Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Nationalgalleriet och Senatfastigheter förbättrar tillgängligheten i Ateneums samlingsutställning

Dela

Tillgängligheten och framkomligheten på Konstmuseet Ateneum förbättras under 2019. Salarna för samlingsutställningen Historier inom finsk konst får effektivare belysning och trapporna från huvudsalen till salen intill utrustas med en hiss. På grund av renoveringsarbetena är huvudsalen stängd för allmänheten 4–29 mars 2019.

Huvudsalen i Konstmuseet Ateneums utställning Historier inom finsk konst
Huvudsalen i Konstmuseet Ateneums utställning Historier inom finsk konst

Medan el- och belysningsarbetena i huvudsalen pågår visas en del av de mest älskade verken på Ateneum, som bland annat En konvalescent (1888) av Helene SchjerfbeckSårad ängel (1903) av Hugo Simberg och Sved (1893) av Eero Järnefelt, i de övriga salarna för utställningen Historier inom finsk konst

Samtidigt med renoveringen introducerar Konstmuseet Ateneum förstärkt verklighet genom mobilappen Ateneum Art Gate, som tagits fram i samarbete med Arilyn. Med hjälp av appen kan konstvänner ta till sig nio av de främsta verken i huvudsalen även utanför museet, förutsatt att de har 5 x 3 meter fritt utrymme omkring sig. Bruksanvisningar för appen kommer att finnas på museets innergård och webbplats. 

Bättre framkomlighet med en ny hiss
En ny hiss som installeras i månadsskiftet april/maj underlättar framkomligheten mellan huvudsalen och de övriga salarna för utställningen Historier inom finsk konst. Hissen installeras i sal 12 (tema Nya vindar) som är stängd för allmänheten under april.

Ombyggnaderna som planerats i samarbete med Senatfastigheter förbättrar tillgängligheten i samlingsutställningen. ”Senatfastigheter ansvarar i egenskap av fastighetsägare för Nationalgalleriets tre museer. Konstmuseerna Ateneum, Kiasma och Sinebrychoff är värdebyggnader som lockar stora besökarskaror årligen. Vi och Nationalgalleriet vill säkerställa att besökarna kan ta till sig en så tillgänglig och säker konstupplevelse som möjligt”, säger Jaakko Laurilehto, som är fastighetschef på Senatfastigheter.  Moderna strömskenor och armaturer förbättrar dessutom energieffektiviteten på Ateneum. Installationsarbetena pågår i utställningssalarna på andra våningen till mitten av maj och fortsätter i de övriga salarna på samma våningsplan hösten 2019. 

Moderna strömskenor och armaturer förbättrar dessutom energieffektiviteten på Ateneum. Installationsarbetena pågår i utställningssalarna på andra våningen till mitten av maj och fortsätter i de övriga salarna på samma våningsplan hösten 2019. 

För mer information om installationen av strömskenor, armaturer och hissar:

Nationalgalleriet 
Harri Toivonen, fastighetschef, tfn 040 590 8813

Senatfastigheter
Jaakko Laurilehto, fastighetschef, tfn 0205 811 764

Nyckelord

Kontakter

Johanna Eiramo, kommunikationschef, tfn +358 400 995699

Bilder

Huvudsalen i Konstmuseet Ateneums utställning Historier inom finsk konst
Huvudsalen i Konstmuseet Ateneums utställning Historier inom finsk konst
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi

Nationalgalleriet utgörs av Konstmuseet Ateneum, Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Nationalgalleriet ansvarar för statens konstsamlingar. Nationalgalleriets avdelning för samlingsförvaltning upprätthåller samlingarna. Till Nationalgalleriet hör dessutom Statens konstverkskommission och dess samlingar. www.nationalgalleriet.fi

Följ Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Kansallisgalleria ja Senaatti-kiinteistöt parantavat Ateneumin kokoelmanäyttelyn saavutettavuutta28.2.2019 13:48:36 EETTiedote

Ateneumin taidemuseossa tehdään vuoden 2019 aikana parannuksia saavutettavuuteen ja esteettömyyteen. Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn saleihin rakennetaan tehokkaampi valaistusjärjestelmä ja pääsalista viereiseen saliin johtavan portaikon yhteyteen rakennetaan hissi. Remontin johdosta Ateneumin pääsali on yleisöltä suljettuna 4.–29.3.2019 välisen ajan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum