Taideyliopisto

Nathan Riki Thomson Global Musicin professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Jaa
Nathan Riki Thomson on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi Global Music and Community Engagement -professoriksi. Professuurin tavoitteena on luoda Taideyliopiston opiskelijoille kestäviä malleja ja mahdollisuuksia kulttuurienväliseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön maailmanlaajuisesti. Uusi professuuri käynnistyy elokuussa 2022.
Nathan Riki Thomson (Photo: Uupi Tirronen)
Nathan Riki Thomson (Photo: Uupi Tirronen)

Australialaissyntyinen Nathan Riki Thomson valmistui vuonna 2021 musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta, missä hän on toiminut opetustehtävissä sekä Global Music -aineryhmän johtajana. Hän on rakentanut aineryhmän nykyiset kandidaatti- ja maisteriohjelmat, opettanut kontrabassoa, ohjannut opinnäytetöitä ja tutkimushankkeita sekä perustanut vuotuisen Global Fest -tapahtuman. Ennen Sibelius-Akatemiaa Thomson on opettanut muun muassa maineikkaassa lontoolaisessa Guildhall School of Music and Dramassa sekä kansainvälisissä kouluissa muun muassa Sambiassa ja Zimbabwessa. 

Thomson on myös kontrabasisti ja multi-instrumentalisti, joka on esiintynyt maailmanlaajuisesti vuodesta 1996. Tällä hetkellä hän toimii muusikkona muun muassa Adriano Adewalen kanssa sekä yhtyeissä Nathan Riki Thomson and Resonator, Subsonic Trio ja Ilkka Heinonen Trio. Thomson on ollut mukana myös lukuisilla tallenteilla vuodesta 1998 lähtien.  

Professuurin keskeisiin tehtäviin kuuluvat muun muassa Global Music -ohjelman taiteellisten ja pedagogisten käytäntöjen sekä tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen kehittäminen, opiskelijoiden työelämään siirtymisen tukeminen sekä paikallisten ja maailmanlaajuisten yhteisöhankkeiden ohjaaminen. Tehtävä on kokoaikainen ja viisivuotinen. Määräaikaan mennessä professuuria haki 16 henkilöä. 

Uusi professuuri vahvistaa ainutlaatuisen koulutusohjelman yhteiskunnallista roolia 

Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelma perustettiin kymmenen vuotta sitten, ja sen missiona on rakentaa kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Koulutus kokoaa yhteen muusikoita monista musiikki- ja kulttuuritaustoista, tällä hetkellä yli 25 eri kulttuurista. Opiskelun ytimessä on kehittää  globaaleja muusikon taitoja kulttuurienvälisessä yhteistyössä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Näihin kuuluvat yhteisöprojektit esimerkiksi kouluissa, pakolaiskeskuksissa, maahanmuuttajayhteisöissä ja vankiloissa Suomessa ja ympäri maailmaa. 

Keväällä 2022 yksityinen yhdysvaltalainen lahjoittaja Elsa Brule teki koulutusohjelmalle miljoonan dollarin lahjoituksen, jonka tavoitteena on laajentaa yhteistyöhankkeita Suomessa ja maailmalla. Lahjoitus on mahdollistanut myös professuurin perustamisen. Yhteistyöprojekteista rakentuu huippuosaamisen keskus, Elsa Brule Center for Global Music and Community Engagement.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taideyliopiston dekaani Kaarlo Hildén
kaarlo.hilden@uniarts.fi

Nathan Riki Thomson
nathan.thomson@uniarts.fi

Kuvat

Nathan Riki Thomson (Photo: Uupi Tirronen)
Nathan Riki Thomson (Photo: Uupi Tirronen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme