Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nästan 20 000 utstationerade arbetstagare i Finland – genom tillsynen över utstationerande företag och beställare ingriper man i missförhållanden

Dela
År 2021 gjorde arbetarskyddsinspektörerna över 200 inspektioner av företag som stationerar ut arbetstagare i Finland eller är beställare hos utstationerande företag i Finland. Inspektionerna genomfördes som en del av tillsynen över användningen av utländsk arbetskraft inom alla fem ansvarsområden för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket. Övervakningen har ökat betydligt jämfört med året innan, då antalet inspektioner uppgick till 113.

Det är fråga om utstationering av arbetstagare när ett utländskt företag tillfälligt stationerar ut sina arbetstagare i Finland för att arbeta, eftersom företaget har kommit överens om att erbjuda tjänster i Finland. Den utstationerade arbetstagarens vanliga arbetsplats är alltså någon annan stat än Finland. Den rättsliga grunden för utstationeringen finns i EU-lagstiftningen, som i Finland regleras i lagen om utstationering av arbetstagare (447/2016). Målet är att säkerställa skyddet för utstationerade arbetstagare under utstationeringen.

Det utstationerande företaget ska lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om att arbetstagare skickas till Finland. Dessa anmälningar ger bland annat information om fenomenets omfattning. I fjol lämnades in sammanlagt 10 003 anmälningar från 57 olika länder, vilka gällde nästan 20 000 anställda. Enligt anmälningarna var de tre största etableringsländerna Estland, Tyskland och Polen.

Brister i utstationerade arbetstagares löner

Föremål för inspektioner som gäller utstationerade arbetstagare är utländska arbetsgivare som skickar sina arbetstagare till Finland för att arbeta samt företag som fungerar som beställare hos det utstationerande företaget. I fjol genomfördes sammanlagt 238 inspektioner. Största delen av inspektionerna inriktades på bygg- och industribranscher, där det arbetar flest utstationerade arbetstagare.

Flest brister observerades i arbetstagarnas löner. En utstationerad arbetstagare i Finland ska få minst sådan lön som överensstämmer med det tillämpbara kollektivavtalet. Lönens lagenlighet övervakades vid 85 inspektioner, där man i 43 fall gav anvisningar om att korrigera lönen. ”Samma brister förekommer år efter år”, konstaterar Anna Pärtty, enhetschef vid ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. ”Fenomenet lär bero på att de arbetsgivare som är föremål för tillsynen byts ut och de arbetsgivare som får mycket kritik för sin verksamhet inte längre skickar sina arbetstagare till Finland. En del av de utstationerande företagen ändrar dock sitt förfarande.”

Fler försummelseavgifter än tidigare

I lagen om utstationering av arbetstagare föreskrivs om försummelseavgift till det utstationerande företaget, om företaget försummar vissa av sina skyldigheter enligt samma lag. Sådana skyldigheter är att lämna en anmälan om utstationering, utse en företrädare i Finland och hålla vissa uppgifter tillgängliga. Mest avgifter fastställdes på grund av att ingen anmälan om utstationering av arbetstagare hade lämnats in. Det sammanlagda beloppet av de avgifter som fastställts hittills uppgick till 149 000 euro för ifjol, medan beloppet 2020 uppgick till 99 500 euro. Det är värt att notera att en del av de processer som inleddes 2021 fortfarande pågår i fråga om fastställande av avgiften.

Över hälften av beställarna fick anvisningar

De övervakade beställarna var huvudsakligen finländska företag som har en underleverantör eller avtalspartner som stationerar ut arbetstagare i beställarens tjänst i Finland. Vid över hälften av dessa inspektioner gav arbetarskyddsinspektören en anvisning eftersom det fanns något att korrigera i beställarens verksamhet. De flesta anvisningar som gavs gällde beställarens skyldighet att se till att avtalsparten har lämnat in en anmälan om utstationering av arbetstagare.

Kontaktmyndigheten ger råd och rapporterar

Ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland fungerar som kontaktmyndighet som ger allmän rådgivning om den lagstiftning som tillämpas i Finland i utstationeringssituationer. Dessutom sammanställer kontaktmyndigheten årligen bland annat information om tillsynsåtgärder och anmälningar som gäller utstationering.

Nyckelord

Kontakter

Anu Ikonen, jurist
0295 018 143, fornamn.efternamn@rfv.fi
Ansvarsområdet för arbetarskyddet, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Länkar

Om

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Arbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye