Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nuoren työntekijän työtapaturmasta päiväsakkoja ja yhteisösakko

Jaa

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tavarataloyhtiölle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön myymäläpäällikkö ja hyllytyspäällikkö tuomittiin 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 7.12.2021.

Tuomio liittyy Ylivieskassa heinäkuussa 2019 tavaratalon varaston piha-alueella sattuneeseen työtapaturmaan. Tapaturmassa osallisena ollut 16-vuotias kesätyöntekijä oli ajanut trukkipyöräkuormaajan peräkärrypinon eteen. Työntekijä oli noussut noin 230 cm korkean peräkärrypinon päälle ja alkanut irrottaa pinon päällimmäisenä olevaa peräkärryä tarkoituksenaan kiinnittää sen ympärille liinat ja nostaa peräkärry alas. Kesätyöntekijä oli astunut harhaan ja pudonnut peräkärrypinon päältä jääden roikkumaan jalastaan trukkipyöräkuormaajan piikeissä oleviin liinoihin. Työntekijä oli lopulta pudonnut hieman yli kahden metrin korkeudelta maahan. Työntekijä loukkaantui tapaturmassa lievästi.

Trukkityö katsotaan nuorelle vaaralliseksi työksi

Trukki- ja pyöräkuormaajatyö katsotaan nuorelle 16–17-vuotiaalle työntekijälle vaaralliseksi työksi, josta on tehtävä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Tapahtumahetkellä nuori työntekijä oli tehnyt yksin vaarallista työtä ilman työnjohdon valvontaa. Hänellä oli ollut mukanaan yhtiön päivystyspuhelin, johon muilta osastoilta tulleet toimeksiannot ovat saapuneet.

Käräjäoikeus arvioi, että päivystyspuhelimen uskominen vaarallista työtä tekevälle nuorelle osoittaa, että kesätyöntekijän työturvallisuudesta nuorena henkilönä ei ole riittävästi huolehdittu. Käräjäoikeuden mukaan nuoria työntekijöitä koskevien säännösten tarkoituksena on suojella tiedoiltaan ja taidoiltaan heikommassa asemassa olevien nuorten terveyttä, kehitystä ja koulunkäyntiä. Tämän vuoksi nuoren työntekijän opastus ja työn valvonta on erityisen tärkeää. Käräjäoikeus katsoi, että myymäläpäällikkö ja hyllytyspäällikkö ovat laiminlyöneet työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin sekä erityisesti nuoria työntekijöitä koskevien säännösten noudattamisen.

Yhteisösakon tuomitsemisen edellytysten osalta käräjäoikeus totesi, että nuoria työntekijöitä koskevan työturvallisuuslainsäädännön noudattaminen oli yhtiössä laiminlyöty kauttaaltaan. Yhtiön vastuulle kuului tehdä työsuojeluviranomaiselle ilmoitukset nuorten käyttämisestä vaaralliseen työhön. Käräjäoikeus totesi, että ilmoituksissa on kyse myös omavalvonnan toteuttamisesta sekä nuorten työntekijöiden saattamisesta työsuojeluviranomaisen tietoisuuteen ja valvonnan piiriin. Laiminlyömällä nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön noudattamisen yhtiön toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi.

Työsuojeluviranomainen eli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa nuoriin työntekijöihin liittyvää erityissuojelua. Nuoret ovat aikuisia työntekijöitä suuremman suojelun tarpeessa ikäänsä liittyvien ominaisuuksiensa sekä vähäisemmän ammattitaitonsa ja työkokemuksensa vuoksi.

Oulun käräjäoikeuden tuomio 7.12.2021, asianro R 21/2078. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Helena Kurkinen, 0295 017 500, etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme