Suomen kansallismuseo

Nu söker vi sommarstugan till Fölisö friluftsmuseum

Dela

Den finländska sommarstugekulturen är ett levande kulturarv som är viktigt för finländarna. Från och med 2026 kommer den finländska sommarstugekulturen att vara en del av Fölisö friluftsmuseum som är ett av Finlands nationalmuseums objekt. Sommarstugan söks genom ett öppet ansökningsförfarande under sommaren och hösten.

Enheten som visar den finländska sommarstugan med gårdsplan och byggnader är avsedd att öppna 2026. Foto: Museiverket
Enheten som visar den finländska sommarstugan med gårdsplan och byggnader är avsedd att öppna 2026. Foto: Museiverket

Fölisö friluftsmuseum som anlades som folkpark på 1880-talet sträcker sig över en tredjedel av Fölisöns yta. De 88 byggnaderna på museiområdet har förts till Helsingfors från olika delar av Finland och de representerar finländsk byggnads- och boendekultur från 1600-talet till 1900-talet. Öns härliga miljö och fridfulla natur är ett lockande utflyktsmål för besökarna.

I och med sommarstugan kommer friluftsmuseet att som första museum i Finland visa finländsk sommarstugekultur med en permanent sommarstuga och tillhörande gårdsplan. Det är efter en paus på hela 40 år som Finlands största friluftsmuseum beläget på Fölisön kommer att få en ny byggnadsenhet.

Så gott som varje finländare har upplevt sommarstugan – vare sig det rör sig om en egen, släktens eller vännernas – och den är ett levande kulturarv som finländarna omfattar med värme. Under pandemin har sommarstugan blivit alltmer populär.

“Tidpunkten för att bevara och presentera den här företeelsen i en museikontext kunde knappast vara mer välfunnen. Tanken att få presentera sommarstugekulturen för stadsbor och turister värmer särskilt, i synnerhet om de på sin semester inte har tid att bege sig till landet eller uppleva det finländska sommarstugelivet”, säger Mikko Teräsvirta, intendent för Fölisön på Finlands nationalmuseum.

Sökandet efter sommarstugan startar

Enheten som visar den finländska sommarstugan med gårdsplan och byggnader är avsedd att öppna 2026. En sommarstuga till Fölisön söks nu i ett öppet ansökningsförfarande. Sommarstugan väljs ut hösten 2021, så att vi kan inleda planeringen i slutet av året. Sommarstugan flyttas till Fölisön på våren 2024 och införlivas samtidigt i museets byggnadssamling.

Till Fölisön söker vi en vanlig finländsk sommarstuga, som byggts efter kriget som fritidsbostad och som har varit i bruk fram till de senaste åren.

“Vi är intresserade av en sommarstuga som har använts och levts i. Byggnadssättet är inte av betydelse, men sommarstugan får gärna bära med sig berättelser och minnen från den tid den varit i bruk. Det kan till exempel vara en stuga som av någon anledning blivit överflödig, som fått lämna plats åt en ny sommarstuga, och som nu skulle kunna få ett nytt liv på friluftsmuseet. Stämningen i sommarstugan och dess berättelser följer med i flytten till strandtomten på Fölisön och blir en källa till glädje och inspiration för museibesökarna”, beskriver Teräsvirta.

Ansökan kan göras på webblanketten och skickas per post eller e-post fram till 1.10.2021.

Ytterligare information om Fölisö friluftsmuseum på: https://www.kansallismuseo.fi/sv/seurasaarenulkomuseo/seurasaaren-kesamokki

Ytterligare information
intendent Mikko Teräsvirta, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6374
kommunikationsplanerare Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6200 (t.o.m. 16.7 och fr.o.m. 12.8)

FÖLISÖ FRILUFTSMUSEUM
Fölisön, 00250 Helsingfors
Öppet t.o.m. 31.8 må–sö kl. 11–17, 1–15.9 må–fr kl. 9–15, lö–sö kl. 11–17
www.kansallismuseo.fi/sv/seurasaarenulkomuseo

Nyckelord

Bilder

Enheten som visar den finländska sommarstugan med gårdsplan och byggnader är avsedd att öppna 2026. Foto: Museiverket
Enheten som visar den finländska sommarstugan med gårdsplan och byggnader är avsedd att öppna 2026. Foto: Museiverket
Ladda ned bild

Om

Finlands nationalmuseum

Finlands nationalmuseum är ett riksomfattande kulturhistoriskt museum som underhåller och utvecklar kulturhistoriska samlingar, främjar forskning i och användning av kulturarvet samt erbjuder utställnings- och publiktjänster på museiobjekt i hela landet: Nationalmuseet, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Finlands sjöhistoriska museum, Langinkoski, Hvitträsk, Villnäs, Fängelset, Tavastehus slott och Olofsborg. Finlands nationalmuseum ingår i Museiverket under Undervisnings- och kulturministeriet och är en debattör i samhället och internationell påverkare i branschen.

Följ Suomen kansallismuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen kansallismuseo

Seurasaaren ulkomuseon kesäohjelmisto nostaa esille kulttuuriperinnön monimuotoisuuden5.7.2021 11:25:19 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Seurasaaren ulkomuseo vie kansallispukuisten oppaiden ja toinen toistaan kiehtovampien pihapiirien ja rakennusten keskellä toiseen aikaan ja paikkaan. Suositun ulkoilusaaren museossa draamakierroksia koko perheelle, musiikkia kesäilloissa, esityksellinen museokierros ja opastuksilla mukana myös maattomien ja romanien näkökulmaa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum