HUS

Neuropsykologista nettikuntoutusta aivoverenkiertohäiriöpotilaille

Jaa
HUSin neuropsykologinen nettikuntoutus aivoverenkiertohäiriöpotilaille Terveyskylässä on saatavilla ympäri Suomen.

15.4.2019 avautuva HUSin neuropsykologinen nettikuntoutus on tarkoitettu aivoverenkiertohäiriöpotilaille, joilla on sairastumisen jälkeen ilmennyt toimintakykyä haittaavia muutoksia tiedonkäsittelyssä, kuten muistissa, keskittymiskyvyssä tai oman toiminnan ohjauksessa ja suunnittelussa.
 
- Nettikuntoutusta suositellaan ensimmäisen vuoden aikana sairastumisen jälkeen, mutta ajoitus on yksilöllistä potilaan voinnin ja tarpeiden mukaan. Nettikuntoutus ei sovi potilaille, joiden vaikea-asteinen oireisto estää itsenäisen työskentelyn tietokoneella tai älypuhelimella, kertoo neuropsykologi Eeva-Liisa Kallio.
 
Nettikuntoutuksen jälkeen potilas ymmärtää toimintakyvyn vaikeudet paremmin. Pyrkimyksenä on lisätä oireiden hallintaa, vähentää niiden aiheuttama haittaa ja vahvistaa elämänhallintaa.

- Neuropsykologisen nettikuntoutuksen tarkoitus on vähentää potilaan avuntarvetta ja vastaavasti myös terveys- ja sosiaalipalvelujen käyttöä, arvioi johtava psykologi Marja Hietanen.

Nettikuntoutuksessa potilaalla on viestiyhteys neuropsykologiin ja mahdollisuus palata aineistoihin tarpeen mukaan. Asiointia varten potilas tarvitsee tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten.

- Neuropsykologinen nettikuntoutus sisältää kahdeksan istuntoa, jotka on tarkoitus käydä omatoimisesti läpi noin kahdessa kuukaudessa. Nettikuntoutus tarjoaa potilaalle tietoa ja itsetuntemusta, harjoitteita oireiden hallintaan, apua muistiongelmiin ja toimintastrategioita arkeen. Neuropsykologilta voi myös kysyä potilasta askarruttavista asioista.
 
Neuropsykologin palvelujen saatavuus vaihtelee Suomessa. Nettikuntoutuksen myötä palvelu on aivoverenkiertohäiriöpotilaiden ulottuvilla ympäri Suomen.

- Palvelua voi käyttää, vaikka matkustaminen olisi hankalaa ja terveydenhuollon yksiköt kaukana. Nettikuntoutus sopii hyvin myös lieväoireisille potilaille, jotka ovat huolissaan toimintakyvyn muutoksista, selittää Kallio.
 
Palvelu laajenee myöhemmin muille neuropsykologista kuntoutusta tarvitseville potilasryhmille. Palveluun pääsee lääkärin lähetteellä.

________

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelun sisällä toimii virtuaalitaloja, Omapolku-palvelukanava, digihoitopolkuja sekä ammattilaisille suunnattu TerveyskyläPRO. Vuonna 2019 taloja on avoinna jo 32.

Tutustu meihin: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla.fi, Twitter @terveyskyla_fi 


 

Yhteyshenkilöt

Marja Hietanen
johtava psykologi, dosentti
HUS Neurokeskus, Neuropsykologia
050 427 2105
marja.hietanen@hus.fi

Eeva-Liisa Kallio
neuropsykologi, PsT
HUS Neurokeskus, Neuropsykologia
eeva-liisa.kallio@hus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye