Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n syyskokouksen kannanotot

Jaa

NYTKIS ottaa syyskokouksen kannanotoissaan kantaa palkkatasa-arvon edistämiseen sekä kuntavaalien tasapuoliseen edustukseen.

Kaikki mukaan edistämään palkkatasa-arvoa!

Suomalaiset naiset ovat odottaneet ja tehneet työtä samapalkkaisuuden toteutumiseksi jo pitkään. Suomessa sukupuolten välinen palkkaero ei ole kuroutumassa umpeen, vaan kasvamassa. Vuonna 2020 naisten palkat jäivät keskimäärin 83,8 prosenttiin miesten palkoista, mikä on 0.4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Samapalkkaisuus hyödyttää sekä naisia, että miehiä, sillä naisten tulotason noustessa myös perheiden tulotaso nousee. Siispä haastamme kaikki mukaan asian korjaamiseksi.

Sekä työnantajapuolen että palkansaajapuolen on sitouduttava hallituksen samapalkkaisuusohjelmaan ja konkreettisiin toimenpiteisiin. Vaadimme, että palkka-avoimuuteen ja samapalkkaisuuteen liittyvät neuvottelut jatkuvat.

Kuntavaaleissa tähdättävä tasapuoliseen edustukseen

Naisten osuus kunnanvaltuustoihin valituista jäi vuonna 2017 huomattavasti pienemmäksi kuin esimerkiksi vuoden 2019 EU- ja eduskuntavaaleissa. Kunnanvaltuustoihin valituista vain 39 % oli naisia. Vaikka lasikattoja on viime vuosina rikottu, on naisten osuus kunnallisvaltuutetuista pysynyt alle 40 prosentissa jo liki 20 vuoden ajan.

Puolueiden tulee huolehtia tasapuolisesta ehdokasasettelusta. Lisäksi, jotta naisten osuus valtuutetuista kasvaisi, on tärkeää puuttua asioihin, jotka vaikuttuvat naisten halukkuuteen osallistua politiikkaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Naisten osallistumista voidaan edistää torjumalla poliittisiin toimijoihin kohdistuvaa vihapuhetta ja häirintää sekä tukemalla perheellisten kunnanvaltuutettujen osallistumista. On myös erityisen ratkaisevaa, kokevatko ehdokkaat saavansa tukea puolueilta ja kunnilta vai eivät.

NYTKISin tavoitteena on, että puolet asetettavista ehdokkaista ja valituksi tulleista olisi naisia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry
Bulevardi 11 A 1
00120 Helsinki

Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Sukupuolentutkimuksen seura ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKIS ry

Tarvitsemme häshtägien lisäksi konkreettisia toimia turvallisiin katuihin ja koteihin26.3.2021 15:01:49 EET | Tiedote

Viimeisen viikon aikana sosiaalisessa mediassa on noussut esiin maailmanlaajuisesti tilanteita, joissa naiset ovat joutuneet ennakoimaan kotiinpaluunsa illanistujaisista, treffeiltä tai työpaikalta, jotta välttyisivät ahdistelulta, väkivallalta ja häirinnältä. Ilmiö on nähtävillä myös Suomessa, joka on edelleen naisille yksi väkivaltaisimmista maista Euroopassa. Pelkät keskustelut, somekampanjat ja tietoisuuden lisääminen eivät riitä. Siksi Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry vaatii konkreettisia toimia. Jokaisen tulee voida kävellä rauhassa kotiinsa ilman pelkoa. ”Kaupunkiympäristön on oltava turvallinen meille kaikille ja siksi kaupunkisuunnitteluun on tärkeää osallistaa monenlaisia ihmisiä. Turvallisuutta voidaan edistää esimerkiksi valaistusta lisäämällä. Lisäksi seksuaalirikoslainsäädännön ja rikoslainsäädännön uudistushankkeita tulee vauhdittaa ja uhrin asemaa vahvistaa.” sanoo NYTKIS ry:n puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén. ”On aika siirtyä häshtägien herättämästä keskustelusta ko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme