HUS

Nästan hälften av ögonskadorna orsakade av fyrverkeripjäser drabbar åskådaren

Dela

Fyrverkeripjäserna orsakar årligen ögonskador för utomstående, även för barn. När man köper fyrverkeripjäser ska man komma ihåg att skaffa skyddsglasögon till alla festdeltagare som följer fyrverkeriet utomhus.

Skyddsglasögon har varit obligatoriska vid avfyrning av fyrverkerier sedan 2011. Även om den ökande användningen av skyddsglasögon har minskat skador och särskilt allvarliga ögonskador hos dem som avfyrar fyrverkerier, glömmer man alltför ofta att skydda dem som följer fyrverkerierna.

"Nästan hälften av ögonskadorna orsakade av fyrverkeripjäser drabbar åskådaren. Det finns alltid defekta pjäser bland fyrverkerierna även om de används enligt anvisningarna. De kan explodera när de tänds, stanna kvar i terrängen eller vända sig åt fel håll", berättar Tero Kivelä, överläkare i ögonsjukdomar vid HUS.

Det är bra att skaffa skyddsglasögon även om man följer fyrverkeriet på långt avstånd. Detta gäller särskilt barn vars andel av ögonskadorna inte har minskat märkbart. Den yngsta som fick ögonskada ifjol var en 4-årig åskådare.

Ögonskadorna hos personer som använder skyddsglasögon är vanligen lindriga

Medelsvåra och svåra ögonskador som orsakas av fyrverkeripjäser kan nästan alltid undvikas genom användning av skyddsglasögon. Senaste år vårdades 11 personer som fått skador av fyrverkeripjäser på sjukhusen. Av dessa var två patienter på HUS. Båda var utan skyddsglasögon.

"En ögonskada orsakar arbetsoförmåga, smärta och värk i ett par veckor. Personer med svårare ögonskada kan få bestående men. Ögonskadorna hos personer som använder skyddsglasögon är i allmänhet lindriga", säger Kivelä.

Billiga skyddsglasögon av plast (polykarbonat) passar alla åldrar och håller år efter år. Säkerhetsanvisningarna för fyrverkeripjäser bör läsas och följas noggrant.

Om en skada inträffar kan du ringa telefontjänsten för ögonsjukdomar 09 471 73400.

Information om fyrverkeripjäser: Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) fyrverkeripjäser

Se här informationsmötet Suorana HUSista 23 december 2021. HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Information om våra informationsmöten hittar du här.

Nyckelord

Kontakter

Överläkare, professor Tero Kivelä
HUS Ögonsjukdomar
050 525 2723
tero.kivela@hus.fi

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum