Nanotutkimus sai lähes kaksi miljoonaa euroa biosovellusten kehittämiseen
Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt avustuksia Jyväskylän yliopiston luonnontieteiden tutkimuksiin tänä vuonna kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa euroa. Kaikki avustuksia saaneet tutkijat työskentelevät matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa ja myös Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksessa.
Professori Perttu Permi sai lähes 700 000 euroa Staphyloccus aureus -bakteereja tuhoavien entsyymien tutkimukseen.
Staphyloccus aureuksen vastustuskyky antibiooteille on kasvanut nopeasti – MRSA-kannat voivat olla samanaikaisesti vastustuskykyisiä monille antibioottiluokille, myös niin kutsutuille viimeisen linjan lääkkeille. Vastustuskyky vaikeuttaa hoitoa, lisää kuolleisuutta ja nostaa olennaisesti hoidon kustannuksia.
”Tutkimme entsyymejä, jotka tappavat Staphyloccus aureuksen katkaisemalla glysiinien välisiä sidoksia bakteerin soluseinän peptidoglykaanissa. Sidosspesifisyytensä ja lyyttisen tehonsa ansiosta nämä entsyymit ovat houkutteleva lääkekehityksen kohde. Käytämme useita biofysikaalisia menetelmiä ja edistyneitä bakterologian tekniikoita. Tutkimme peptidaasien säätelytapoja sekä entsyymien ja peptidoglykaanin välisiä vuorovaikutuksia atomitasolla”, kertoo Perttu Permi.
Tutkimus edistää metallisten nanorakenteiden massatuontoa
Apulaisprofessori Jussi Toppari sai yhdessä apulaisprofessori Anton Kuzykin kanssa (Aalto yliopisto) lähes 560 000 euron rahoituksen tutkimukseen, jossa kehitetään toiminnallisia optisia nanorakenteita DNA:n itsejärjestyvyyden avulla.
Plasmonisia metallisia nanorakenteita käytetään laajalti fotoniikassa niiden erityisten optisten ominaisuuksien ansiosta. Ominaisuudet riippuvat voimakkaasti nanorakenteiden koosta ja muodosta ja niitä on hankala tuottaa nykyisillä valmistusmenetelmillä.
”Projektissa kehitämme uraauurtavia nanovalmistusmenetelmiä käyttämällä DNA-molekyylin tarkkaa itsejärjestyvyyttä. Ne mahdollistavat metallisten nanorakenteiden massatuotannon ja sitä kautta uudenlaiset optiset laitteet kuten kiraalisen metapinnan. Sitä pystytään hyödyntämään esimerkiksi orgaanisten molekyylien enantiomeerien tunnistamiseen, mikä on tärkeää lääketieteessä”, sanoo Jussi Toppari.
Kehitteillä teknologiaa neuroproteesien valmistamiseen
Professori Mika Petterssonin tutkimusryhmä sai 450 000 euron rahoituksen tutkimukseen, jossa kehitetään grafeeniin perustuvaa joustavaa rajapintaa hermojen ja koneiden väliseen kommunikaatioon. Pitkän ajan tavoitteena on kehittää teknologia neuroprostetiikkaan, joka tarkoittaa ääreishermoston kanssa yhteydessä olevia proteeseja.
”Tutkimuksemme on erittäin poikkitieteellistä ja lopulliset tavoitteet ovat kymmenen vuoden päässä. Lopullisena tavoitteena on, että tutkimus hyödyntää esimerkiksi onnettomuuksissa raajansa menettäneitä, proteesia tarvitsevia ihmisiä. Projektissa lähdetään aivan mikroskooppiselta tasolta kaksiulotteisten materiaalien ominaisuuksista, joita hyödynnetään kehitettäessä kommunikointirajapintaa hermosolujen kanssa”, kuvaa Pettersson.
Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Matti Jalasvuoren tutkimusryhmä sai 255 000 euron avustuksen geeninsiirtotutkimuksiin. Ryhmä kehittää molekyylibiologian tutkimuksessa keinoja, joilla voidaan hillitä bakteerien nopeasti yleistyvää antibioottiresistenssiä. Jalasvuoren tutkimusryhmän tavoitteena on tuottaa bakteereja, joita voidaan käyttää probioottien tavoin nopeuttamaan esimerkiksi ESBL-kantajuudesta parantumista.
Lisätietoja:
Professori Perttu Permi, perttu.permi@jyu.fi, puh. 040 805 4288
Apulaisprofessori Jussi Toppari, j.jussi.toppari@jyu.fi, puh. 040 805 4123
Professori Mika Pettersson, mika.j.pettersson@jyu.fi, puh. 050 310 9969
Akatemiatutkija Matti Jalasvuori, matti.jalasvuori@jyu.fi, puh. 040 805 3870
Tiedottaja Tanja Heikkinen, Jyväskylän yliopisto, tanja.s.heikkinen@jyu.fi puh. 050 5818351
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience Twitter: jyscience Instagram: jyscience
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston englanninkielisten ohjelmien hakijamäärä jatkoi kasvua21.1.2021 10:52:15 EET | Tiedote
Syksyllä 2021 alkavat Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat houkuttelivat jälleen ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita.
Tietotekniikan professori Lauri Kettusta kiehtoo informaatioteknologian, matematiikan ja tekniikan yhdistäminen21.1.2021 08:53:52 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut TkT Lauri Kettusen tietotekniikan (laskennallinen tiede ja teknologiset sovellutukset) professoriksi 1.1.2021 alkaen informaatioteknologian tiedekuntaan.
Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen20.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä19.1.2021 12:24:07 EET | Tiedote
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme