DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Nuoret hakevat Vamoksesta tukea entistä useammin

Jaa

Kesän lopulla nuoret hakeutuivat Diakonissalaitoksen Vamos-palveluihin aiempaa enemmän. Yhteyttä on otettu varsinkin nettisivujen kautta. Vamos toimii kaikkiaan yhdeksällä paikkakunnalla. Syksyllä Vamos-työ käynnistyy myös Tampereella sekä Kemin ja Tornion alueella.

Diakonissalaitos Vamos Kuopio. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitos Vamos Kuopio. Kuva: Teemu Ullgrén.

Vamos Kuopio on ollut avoinna koko kesän monen muun palvelun ollessa suljettuna. Kesällä kokoontui ulkona rajoitusten mukaisesti maahanmuuttajanuorten ryhmä ja toisen asteen opiskelijoiden ryhmä.

”Vamos Kuopion toiminta-aluetta on myös Siilinjärvi, jossa yhteistyössä kunnan kanssa tarjotaan yksilö- ja ryhmävalmennusta. Vamos Kuopio puolestaan tarjoaa erityisesti psykososiaalista tukea työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille sekä niille nuorille, joilla on haasteita selvitä toisen asteen opinnoista”, kertoo Kuopion yksikön johtaja Leena Mannonen.

Korona-aalto merkitsee nuorille yksin jäämisen ja epävarmuuden tunteita sekä samalla riskiä syrjäytyä. Etäopetus, eristäytyminen, opiskelu- tai koulutuspaikan puuttuminen heikentävät monen nuoren uskoa tulevaisuuteen.

”Vamoksen yksilövalmennuksessa keskitytään nuoren tarpeiden kuulemiseen, elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Toiminta on hyvin nuorilähtöistä. Ohjattu ryhmävalmennus puolestaan tarjoaa vertaistukea ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Säännöllinen toiminta luo nuoren elämään viikkorytmiä. On erittäin tärkeää, että kukaan ei jää tässä tilanteessa yksin”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine.

Yrityksiä ja yhteistyötä tarvitaan nuorten tueksi

”Kuopion Vamos tekee aktiivisesti yhteistyötä sekä oppilaitosten että työpaikkojen kanssa. Tarkoitus on tiivistää yhteyksiä paikallisiin yrityksiin, sillä näin nuoret saavat tarvitsemaansa yhteisön tukea ja kannustusta työuralle. Yritykset tarjoavat nuorille myös mahdollisuuksia tutustua työelämään. Moni yrittäjä on jakanut nuorille suunnatussa ’Työelämäpäivässä’ oman uratarinansa, mikä on ollut nuorille hyvin merkityksellistä”, Leena Mannonen toteaa.

Yritysten ja yksityisten ihmisten tuki ja lahjoitukset mahdollistavat osaltaan pysyvämmän Vamos-toiminnan. Hyödynsaajina ovat tukea tarvitsevat nuoret. Yhteistyö paikallisten yritysten ja järjestöjen kanssa on kannattavaa, koska nuoret löytävät niiden avulla polkuja työelämään, esimerkiksi työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.


Mikä on Vamos?

Diakonissalaitoksen Vamos tukee 1629-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Vamos toimii Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla: Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Turussa ja Vantaalla. Yli 12 vuotta toimineessa Vamoksesta on saanut apua yli 12 000 nuorta. Vuonna 2019 palveluissa käyneistä nuorista 87 % koki elämänsä muuttuneen parempaan ja 56 % palvelun päättäneistä eteni työ- tai koulutuspolulle.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Leena Mannonen, yksikönjohtaja
Vamos Kuopio, Diakonissalaitos
p. 050 4387 850
leena.mannonen@hdl.fi

Iiris Kivimäki, varainhankinnan asiantuntija
Yritysvarainhankinta, Diakonissalaitos
p. 050 582 6396
iiris.kivimaki@hdl.fi

Kuvat

Diakonissalaitos Vamos Kuopio. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitos Vamos Kuopio. Kuva: Teemu Ullgrén.
Lataa
Logo Diakonissalaitoksen Vamos.
Logo Diakonissalaitoksen Vamos.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme