Näistä Suomen historian erikoisnaisista ei kerrottu historiantunneilla!

Maria Pettersson: Suomen historian jännät naiset – selvänäkijöitä, sotilaita, saarnaajia ja silmänkääntäjiä
Ilmestyy 23.8.2022
Huippusuositun Historian jännien naisten suomalainen sisarteos marssittaa esiin joukon naisia, joiden tarinat yllättävät, järkyttävät, viihdyttävät ja ajatteluttavat sopivasti. Suomessakin naiset olivat hyväsydämisiä, pahasuisia, auttavaisia ja itsekkäitä. Suomen historian jännien naisten tarinat 1500-luvulta aina 1900-luvulle saakka osoittavat, että Suomessakin naiset ovat raivanneet tietään, kohauttaneet ja herättäneet niin suuttumusta kuin ihailuakin.
Kirjan 75 inspiroivan tarinan joukossa ovat muun muassa seuraavat henkilöt:
J. C. Mæxmontan (s. 1844–1903) oli viinatehtailija ja ravintoloitsija, joka toi Helsinkiin varieteeartisteja, sammakkoihmisiä, tanssijoita ja tirolilaismuusikoita sekä Suomen ensimmäisen elokuvanäytännön. Hän kärsi ravintolayrittäjän epävarmuutta ja joutui myös politiikan pyörteisiin.
Marija-Emma Schul-Martin (s. 1896–1963) oli Suomessa toimineen vakoojaringin johtaja, kutsuista ja kaviaarista nauttinut tyylitietoinen maailmanluokan vakoilija sekä toistuvasti maata ja nimeä vaihtanut agentti. Hän toimitti valtavasti tiedustelutietoa lännestä Moskovaan ja hänet tuomittiin Suomen suurimman vakoojajutun päätekijänä.
Ruth Munck (s. 1886–1976) oli vapaaherratar, josta tuli sairaanhoitaja ensin jääkäreille ja sitten suomalaisille SS-miehille. Hän oli intohimoinen isänmaanystävä ja Hitlerin ihailija, joka päätyi vankilaan maanpetoksesta.
Vuokko Knuutila (s. 1906–2020) oli Suomen ensimmäinen lentäjätär, ilma-akrobaatti, toimittaja ja urheiluselostaja sekä Ylen ensimmäinen ulkomaanreportterinainen, joka kertoi suomalaisille muun muassa natsi-Saksassa järjestetyistä Berliinin olympialaisista sekä saamistaan rakkauskirjeistä ja lentopukumuodista.
Suomen historian jännien naisten kirjoittaja Maria Pettersson (s. 1984) on Journalisti-lehden päätoimittaja ja historiaharrastaja, jonka unelma-ammatti oli kansainvälinen seikkailija. Hän on mennyt naimisiin kolmasti saman miehen kanssa, häämatkaillut Pohjois-Koreassa ja järjestänyt Euroopan parlamentissa vampyyrilarpin, joka huipentui (teko)verirituaaliin Brysselin riemukaaren päällä. Hänen ensimmäistä kirjaansa Historian jännät naiset on myyty yli 40 000 kappaletta.
Kirjan ulkoasu: Maria Manner
Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Atenan kesän ja syksyn kirjat avaavat ovia suljettuihin maailmoihin30.3.2023 07:40:42 EEST | Tiedote
Atenan loppuvuoden kirjaohjelma on julkaistu. Pääset tutustumaan koko valikoimaan alla olevasta linkistä.
Kuinka rikkoa tyttöyden muotti21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Kriitikoiden ylistämä kirja raivaa tilaa naisen vapaudelle, omille valinnoille ja rajojen puolustamiselle
Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma suljetusta Albaniasta20.3.2023 09:45:43 EET | Tiedote
”Kyynisyyttä ja poliittista apatiaa vastaan taistelemisesta tulee jotakin, mitä joku voisi kutsua moraaliseksi velvollisuudeksi. Minulle se on enemmänkin velka, joka minun on maksettava menneisyyden ihmisille. Kirjoitin tarinan, koska halusin selittää, hieroa sovintoa ja jatkaa taistelua.” Lea Ypi
Tiivistunnelmainen psykologinen trilleri sukeltaa raadolliseen rockmaailmaan15.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Erika Vik pyörittää lukijan nopeatempoisessa jännitystarinassaan synkkäsävyisiin vesiin, jossa kasvoton vainoaja ei jätä rockmuusikkoa rauhaan.
Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote
Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme