Y-Säätiö

Nuoret oppivat elämänhallintaa purjehduksilla

Jaa

Purjehduksista saatujen hyvien kokemusten tuella moni nuori aikuinen on pystynyt siirtymään elämässään eteenpäin. Tuleva kesä on jo kolmas, kun Y-Säätiö ja Suomen Purjelaivasäätiö järjestävät purjehduksia pääkaupunkiseudulla asuville 18–30-vuotiaille.

Meriheimo-purjehduksella harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia. Kuva Iina Lievonen-Thapa
Meriheimo-purjehduksella harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia. Kuva Iina Lievonen-Thapa

”Tosi moni nuori elää siinä uskossa, että ei pärjää tai ole tarpeeksi hyvä tähän maailmaan”, projektipäällikkö Heini Kaasalainen Y-Säätiöstä kertoo. Tätä vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa ratkotaan Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön järjestämillä Meriheimo-purjehduksilla.

Juuri nyt haetaan osallistujia tulevan kesän purjehduksille.

Purjehdukset on tarkoitettu 18–30-vuotiaille pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat jollain tavalla elämässään itsenäistymisvaiheessa. He ovat esimerkiksi vasta muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoon, pyrkimässä takaisin opiskelemaan tai työelämään mielenterveys- tai päihdeongelmien vuoksi tai ovat yksinäisiä arjessaan.

Meriheimo-purjehduksia on järjestetty vuodesta 2018 asti. Niistä saatujen kokemusten perusteella on selvää, että purjehduksilla koetut asiat muuttavat osallistujien elämää.

”Lämmittää kuulla, kun moni kertoo saaneensa purjehduksilla oivalluksia itsestään. Että minä pystyn ja osaan, eikä haittaa, vaikka ensin epäonnistun. Parasta on, että nuo oivallukset ovat johtaneet monella siihen, että on uskaltanut hakea kouluun, työllistynyt tai saanut asumisasiat kuntoon”, Kaasalainen kertoo.

Purjehdukset eivät vaadi ennakko-osaamista

Purjehdukset ovat osallistujille täysin maksuttomia, eikä osallistuminen vaadi mitään ennakko-osaamista tai erityisiä purjehdusvarusteita. Ammattilaismiehistö ja vertaisohjaajat ohjaavat uusia purjehtijoita. Pääpaino on tekemällä oppimisessa ja tiimityössä sekä uusien kokemusten ja kavereiden löytämisessä.

”Kun meriheimolaiset järjestäytyvät riviin, tarttuvat köyteen ja alkavat kiskoa samassa rytmissä Kuunari Helenan jättimäistä isopurjetta ylös, harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia”, Kaasalainen sanoo.

Purjehtijoista syntyy oma heimonsa

Onnistuneiden purjehdusten ytimessä on hyväksyvä ilmapiiri ja vertaisten tuki, sillä eläminen ahtaassa tilassa ja vaihtelevissa purjehdusolosuhteissa olisi haaste kenelle tahansa.

”Parhaiten purjehdukselta jäi mieleen, miten kaikki auttoivat toisiaan, kun joillakin oli merisairas olo. Puhallettiin yhteen hiileen ja vähän kuin kärsittiin se kaikki yhdessä”, summaa Janne, yksi Meriheimon vertaisohjaajista.

Samaa mieltä on Ida, joka oli ensimmäistä kertaa viime kesänä purjehtimassa: ”Olen saanut Meriheimosta porukan, jossa kokeilla omia rajoja ja oppia uutta, mutta ennen kaikkea sellaisen yhteisön, jossa voi olla just se kuka on.”

Meriheimo – nuorten oma väylä! on Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiön yhteinen STEA-rahoitteinen kolmivuotinen (2018–2020) hanke. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toimiva alueellinen hanke tähtää 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten elämänhallinnan sekä asumis- ja työelämätaitojen vahvistamiseen.  

Kesällä 2019 tehty video meriheimolaisista. Toteutettu yhteistyössä Espoon Omnian nuorten työpajatoiminnan Video- ja Audiopajan kanssa.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Heini Kaasalainen
puh. 020 702 0343
heini.kaasalainen@ysaatio.fi

Kuvat

Meriheimo-purjehduksella harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia. Kuva Iina Lievonen-Thapa
Meriheimo-purjehduksella harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia. Kuva Iina Lievonen-Thapa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 17 000 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme