Nathan Riki Thomson Global Musicin professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Australialaissyntyinen Nathan Riki Thomson valmistui vuonna 2021 musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta, missä hän on toiminut opetustehtävissä sekä Global Music -aineryhmän johtajana. Hän on rakentanut aineryhmän nykyiset kandidaatti- ja maisteriohjelmat, opettanut kontrabassoa, ohjannut opinnäytetöitä ja tutkimushankkeita sekä perustanut vuotuisen Global Fest -tapahtuman. Ennen Sibelius-Akatemiaa Thomson on opettanut muun muassa maineikkaassa lontoolaisessa Guildhall School of Music and Dramassa sekä kansainvälisissä kouluissa muun muassa Sambiassa ja Zimbabwessa.
Thomson on myös kontrabasisti ja multi-instrumentalisti, joka on esiintynyt maailmanlaajuisesti vuodesta 1996. Tällä hetkellä hän toimii muusikkona muun muassa Adriano Adewalen kanssa sekä yhtyeissä Nathan Riki Thomson and Resonator, Subsonic Trio ja Ilkka Heinonen Trio. Thomson on ollut mukana myös lukuisilla tallenteilla vuodesta 1998 lähtien.
Professuurin keskeisiin tehtäviin kuuluvat muun muassa Global Music -ohjelman taiteellisten ja pedagogisten käytäntöjen sekä tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen kehittäminen, opiskelijoiden työelämään siirtymisen tukeminen sekä paikallisten ja maailmanlaajuisten yhteisöhankkeiden ohjaaminen. Tehtävä on kokoaikainen ja viisivuotinen. Määräaikaan mennessä professuuria haki 16 henkilöä.
Uusi professuuri vahvistaa ainutlaatuisen koulutusohjelman yhteiskunnallista roolia
Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelma perustettiin kymmenen vuotta sitten, ja sen missiona on rakentaa kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Koulutus kokoaa yhteen muusikoita monista musiikki- ja kulttuuritaustoista, tällä hetkellä yli 25 eri kulttuurista. Opiskelun ytimessä on kehittää globaaleja muusikon taitoja kulttuurienvälisessä yhteistyössä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Näihin kuuluvat yhteisöprojektit esimerkiksi kouluissa, pakolaiskeskuksissa, maahanmuuttajayhteisöissä ja vankiloissa Suomessa ja ympäri maailmaa.
Keväällä 2022 yksityinen yhdysvaltalainen lahjoittaja Elsa Brule teki koulutusohjelmalle miljoonan dollarin lahjoituksen, jonka tavoitteena on laajentaa yhteistyöhankkeita Suomessa ja maailmalla. Lahjoitus on mahdollistanut myös professuurin perustamisen. Yhteistyöprojekteista rakentuu huippuosaamisen keskus, Elsa Brule Center for Global Music and Community Engagement.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taideyliopiston dekaani Kaarlo Hildén
kaarlo.hilden@uniarts.fi
Nathan Riki Thomson
nathan.thomson@uniarts.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme