolmannen kansallisen naiset, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelmansa. On tärkeää, että sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista hyödynnetään myös keskuksen työssä ja toiminnassa laajasti. Suomen ulkopolitiikan tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä naisten ja tyttöjen ihmisoik

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme