Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

NordLab ja Kainuun sote ottavat käyttöön koronaviruksen antigeenitestin Kuhmossa ja Sotkamossa

Jaa

COVID-19 antigeenitesti on nopea testausvaihtoehto lieväoireisille potilaille. Antigeenitesti otetaan nenänielunäytteenä. Hoitohenkilökunta tekee tutkimuksen ja tuloksen saa nopeasti, noin 15 minuutissa. Jos antigeenitestin tulos on positiivinen, se varmistetaan PCR-menetelmällä.

NordLab ja Kainuun sote tiivistävät yhteistyötään COVID-19-testauksessa ottamalla käyttöön koronaviruksen antigeenitestin Kuhmon ja Sotkamon terveysasemilla. Antigeenitestauksella helpotetaan COVID-19 diagnostiikkaa tarjoamalla nopeaa testausvaihtoehtoa lieväoireisille potilaille. COVID-19 antigeenitesti otetaan nenänielunäytteenä. Hoitohenkilökunta tekee tutkimuksen ja tuloksen saa nopeasti, noin 15 minuutissa. Positiiviset tulokset varmistetaan PCR-menetelmällä uudesta näytteestä ainakin antigeenitestin käytön alkuvaiheessa. NordLab ja Kainuun sote ovat todenneet antigeenitestin luotettavaksi ja toimivaksi testiksi ennen käyttöönottoa. Vahvassa COVID-19 taudin epäilyssä on kuitenkin suositeltavaa käyttää PCR-menetelmää sen paremman herkkyyden vuoksi. Toisin sanoen, antigeenitestillä tulos voi jäädä negatiiviseksi noin 5 tapauksessa sadasta, joissa PCR-menetelmä antaisi positiivisen tuloksen. Kaikkien COVID-19 testien tulosten luotettavuuteen vaikuttaa laboratorion analyysimenetelmien lisäksi näytteenoton ajoitus ja virusmäärä ylähengitysteissä. Tämän vuoksi testi voi jäädä toisinaan negatiiviseksi sekä antigeeni- että PCR-menetelmällä, vaikka henkilöllä olisi tartunta. Vahvassa COVID-19 epäilyssä tutkimukset toistetaan tarvittaessa lääkärin arvion perusteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun sote, vs. hallintoylilääkäri, pandemiapäällikkö, p. 044 797 4668, olli-pekka.koukkari@kainuu.fi
Tuija Männistö, NordLab, johtava lääkäri, p. 040 635 6432, tuija.mannisto@nordlab.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Kainuun sote tuottaa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut seitsemälle kunnalle: Hyrynsalmi, Kuhmo, Kajaani, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi. Puolangan kunta on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän osajäsen.

 

NordLab (Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä) tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla yli 60 toimipisteessä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Esko Systems hankkii suun terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tietojärjestelmät kotimaiselta Mediconsultilta27.6.2022 13:14:37 EEST | Tiedote

Esko Systems Oy on kilpailuttanut sekä suun terveydenhuollon että sosiaalihuollon tietojärjestelmien hankinnan. Molempien osa-alueiden kilpailutukset voitti kotimainen Mediconsult Oy. Mediconsultista tulee suomalaisen Esko Systemsin kumppani, joka mahdollistaa Esko asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden rakentamisen. Kahden erillisen kilpailutuksen vertailuarvioinneissa painotettiin laatua 60 % ja hintaa 40 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme