Aluehallintovirasto

Nojatikkaiden käyttö työalustana toi työnantajalle sakot työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakentamiseen erikoistuneen toiminimen omistajan työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 1.9.2020.

Tuomio liittyi Helsingissä 6.9.2018 tapahtuneeseen työtapaturmaan. Tapauksessa työntekijä oli ollut maalamassa rivitalon vuorilautoja. Työalustana käytettiin nojatikkaita, jotka oli asetettu pressun päälle. Työntekijän noustessa nojatikkaille tikkaat olivat luistaneet hänen altaan sillä seurauksella, että työntekijä oli pudonnut maahan noin kolmen metrin matkan.

Käräjäoikeus katsoi, että maalaustyössä oli työturvallisuusmääräysten vastaisesti käytetty työalustana nojatikkaita, jotka oli vielä asetettu luistavalle alustalle. Toiminimen omistaja oli työnantajana vastuussa työturvallisuusmääräysten noudattamisesta.

Nojatikkaiden käyttö työalustana aiheuttaa tapaturman vaaran

”Nojatikkaiden käyttöä on työturvallisuussäännöksissä selkeästi rajoitettu, koska niiden käyttö on aiheuttanut paljon työtapaturmia rakennustyössä. Työturvallisuusmääräysten mukaan nojatikkaita ei saa käyttää työalustana, vaan niitä voidaan käyttää vain tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin. Tikkaat on myös asetettava tukevalle alustalle siten, että ne eivät kaadu eivätkä luista”, muistuttaa työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 1.9.2020, asianro R 19/7276.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Tillsynsmyndigheternas föreskrift om direkt och indirekt arbete vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och institutionsvård för äldre29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Ändringar i äldreomsorgslagen har trätt i kraft 1.10.2020. Syftet med ändringarna är att säkerställa äldre högkvalitativa tjänster i vård och omsorg dygnet runt, som möjliggör ett värdigt och meningsfullt liv. Målet är också att förbättra klient- och patientsäkerheten genom att en tillräcklig personal reserveras för omsorgsfullt genomförd vård och omsorg.

Valvontaviranomaisten ohje välittömästä ja välillisestä työstä vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Vanhuspalvelulakiin on tehty muutoksia 1.10.2020 alkaen. Vanhuspalvelulain muutosten päätavoitteena on turvata iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon asiakkaille laadukkaat palvelut, jotka mahdollistavat arvokkaan ja mielekkään elämän. Tavoitteena on myös parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla riittävä hoidosta ja huolenpidosta vastaava henkilöstö tehtävien huolelliseen toteuttamiseen.

Valtionavustukset kirjastotoiminnan kehittämiseen - haku käynnissä28.10.2020 14:00:00 EETTiedote

Aluehallintovirasto myöntää valtionavustuksia kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan. Kirjastojen avustusten hakuaika vuodelle 2021 on 26.10.−30.11.2020. Avustusten tavoitteena on lisätä kaikkien osallisuutta kulttuuriin ja parantaa eri väestöryhmien osallistumismahdollisuuksia. Hankkeiden toivotaan edistävän asukkaiden ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta. Monipuoliset lukutaidot, kirjastojen muunneltavat ja yhteiskäyttöiset tilat sekä kirjaston palvelujen ja toimintojen kehittäminen kaikenikäisille myös digi- ja etäyhteyksin käytettäviksi ovat keskeisiä kehittämiskohteita. Kunnat ja kunnalliset yleiset kirjastot voivat hakea valtionavustusta alla oleviin kokonaisuuksiin (valinta tehdään sähköisellä hakulomakkeella): Kokonaisuus: Aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus Kokonaisuus: Lukemisen edistäminen Kokonaisuus: Jatkuva oppiminen Kokonaisuus: Kirjastojen vaikuttavuus, uudet toimintamallit ja kestävä kehitys Hak

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme