Vaasan kaupunki - Vasa stad

När ljuset träffar precis rätt – Konsthallens nya utställning förenar film och fotografi

Dela

Filmverkstadens 10-årsjubileums utställning låter den audiovisuella berättarkonsten ta huvudrollen speciellt i form av fotografi och rörlig bild. Utställningen är också en översikt över vad som för tillfället är på gång inom den analoga filmens och det analoga fotografiets värld. Fjorton konstnärer inom audiovisuell konst presenterar sig i Vasa konsthall och i Galleria Ibis 29.5–8.8.2021.

kinoMANUAL: Pocket Cinema, audio-visual performance, 2020. Bild: kinoMANUAL
kinoMANUAL: Pocket Cinema, audio-visual performance, 2020. Bild: kinoMANUAL

Filmverkstaden, en förening för audiovisuell konst som verkar i Vasa, har under tio års tid sammanfört konstnärer och konstutövare som verkar på den audiovisuella konstens område på olika håll i världen.

På jubileumsutställningen När ljuset träffar precis rätt – When the Light Hits Just Right visas mångmediala verk av 14 konstnärer som antingen är aktiva medlemmar i Filmverkstaden eller har gästat föreningens residens. I utställningens verk förenar sig analog film eller fotografering till en del av helheten. Begreppet rörlig bild i dess olika former studeras också genom en digital video, installationer och tvådimensionella verk.

I verken visar sig film och fotografi som ett vackert, starkt och fysiskt redskap som binder till sig ljuset och bevarar tidens stämpel på sin yta. De vidgar betraktarens uppfattning om vad ett fotografi och en film är, vad de kan vara och hur de kan upplevas. Utställningen är också en översikt över vad som för tillfället är på gång inom den analoga filmens och det analoga fotografiets värld.

Utställningens konstnärer är Elvira Akzigitova (EE), Roger Beebe (US), Daniel Beijar (FI), Dagie Brundert (DE), Britt Al-Busultan (FI/NL), Claudia Hausfeld (IS/DE), Janika Herlevi (FI), kinoMANUAL (PL), Natalia Koziel (PL/FI), Matti Lahti (FI), Rebecca Erin Moran (IS/US), Marek Pluciennik, Greg Pope (UK/NO) och Lasse Vairio (FI).

Kuratorer för utställningen är Sarah Schipschack och Britt Al-Busultan. Schipschack (f. 1976 Dresden, Tyskland) är en filmkurator, programmerare och producent. Under de senaste 15 åren har hon stått bakom flera initiativ till produktions- och förevisningsställen för konstfilmer eller experimentella filmer. Det senaste av dessa är det analoga filmlaboratoriet Polar Film Lab som grundades 2016 i Tromsö. Al-Busultan (f. 1976 Al-Khobar, Saudi-Arabien) är Filmverkstadens grundare och ledare samt konstnär på den utvidgade filmens (expanded cinema) område.

Filmverkstaden vill främja arbetsmöjligheterna för konstutövare och väcka intresse för audiovisuell konst mer allmänt. Föreningen har skapat en nationell och internationell plattform, där konstnärer och konstutövare som verkar på den audiovisuella konstens område kan träffas, skapa, utveckla, presentera och dela sin konst. Föreningen erbjuder tjänster och miljöer till dem som arbetar med analog film och fotografering samt ordnar workshoppar, filmförevisningar och andra projekt i anslutning till temat.

Utställningen har understötts av Nordisk kulturkontakt, Nordisk kulturfond, Svenska Kulturfonden, Centret för konstfrämjande Taike, Bröderna Gröndahls Stiftelse, Kulturfonden för Sverige och Finland, Kulturfonden för Finland och Norge, Konstsamfundet, Vasa stad och Goethe-Institut.

När ljuset träffar precis rätt – When the Light Hits Just Right visas i Vasa konsthall och på Galleria Ibis 29.5–8.8.2021.

Informationsbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/wgjdRpqUNRGMbBa5/fo

Nyckelord

Kontakter

Nina Takala, tf amanuens Vasa stads museer, tfn 040 487 9233, nina.takala@vasa.fi

Bilder

kinoMANUAL: Pocket Cinema, audio-visual performance, 2020. Bild: kinoMANUAL
kinoMANUAL: Pocket Cinema, audio-visual performance, 2020. Bild: kinoMANUAL
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum