Nuoret hakevat Vamoksesta tukea entistä useammin

Vamos Kuopio on ollut avoinna koko kesän monen muun palvelun ollessa suljettuna. Kesällä kokoontui ulkona rajoitusten mukaisesti maahanmuuttajanuorten ryhmä ja toisen asteen opiskelijoiden ryhmä.
”Vamos Kuopion toiminta-aluetta on myös Siilinjärvi, jossa yhteistyössä kunnan kanssa tarjotaan yksilö- ja ryhmävalmennusta. Vamos Kuopio puolestaan tarjoaa erityisesti psykososiaalista tukea työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille sekä niille nuorille, joilla on haasteita selvitä toisen asteen opinnoista”, kertoo Kuopion yksikön johtaja Leena Mannonen.
Korona-aalto merkitsee nuorille yksin jäämisen ja epävarmuuden tunteita sekä samalla riskiä syrjäytyä. Etäopetus, eristäytyminen, opiskelu- tai koulutuspaikan puuttuminen heikentävät monen nuoren uskoa tulevaisuuteen.
”Vamoksen yksilövalmennuksessa keskitytään nuoren tarpeiden kuulemiseen, elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Toiminta on hyvin nuorilähtöistä. Ohjattu ryhmävalmennus puolestaan tarjoaa vertaistukea ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Säännöllinen toiminta luo nuoren elämään viikkorytmiä. On erittäin tärkeää, että kukaan ei jää tässä tilanteessa yksin”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine.
Yrityksiä ja yhteistyötä tarvitaan nuorten tueksi
”Kuopion Vamos tekee aktiivisesti yhteistyötä sekä oppilaitosten että työpaikkojen kanssa. Tarkoitus on tiivistää yhteyksiä paikallisiin yrityksiin, sillä näin nuoret saavat tarvitsemaansa yhteisön tukea ja kannustusta työuralle. Yritykset tarjoavat nuorille myös mahdollisuuksia tutustua työelämään. Moni yrittäjä on jakanut nuorille suunnatussa ’Työelämäpäivässä’ oman uratarinansa, mikä on ollut nuorille hyvin merkityksellistä”, Leena Mannonen toteaa.
Yritysten ja yksityisten ihmisten tuki ja lahjoitukset mahdollistavat osaltaan pysyvämmän Vamos-toiminnan. Hyödynsaajina ovat tukea tarvitsevat nuoret. Yhteistyö paikallisten yritysten ja järjestöjen kanssa on kannattavaa, koska nuoret löytävät niiden avulla polkuja työelämään, esimerkiksi työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.
Mikä on Vamos?
Diakonissalaitoksen Vamos tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Vamos toimii Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla: Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Turussa ja Vantaalla. Yli 12 vuotta toimineessa Vamoksesta on saanut apua yli 12 000 nuorta. Vuonna 2019 palveluissa käyneistä nuorista 87 % koki elämänsä muuttuneen parempaan ja 56 % palvelun päättäneistä eteni työ- tai koulutuspolulle.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
Leena Mannonen, yksikönjohtaja
Vamos Kuopio, Diakonissalaitos
p. 050 4387 850
leena.mannonen@hdl.fi
Iiris Kivimäki, varainhankinnan asiantuntija
Yritysvarainhankinta, Diakonissalaitos
p. 050 582 6396
iiris.kivimaki@hdl.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme