Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nosturi kaatui raide-elementin nostossa – vastuullisille sakkorangaistukset

Jaa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi päätoteuttajan vastuuhenkilön 25 päiväsakon ja aliurakoitsijan työmaapäällikön 35 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 31.8.2021.

Tuomio liittyy 26.5.2019 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa raidenosturi kaatui, kun raide-elementtiä nostettiin ratapenkalta takaisin ratalinjalle raidenosturilla ja kaivinkoneella. Kirjallista nostotyösuunnitelmaa, eikä kirjallista elementtien asennussuunnitelmaa ollut laadittu.

Päätoteuttajan vastuuhenkilö katsoi, että kirjallisen nostotyösuunnitelman laatiminen kuului aliurakoitsijalle. Aliurakoitsijan työmaapäällikkö myönsi syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen, koska oli laiminlyönyt kirjallisen nostotyösuunnitelman laatimisen. Molemmat katsoivat, ettei kyse ollut elementtirakentamisesta, eikä kirjallista elementtien asennussuunnitelmaa siksi pitänytkään laatia.

Asiassa oli riidatonta, että kirjallinen nostotyösuunnitelma oli laatimatta, mutta käräjäoikeus katsoi, että nostoa ei ylipäätänsä ollut suunniteltu ja valvottu riittävästi. Käräjäoikeus katsoi, että pääurakoitsija oli laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa, että aliurakoitsija täyttää lainsäädännön asettamat velvoitteet, eli suunnittelee nostotyön turvallisuuden ja tarvittaessa laatii kirjallisen nostotyösuunnitelman.

Käräjäoikeus piti suoritettua työtä elementtirakentamisena. Raide-elementit oli junaraiteita aikanaan rakennettaessa asennettu paikoilleen ja nyt korjaus-/kunnossapitotyössä ne oli nostettu pois paikoiltaan raiteiden alla olevan maapohjan massanvaihtotyön ajaksi ja nostettu ja asennettu sen jälkeen takaisin paikoilleen. Käräjäoikeus katsoi, että päätoteuttajalla oli rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisesti pääasiallinen vastuu siitä, että kirjallinen elementtien asennussuunnitelma on työmaalla ja toissijainen vastuu oli ollut elementtien nostotyöstä vastanneella aliurakoitsijalla.

Käräjäoikeus katsoi molempien tuomittujen osalta, että he olivat jättäneet noudattamatta työturvallisuusmääräyksiä huolimattomuudesta, eikä kyse ollut tahallisesta menettelystä.

”Rakennustyössä päätoteuttaja ei vapaudu työturvallisuusmääräyksissä nimenomaan päätoteuttajalle asetetuista velvoitteista sopimalla aliurakoitsijan kanssa näiden velvoitteiden, kuten kirjallisten suunnitelmien laatimisen, siirtämisestä aliurakoitsijan vastuulle”, muistuttaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Reeta Holmi.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomio 31.8.2021, asianro R 21/401

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme