Nästan 80 procent av flickorna och 65 procent av pojkarna som påbörjar sjunde klassen har fått HPV-vaccin
HPV, dvs. papillomvirus, orsakar flera olika cancerformer och det bästa sättet att skydda sig mot smitta är HPV-vaccin. Nästan 80 procent av flickorna och 65 procent av pojkarna som föddes år 2008 har fått HPV-vaccin. Detta framgår av uppgifterna i det riksomfattande vaccinationsregistret.
"Flickor har fått HPV-vaccin gratis som en del av vaccinationsprogrammet från och med hösten 2013 och pojkar sedan hösten 2020. Trots coronapandemin har vaccinationstäckningen för flickor som påbörjar de högre klasserna i den grundläggande utbildningen förbättrats under de senaste två åren. Även pojkarnas vaccinationer har kommit igång bra", säger THL:s sakkunnigläkare Anna Scherleitner.
Eftersom vaccinationerna av pojkar har inletts först i fjol har alla pojkar i årskurs 5–9 för närvarande rätt till HPV-vaccinationer. Vaccinationsserien består av två doser och från och med hösten 2022 erbjuds de i allmänhet både flickor och pojkar i femte och sjätte klass. Det är dock möjligt att få vaccinet även i högstadiet.
"Enligt forskningsinformation är HPV-vaccinet säkert och ger det bästa och långvarigaste skyddet mot flera olika typer av cancer när det tas tillräckligt tidigt. Därför lönar det sig inte att skjuta upp det", säger Scherleitner.
De högsta vaccinationstäckningarna i Norra Savolax och på Åland
Det finns regionala skillnader i HPV-vaccinationernas täckning. Till exempel i Norra Savolax har 85 procent av flickorna födda 2008 och 82 procent av flickorna födda 2009 tagit HPV-vaccin. I Vasa sjukvårdsdistrikt är motsvarande siffror 71 och 66 procent. Vaccinationstäckningen har dock klart förbättrats även i Vasa, eftersom den för flickor födda före 2004 var under 60 procent.
Motsvarande skillnader förekommer också i vaccinationerna av pojkar. På Åland har 75 procent av pojkarna födda 2008 och 2009 tagit HPV-vaccinet, medan motsvarande siffror i Mellersta Österbotten är 53 och 57 procent.
Förutom i Norra Savolax och på Åland är vaccinationstäckningen i Östra och Södra Savolax samt Egentliga Finland bland de högsta i landet både bland flickor och pojkar.
I en del av kommunerna får över 80 procent av ungdomarna vaccinet
I Finland finns det flera orter där över 85 procent av de flickor som föddes 2009 har tagit HPV-vaccin. Sådana är bland annat Kuopio, Siilinjärvi, Lieksa, Hangö och Grankulla. Dessutom har till exempel Kouvola, Kyrkslätt, Birkala och Sibbo vaccinationstäckning på över 80 procent.
Bland de stora städerna är flickornas vaccinationstäckning högst i Vanda, Uleåborg och Tammerfors, där 74 procent av de flickor som föddes 2009 har tagit HPV-vaccinet.
Av de pojkar som föddes 2009 har över 80 procent tagit HPV-vaccin bland annat i Lundo, Pemar, Siilinjärvi, Lieksa och Grankulla. En täckning på 70 procent uppnås bland annat i Kuopio, Åbo, Salo, Sibbo och Vichtis.
Vaccinet förebygger effektivt flera cancerformer
HPV, alltså papillomvirus, orsakar flera olika former av cancer, såsom cancer i munhålan, i den mellersta delen av svalget särskilt i tungroten och tonsillerna samt cancer i ändtarmsöppningen, penis, livmoderhalsen, slidan eller i de yttre könsdelarna. HPV orsakar dessutom en del av cancerformerna i andra områden i den nedre delen av svalget, struphuvudet, näs-svalgrummet och i den mellersta delen av svalget.
HPV smittar vid hudkontakt och sexuell kontakt. Cirka 80 procent av alla människor får någon gång under sitt liv HPV-smitta som exponerar dem för en allvarlig sjukdom.
Vaccinet förhindrar livmoderhalscancer i cirka 90 procent av fallen och upp till 95 procent av förstadier till livmoderhalscancer som orsakas av de två vanligaste HPV-typerna. Just dessa typer orsakar även den största delen av cancerfallen i livmoderhalsen. Vaccinet skyddar också mot cancer i slidan, de yttre könsorganen, ändtarmsöppningen och penis samt canser i huvud -och halsområdet. Undersökningar visar att det skydd som vaccinserien ger sannolikt också är långvarigt, dvs. flera tiotals år – eller till och med livslångt.
THL följer HPV-vaccinationstäckningen med hjälp av det nationella vaccinationsregistret. På grund av problem i anknytning till dataöverföringen och registreringen av vaccinationer är det möjligt att de verkliga vaccinationstäckningarna är högre än vad siffrorna i vaccinationsregistret anger. THL samarbetar med kommunerna och programleverantörerna för att uppgifterna skulle bli så exakta som möjligt.
Mer information
HPV-vaccinationstäckningen
(THL)
Kartpresentation av HPV-vaccinationstäckningen för flickor och pojkar
(THL)
Vad är HPV?
(THL)
HPV-vaccin
(THL)
Anna Scherleitner
sakkunnigläkare
THL
tfn 029 524 8371
fornamn.efternamn@thl.fi
Ulpu Elonsalo
överläkare
THL
tfn 029 524 8875
fornamn.efternamn@thl.fi
Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I
Ny verksamhetsmodell främjar hälsosamma och hållbara måltider inom småbarnspedagogiken – goda resultat i kommunförsöken19.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Genom små förändringar i kosten och satsningar på matpedagogik är det möjligt att främja hälsosamma och hållbara måltider inom småbarnspedagogiken utan att kostnaderna eller matsvinnet ökar. Projektet Ruoka-askel fick goda erfarenheter av interventionen i daghemmen.
Stora skillnader mellan välfärdsområdena särskilt i alkoholrelaterade sjukdomar och tillgång till yrkesinriktad rehabilitering7.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
De största skillnaderna i sjukligheten mellan regionerna är inom alkoholrelaterade sjukdomar och inom arbetsoförmåga i tillgången till yrkesinriktad rehabilitering. Detta framgår av de senaste resultaten i Nationella hälsoindexet.
Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum