Nathan Riki Thomson Global Musicin professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Australialaissyntyinen Nathan Riki Thomson valmistui vuonna 2021 musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta, missä hän on toiminut opetustehtävissä sekä Global Music -aineryhmän johtajana. Hän on rakentanut aineryhmän nykyiset kandidaatti- ja maisteriohjelmat, opettanut kontrabassoa, ohjannut opinnäytetöitä ja tutkimushankkeita sekä perustanut vuotuisen Global Fest -tapahtuman. Ennen Sibelius-Akatemiaa Thomson on opettanut muun muassa maineikkaassa lontoolaisessa Guildhall School of Music and Dramassa sekä kansainvälisissä kouluissa muun muassa Sambiassa ja Zimbabwessa.
Thomson on myös kontrabasisti ja multi-instrumentalisti, joka on esiintynyt maailmanlaajuisesti vuodesta 1996. Tällä hetkellä hän toimii muusikkona muun muassa Adriano Adewalen kanssa sekä yhtyeissä Nathan Riki Thomson and Resonator, Subsonic Trio ja Ilkka Heinonen Trio. Thomson on ollut mukana myös lukuisilla tallenteilla vuodesta 1998 lähtien.
Professuurin keskeisiin tehtäviin kuuluvat muun muassa Global Music -ohjelman taiteellisten ja pedagogisten käytäntöjen sekä tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen kehittäminen, opiskelijoiden työelämään siirtymisen tukeminen sekä paikallisten ja maailmanlaajuisten yhteisöhankkeiden ohjaaminen. Tehtävä on kokoaikainen ja viisivuotinen. Määräaikaan mennessä professuuria haki 16 henkilöä.
Uusi professuuri vahvistaa ainutlaatuisen koulutusohjelman yhteiskunnallista roolia
Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelma perustettiin kymmenen vuotta sitten, ja sen missiona on rakentaa kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Koulutus kokoaa yhteen muusikoita monista musiikki- ja kulttuuritaustoista, tällä hetkellä yli 25 eri kulttuurista. Opiskelun ytimessä on kehittää globaaleja muusikon taitoja kulttuurienvälisessä yhteistyössä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Näihin kuuluvat yhteisöprojektit esimerkiksi kouluissa, pakolaiskeskuksissa, maahanmuuttajayhteisöissä ja vankiloissa Suomessa ja ympäri maailmaa.
Keväällä 2022 yksityinen yhdysvaltalainen lahjoittaja Elsa Brule teki koulutusohjelmalle miljoonan dollarin lahjoituksen, jonka tavoitteena on laajentaa yhteistyöhankkeita Suomessa ja maailmalla. Lahjoitus on mahdollistanut myös professuurin perustamisen. Yhteistyöprojekteista rakentuu huippuosaamisen keskus, Elsa Brule Center for Global Music and Community Engagement.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taideyliopiston dekaani Kaarlo Hildén
kaarlo.hilden@uniarts.fi
Nathan Riki Thomson
nathan.thomson@uniarts.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Helmi Vesa -pianokilpailussa jaettiin palkinnot26.3.2023 19:18:27 EEST | Tiedote
Sibelius-Akatemian pianonsoiton opiskelijoille tarkoitettu kilpailu käytiin 24.–26.3.2023 ja siinä palkittiin 14 opiskelijaa.
Helmi Vesa -pianokilpailu tuo kuultavaksi ranskalaista ohjelmistoa Debussyn ja Ravelin varjoista6.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Sibelius-Akatemian Konserttisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki) 24.-26.3.2023 käytävään kilpailuun osallistuu 43 eri-ikäistä pianotaituria. Heistä 38 opiskelee Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolla ja 5 nuorisokoulutuksessa. Kilpailu järjestetään nyt 14. kertaa.
Kuva/Tilan This Coming Together -näyttely pohtii vertaistukea ja yhdessä työskentelyä23.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Helmi-maaliskuussa Kuva/Tilassa pohditaan vertaistuen ja yhdessä oppimisen merkitystä kahdeksan omaäänisen taiteilijan This Coming Together -näyttelyssä. Kuva/Tilan pienessä näyttelytilassa Meri Hallenberg ja Laura Lowe paneutuvat ihmisen luontosuhteen muutokseen japanilaisen taiteen ja maiseman kautta.
Sirkku Rintamäen tohtorintutkinnossa luovasta virrestä on versonut rikkaasti uutta16.2.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Rintamäki haluaa uudistaa virttä siten, että se lähtisi lentoon ja tempaisisi mukaansa. Virrellä saa myös leikkiä.
Debi Wong haastaa tohtorintutkinnossaan täydellisyyteen pyrkimisen kulttuurin klassisessa laulussa13.2.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Wong esittelee uudenlaisia laulajan työkaluja, joissa hyödynnetään improvisaatiota, työskentelyn fyysisyyttä ja työryhmän jäsenten henkilökohtaisia kokemuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme