Newsec

Newsecin kiinteistömarkkinakatsaus syksy 2022 – megadiilit värittivät aktiivista kiinteistösijoitusmarkkinaa

Jaa
Kiinteistömarkkinoilla niin inflaatio- ja koronnostopaineet kuin sotakaan eivät vaikuttaneet vielä suuremmin kiinteistökaupankäyntiin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Kiinteistösijoitusten kokonaismäärä oli ensimmäiseltä puolelta vuodelta 4,3 miljardia euroa. Tämä on kaikkien aikojen korkein sijoitusvolyymi ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Vuoden 2022 toisella puoliskolla taloudellinen epävarmuus ja kasvaneet vieraan pääoman kustannukset ja saatavuus hidastavat investointiaktiivisuutta.

Voimakasta sijoitusaktiviteettia selittivät etenkin asuntoportfolio- ja yhteiskuntakiinteistökaupat. Vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla eniten kauppoja tehtiin asuinkiinteistöistä 1,4 miljardin euron edestä, toiseksi eniten yhteiskuntakiinteistöistä 1,1 miljardilla eurolla ja kolmanneksi eniten transaktioita tehtiin liiketilasegmentissä 794 miljoonalla eurolla.  

Kotimaiset sijoittajat olivat aktiivisia markkinoilla 54 prosentin osuudella kokonaisvolyymista ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Pääkaupunkiseudun osuus kiinteistösijoituksista oli 55 prosenttia.  

Ensimmäisellä vuosipuoliskolla nähtiin enemmän yli 100 miljoonan euron megadiilejä, kuin yhtenäkään kokonaisena vuotena aikaisemmin. Lisäksi vuoden toisella puoliskolla on nähty jo lisää megadiilejä.

Kiinteistösijoitusmarkkina varovaisempi haastavassa taloustilanteessa 

Newsecin näkemys on, että haastavassa taloustilanteessa ja korkojen noustessa kiinteistösijoitusmarkkinan aktiviteetti on hidastunut. Lisäksi rahoituskustannusten nousu vaikuttaa tuottovaatimuksiin, joihin on nousupainetta läpi segmenttien.

Likvidisyyden ja muun muassa kansainvälisten sijoittajien kysynnän odotetaan kuitenkin jatkuvan. Vaikka kaupankäynnin odotetaan hidastuvan, odotukset loppuvuodelle ovat yhä vakaat. Geopoliittinen ja maailmantalouden tilanne luo kuitenkin epävarmuutta näkemyksiin.  

Hyvä alku myös Pohjoismaissa 

Myös Pohjoismaiden transaktiomarkkinat ovat maailmanlaajuisesta epävarmuudesta huolimatta päässeet hyvään alkuun. Odotukset ovat kolmannen vuosineljänneksen osalta heikommat, mutta viimeisen neljänneksen odotetaan olevan vakaa, joskin kaukana ennätysvahvasta tasosta. Pohjoismaiden transaktiomarkkinat vastaavat yhä kooltaan esimerkiksi Ison-Britannian tai Saksan markkinoita, mikä tarkoittaa, että alueen kiinteistömarkkinat ovat likvidit ja terveet.

Varautumisella haetaan kilpailuetua

Newsecin kiinteistömarkkinakatsaus tarjoaa kokonaisnäkemyksen Suomen, Pohjoismaiden sekä Euroopan kiinteistömarkkinoihin. Kiinteistöalan päätöksentekijät kohtaavat taloudellisen epävarmuuden lisäksi pitkän ajan haasteita. Tällä kertaa Kiinteistömarkkinakatsauksen erityisessä tarkastelussa ovat uuden ajan toimistot sekä vastuullisuusriskeihin varautuminen. Nykyinen taloustilanne ajaa alan päätöksentekijöitä, sijoittajista suunnittelijoihin ja kehittäjistä käyttäjiin varautumaan tulevaan entistä tarkemmin ja saavuttamaan näin kilpailuetua. Newsecin asiantuntijat summaavat yhteen olennaiset seikat meneillään olevista muutoksista.  

Lisätietoja:

Newsec, Kiinteistömarkkinakatsaus, syksy 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Newsec
Newsec
Mannerheiminaukio 1 A, PL 52
00101 Helsinki

http://www.newsec.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Newsec

Newsecillä jatkossa kaksi toimistoa Helsingissä17.1.2023 11:23:12 EET | Tiedote

Helsingin Newsecillä on jatkossa kaksi osoitetta Helsingissä. Ensimmäinen muutto ydinkeskustassa osoitteeseen Mikonkatu 7 tehtiin tammikuussa 2023, kun Newsec otti käyttöönsä niin sanotun keskusta-HUB-tilan. Toimistoista suurempi, Sydäntila, tulee sijaitsemaan Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 3. Muutto Ruoholahden Roihuun toteutetaan touko-kesäkuussa 2023. Jatkossa Newsec palvelee yritysasiakkaita joustavasti kahdessa osoitteessa.

Newsecin pohjoismainen kiinteistömarkkinakatsaus: Kiinteistömarkkinat jatkuvat vilkkaina21.9.2022 10:30:26 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden kiinteistömarkkinoilla on vastassaan täysin erilaiset rahoitusmarkkinat, kuin viimeiseen 20 vuoteen: korot nousevat, inflaatio on korkea, tuottovaatimukset ja energiakustannukset kasvavat. Tästä huolimatta toimitilamarkkinoilla on edelleen vilkasta aktiivisuutta ja vuoden 2022 odotetaan olevan toiseksi vahvin transaktiovuosi tähän mennessä Pohjoismaissa. Samaan aikaan kestävä kehitys on saavuttanut pisteen, jossa se on ratkaiseva kiinteistöalan tulevaisuuden ja ilmaston kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme